Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σε λιγότερο από 10 λεπτά: Το έξυπνο κόλπο με το πορτοκάλι για να γυαλίσει ο φούρνος σας στη στιγμή

Δώστε βάση!

29 Δεκεμβρίου 2022 17:44
Σε λιγότερο από 10 λεπτά: Το έξυπνο κόλπο με το πορτοκάλι για να γυαλίσει ο φούρνος σας στη στιγμή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καθαρίζετε το πορτοκάλι και η πρώτη κίνηση είναι να πετάξετε τη φλούδα, αφού δεν τρώγεται. Κι, όμως, οι χρήσεις της μέσα στο σπίτι μπορούν να σας λύσουν μαγικά τα χέρια.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Πώς να καθαρίσω το φούρνο σε χρόνο ντε τε: Το πάμφθηνο κόλπο για να τον καθαρίσετε μέσα και έξω

Δεν είναι εξάλλου λίγες οι φορές που χρησιμοποιούμε προϊόντα από την κουζίνα μας είτε ως καθαριστικά είτε για να δώσουμε μικρές λύσεις στα καθημερινά οικιακά προβλήματα. Με έναν τέτοιο χρηστικό τρόπο μπορείτε να αξιοποιήσετε και τις φλούδες πορτοκαλιού τις οποίες δεν πρέπει να πετάτε κατευθείαν από εδώ και πέρα. Εκτός από το ότι μπορείτε να τις αποξηράνετε και να φτιάξετε ένα φυσικό αρωματικό στο χώρο υπάρχει και ένα άλλο tip για το φούρνο σας.

Το έξυπνο κόλπο με το πορτοκάλι για να γυαλίσει ο φούρνος σας στη στιγμή

Αφού μαγειρέψετε το φαγητό σας και το βγάλετε από τον φούρνο, ιδιαίτερα αν αυτό έχει έντονη μυρωδιά, ρυθμίστε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Βάλτε μέσα στο φούρνο μερικές φλούδες πορτοκαλιού πάνω σε ένα ταψάκι και αφήστε τις εκεί για 15-30 λεπτά.

Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει καθώς ο φούρνος σας θα μοσχομυρίσει και το πορτοκάλι θα εξαφανίσει τις έντονες μυρωδιές από το φαγητό που μόλις μαγειρέψατε.

Χρειάζονται μόνο 3 κινήσεις: Το κόλπο της γιαγιάς για να παραμείνει άθικτη η κεραμική εστία από τους λεκέδες

Τα περισσότερα νοικοκυριά είναι πλέον εξοπλισμένα με κουζίνες που διαθέτουν κεραμικές εστίες, αφού εκτός του ότι υπερέχουν αισθητικά, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, ενώ παράλληλα είναι πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Με την ευκαιρία, αυτό είναι το μυστικό κόλπο με το αλάτι για το καθάρισμα του νεροχύτη σας.

Μετά, όμως, απ’ το μαγείρεμα οι κεραμικές εστίες χρειάζονται καθάρισμα, γιατί όσο κι αν προσέχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αυτές θα λερωθούν. Πώς, λοιπόν, πρέπει να καθαρίζονται για να διατηρούνται πάντα λαμπερές και πεντακάθαρες;

Τι θα χρειαστείτε

Το μόνο που θα χρειαστείτε για το καθάρισμα της κεραμικής εστίας είναι 1 φλ. μαγειρική σόδα σε σκόνη και δύο πανάκια (ένα στεγνό και ένα νωπό). Ξεκινήστε ρίχνοντας στην κεραμική εστία τη μαγειρική σόδα. Φροντίστε να ρίξετε διάσπαρτα σε διάφορα σημεία. Στη συνέχεια με το στεγνό πανί αρχίστε να τρίβετε τη μαγειρική σόδα πάνω σε όλη την επιφάνεια της εστίας. Στο τέλος πάρτε ένα νωπό πανί και συνεχίστε το τρίψιμο.

Σόδα για τα καμένα λίπη

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα καθαριστικά για κεραμικές εστίες που υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά προτιμάτε τους πιο φυσικούς τρόπους, η σόδα μπορεί να σας βοηθήσει. Συγκεκριμένα, ρίχνετε μαγειρική σόδα πάνω στην κεραμική εστία και με ένα στεγνό πανάκι τρίβετε ελαφρά. Στη συνέχεια, τρίβετε ελαφρά με νωπό πανάκι την εστία, για να απομακρύνετε τη σόδα και να καθαρίσει.

Ξύδι για το καμένο γάλα

Το καμένο γάλα στις κεραμικές εστίες είναι από τους πιο δύσκολους λεκέδες. Σύμμαχος σας σε αυτή την περίπτωση είναι το λευκό ξίδι, το οποίο ρίχνετε πάνω στον λεκέ, αφήνετε να κρυώσει η εστία και στη συνέχεια, απομακρύνετε τον λεκέ χρησιμοποιώντας την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Δείτε το βίντεο για τον καθαρισμό της κεραμικής εστίας:

Κεραμική εστία: Προστασία από τις γρατζουνιές

Για την προστασία της κεραμικής εστίας από γρατζουνιές υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας -ποτέ και για κανένα λόγο δεν την τρίβεις με συρματάκι κουζίνας, όπως κάναμε με τις παλαιότερες ηλεκτρικές κουζίνες, εκείνες με τα μάτια. Κατά τα άλλα, καλό είναι όταν την καθαρίζεις να χρησιμοποιείς νωπά πανάκια ή βρεγμένο σφουγγάρι κουζίνας και στη συνέχεια να στεγνώνεις την επιφάνεια με χαρτί κουζίνας ή βαμβακερό πανί και για τους επίμονους λεκέδες να προτιμάς την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share