Χριστουγεννιάτικο μεζεδάκι: Χοιρινό κρέας και λουκάνικο στο τηγάνι με πράσο και μυρωδικά
Λουκούμι!
Η λατρεμένη πρασοτηγανιά με τη γλύκα των πράσων και την προσθήκη του λουκάνικου είναι ένα ιδανικό καθημερινό πιάτο, αλλά και ένα πεντανόστιμο μεζεδάκι. Η συνταγή που θα λατρεύετε να συνοδεύετε το κρασάκι σας στις οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις. Με την ευκαιρία, δείτε τα μυστικά για να προστατέψετε το ανικολλητικό σας τηγάνι.
Υλικά
- 4-5 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
- 800 γρ. χοιρινό κρέας για τηγανιά
- 300 γρ. λουκάνικα, κομμένα σε ροδέλες
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
- ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια, τον χυμό
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα πράσα, τα αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 10’. Σε ένα βαθύ και πλατύ τηγάνι με χοντρό πάτο βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια δυνατή φωτιά, το χοιρινό από όλες τις πλευρές.
- Μόλις αρχίζει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε τα λουκάνικα, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τα πράσα, το κρασί, το θυμάρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε την πρασοτηγανιά μέχρι να μείνει με το λάδι της.
- Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια και αποσύρουμε. Σερβίρουμε την πρασοτηγανιά αμέσως με λαχανοσαλάτα.
Τρελά κόλπα με το ξύδι στην μπριζόλα: Η τέλεια μαρινάδα για να «απογειωθεί» το κρέας!
Η μπριζόλα είναι ένα αγαπημένο κρέας και το λατρεύουμε σε κάθε περίσταση, ψάχνοντας πάντοτε την καλύτερη μαρινάδα, ώστε να τη συνοδεύσουμε.
Υπάρχουν άπειρες συνταγές για μαρινάδες και κάθε μάγειρας/μαγείρισσα έχει τη δική του. Υπάρχουν συνταγές για μαρινάδες εξαιρετικά περίπλοκες και κάποιες άλλες συνταγές εξαιρετικά απλές. Η παρακάτω συνταγή για μαρινάδα είναι εξαιρετική, τοπ, έχει μόνο τρία υλικά και μάλιστα απλά και επιτυγχάνει πάντα το στόχο που είναι να είναι το κρέας γευστικό και μαλακό, διαλέγοντας το πιο σωστό στο κρεοπωλείο.
Τα υλικά της μαρινάδας
- 1 μέρος σάλτσα σόγιας
- 1 μέρος ελαιόλαδο
- 1 μέρος βαλσάμικο ξύδι
Η συνταγή θεωρείται ιδανική καθώς περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται σε μια καλή μαρινάδα όπως αλάτι, οξύ και λίπος. Έξτρα, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε αρωματικά όπως θυμάρι και ρίγανη, πιπέρι, ξερό κρεμμύδι ή σκόρδο.
Η εκτέλεση της μαρινάδας
- Για να υπολογίσετε την ποσότητα σκεφτείτε ότι το ιδανικό είναι για μια μπριζόλα να αναμείξετε μια κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι.
- Απλά χτυπήστε μαζί τα τρία υλικά. Αν θέλετε να βάλετε κάποιο έξτρα υλικό προσθέστε το σε αυτή τη φάση.
- Βάλτε τη μαρινάδα σας σε ένα μπολ ή σε ένα σακουλάκι βάλτε μέσα την μπριζόλα.
- Μαρινάρετε από 30 λεπτά έως 12 ώρες. Για μαρινάρισμα πέραν του μισάωρου βάλτε την μπριζόλα με τη μαρινάδα της στο ψυγείο.
- Βγάλτη την μπριζόλα από το ψυγείο μισή ώρα πριν τη μαγειρέψετε.
- Προθερμάνατε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Ψήστε την μπριζόλα για 4 με 5 λεπτά ανά πλευρά για medium-rare αποτέλεσμα, 5 με 6 λεπτά για medium αποτέλεσμα και 7 με 8 λεπτά για well-done αποτέλεσμα.
- Κατεβάστε την μπριζόλα από τη φωτιά και αφήστε να ξεκουραστεί για 3 με 7 λεπτά πριν την κόψετε…