Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Μούχλα στον τοίχο: Τα 2 φυικά καθαριστικά κόλπα με λεμόνι και 3 ακόμα υλικά για να την καταπολεμήσετε μια και καλή

Θαυματουργή δράση!

15 Δεκεμβρίου 2022 08:22
Μούχλα στον τοίχο: Τα 2 φυικά καθαριστικά κόλπα με λεμόνι και 3 ακόμα υλικά για να την καταπολεμήσετε  μια και καλή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν διάφορα υλικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μούχλας στις επιφάνειες του σπιτιού. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να μην καταφύγεις στη λύση της χλωρίνης. Παρόλο που η χλωρίνη είναι ένα δραστικό λευκαντικό, είναι επίσης ένα υλικό που μπορεί να διαβρώσει τις επιφάνειες, άρα και τους τοίχους σου.

Επίσης, εκ πρώτης όψεως μπορεί να διώχνει τη μούχλα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δε θα την εξαλείψει. Αντιθέτως, θα δεις τα σημάδια να επιστρέφουν πολύ γρήγορα. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για να απομακρύνετε την μούχλα από το πλυντήριο ρούχων.

Καθαρισμός με λεμόνι & οξυζενέ

Ένα μείγμα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, περιέχει νερό, λεμόνι και οξυζενέ. Τι πρέπει να κάνεις; Σε ένα μεγάλο δοχείο με νερό, πρόσθεσε μισή κούπα χυμό από λεμόνι και μια κούπα οξυζενέ. Ανακάτεψε το μείγμα, για να γίνει ομοιογενές και στη συνέχεια γέμισε με αυτό ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Ψέκασε το μείγμα πάνω στο σημάδι από μούχλα στον τοίχο και τρίψε καλά, μέχρι να εξαφανιστεί η μούχλα.

Καθαρισμός με σαπούνι πιάτων ή λευκό ξύδι

Επίσης, αν η μούχλα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, υπάρχουν και άλλα συστατικά που μπορείς να δοκιμάσεις. Μια λύση είναι να καθαρίσεις με ζεστό νερό και σαπούνι για τα πιάτα. Εκτός από αυτό, μπορείς να δοκιμάσεις και την εναλλακτική λύση του λευκού ξυδιού, το οποίο είναι γνωστό για τη χρησιμότητα του στον καθαρισμό του σπιτιού.

Μούχλα στον τοίχο: Τα 2 φυικά καθαριστικά κόλπα με λεμόνι και 3 ακόμα υλικά για να την καταπολεμήσετε  μια και καλή

Μούχλα στο πατάρι: Το κόλπο με τη χλωρίνη και 1 ακόμα υλικό που θα την εξαφανίσει στη στιγμή

Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει σε κάποιο σημείο – γωνία στο μπάνιο μας εκείνα τα λευκά και μαύρα σημάδια που δηλώνουν πρόβλημα υγρασίας. Είναι μούχλα, εκείνο το είδος μύκητα που εμφανίζεται και στα υφάσματα, και στα πλακάκια, ακόμα και στο ξύλο, σε κάθε σημείο του σπιτιού που εκτίθεται σε πολύ νερό, σε ανεπαρκή εξαερισμό και σε έλλειψη ηλιακού φωτός. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο με μαγειρική σόδα και χυμό λεμονιού που θα σας σώσει από την υρασία στο ταβάνι.

Μία μικρή ποσότητα μούχλας δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά αν δεν αλλάξουμε τις συνθήκες, αυτή σίγουρα θα εξαπλωθεί. Θα καταστρέψει σημεία του σπιτιού και μπορεί να προκαλέσει και αλλεργική αντίδραση. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα tips με τα οποία μπορούμε να εμποδίσουμε τη μούχλα να κατακτήσει το σπίτι μας.

Πώς να προστατεύσετε το σπίτι σας από τη μούχλα

– Προσθέστε έναν αφυγραντήρα στο σπίτι σας, ειδικά αν απλώνετε μέσα ρούχα.

– Αποφύγετε τη φύλαξη βιβλίων ή επίπλων και υφασμάτων στο υπόγειο ή στο πατάρι σας, αφού αυτά τα σημεία έχουν συνήθως υγρασία.

– Να ανοίγετε πάντα το παράθυρο ή την πόρτα του μπάνιου αφού κάνετε μπάνιο.

– Βάφετε συχνά το μπάνιο σας και ελέγξτε τους αρμούς των πλακακίων σας.

Αν είναι πολύ αργά και η μούχλα έχει κάνει την εμφάνισή της, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την καταπολεμήσετε.

7 τρόποι να ξεφορτωθείτε την υγρασία και τη μούχλα από το σπίτι σας

undefined

Πλένετε συχνά την κουρτίνα του μπάνιου

Μπαίνοντας στην μπανιέρα και παρατηρώντας ότι η κουρτίνα του μπάνιου σας έχει διάσπαρτη μούχλα στο κάτω μέρος, μπορεί να σας κάνει να ανατριχιάσετε. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και αν πρόκειται για πλαστικό, μπορείτε να πλύνετε την κουρτίνα του μπάνιου σας ακόμα και στο πλυντήριο. Πλύνετε την πλαστική σας κουρτίνα με αρκετή ποσότητα σαπουνιού και προσθέστε δύο ή τρεις πετσέτες μπάνιου για επιπλέον καθαριστική αποτελεσματικότητα. Στη συνέχεια κρεμάστε τη οπωσδήποτε για να στεγνώσει.

Έλαιο τεϊόδεντρου

Ποιος θα το περίμενε ότι ένα απλό και τόσο γνωστό αιθέριο έλαιο θα μπορέσει να απομακρύνει την ανεπιθύμητη μούχλα. Ανακατέψτε 2 κ.γ. έλαιο τεϊόδεντρου και 2 φλ. νερό και προσθέστε το μείγμα σε ένα μπουκάλι με σπρέι. Ψεκάστε τον τοίχο, του αρμούς από τα πλακάκια, ακόμα και την κουρτίνα του ντους και εκτός από άρωμα, θα απομακρύνει και την υγρασίας.

Υφάσματα

Εννοούμε περισσότερο τα αθλητικά σας ρούχα από το γυμναστήριο ή τα μαγιό σας που έχετε αφήσει ξεχασμένα σε μια γωνία του δωματίου σας. Αρχικά, βγάλτε τα έξω, απομακρύνετε τα σημάδια της μούχλας και αφήστε τα να στεγνώσουν πρώτα με το φως του ήλιου (για περίπου 3 ώρες). Στη συνέχεια, πλύνετέ τα σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο ή προσθέστε μαγειρική σόδα (ή χλωρίνη, αν είναι ήδη λευκά).

Ξύλινες επιφάνειες

Για να απομακρύνετε την υγρασία από τα ξύλινα έπιπλα, σκουπίστε πρώτα τα σημάδια της μούχλας. Στη συνέχεια, καθαρίστε μικρά σημεία χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι υφάσματος που του έχετε προσθέσει λίγο απορρυπαντικό πιάτων και νερό. Ξεπλύνετε με έναν καθαρό, βρεγμένο ύφασμα και στεγνώστε με έναν ανεμιστήρα. Μην τρίβετε πολύ το ξύλο, διότι μπορεί να ξεκολλήσει το χρώμα ή να γρατζουνιστεί.

Στρώματα

Σκουπίστε ολόκληρο το στρώμα, ύστερα πετάξτε τη σακούλα της σκούπας και το φίλτρο για να εμποδίσετε τη μούχλα να αποδράσει μέσω του αέρα και πάλι στο σπίτι σας. Αν οι λεκέδες επιμένουν, πλύνετε την επιφάνεια με ένα ύφασμα που πριν το έχετε βυθίσει σε 1 φλιτζάνι οινόπνευμα και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.

Για να το ξεπλύνετε, ξαναπεράστε το με καθαρό σφουγγάρι. Στεγνώστε τον καναπέ ή το στρώμα σας στον ήλιο για αρκετές ώρες ώστε να απομακρυνθούν οι μυρωδιές ή χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα. Μπορείτε να ψεκάσετε με ένα αντιμικροβιακό για να εξοντώσετε ό,τι μπορεί να έχει ξεφύγει.

Βαμμένοι τοίχοι

Η μούχλα μπορεί σύντομα να εγκατασταθεί και να επεκταθεί στους τοίχους, ειδικά αν ο αερισμός δεν είναι επαρκής. Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, χρησιμοποιήστε χλωρίνη με νερό. Φορέστε λαστιχένια γάντια και απλώστε με μια απαλή βούρτσα. Αφήστε το διάλυμα να ποτίσει για 15 λεπτά πριν το ξεπλύνετε. Στεγνώστε προσεκτικά με έναν ανεμιστήρα για περίπου μισή ώρα.

Παλιά βιβλία

Αερίστε τις σελίδες έξω μία ηλιόλουστη μέρα με ελαφρύ αεράκι για τουλάχιστον τρεις ώρες. Μόλις στεγνώσουν, βουρτσίστε απαλά τη μούχλα με ένα στεγνό ύφασμα. Αφαιρέστε τους λεκέδες με ένα διάλυμα από 1 μέρος χλωρίνης και 4 μέρη νερού. Επαναλάβετε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας άλλο ένα απαλό ύφασμα, αφού το έχετε βουτήξει στο νερό για να αφαιρέσετε τη χλωρίνη, αλλά μην το τρίβετε ή μουλιάσετε με νερό το χαρτί. Με έναν ανεμιστήρα, στεγνώστε τις σελίδες. Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία ρίχνοντας λίγη μαγειρική σόδα σε κάθε σελίδα για να απορροφήστε την εναπομένουσα υγρασία.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share