Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα 5 βασικά λάθη που κάνουμε όλοι στον φούρνο μας και τον επιβαρύνουμε;

Μάθετε όλα τα κόλπα

12 Δεκεμβρίου 2022 11:21
Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα 5 βασικά λάθη που κάνουμε όλοι στον φούρνο μας και τον επιβαρύνουμε;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν πέντε συγκεκριμένες κινήσεις που ενώ κάποιες είναι αυτονόητες δεν τις κάνουμε, για να διατηρήσουμε τον φούρνο της κουζίνας μας σε καλή λειτουργική κατάσταση.

Μάθετε επίσης από που βγήκε η φράση "κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε"

Κάποιες θα τις έχετε ακούσει κάποιες άλλες όχι αλλά αν είστε από τις νοικοκυρές που τα θέλουν όλα στην εν τέλεια δεν μπορείτε να μην διαβάσετε την παρακάτω λίστα.

Βήματα - Οδηγός

Βήμα 1 - Ανοιχτή πόρτα στα ψάρια

Αφήστε ανοιχτή την πόρτα να φύγει η μυρωδιά

Ψήνουμε ψάρια… χμ! μια χαρά ως εδώ. Συνήθως βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και φυσικά κλείνουμε την πόρτα. Για τα ψάρια όμως αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Μετά το τέλος του ψησίματος θα πρέπει να αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για να φύγει η μυρωδιά… Αν δεν θέλουμε το παστίτσιο που θα ψήσουμε την επόμενη μέρα να μυρίζει ψαρίλα!

Βήμα 2 - Προθερμαίνουμε πάντα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας

Ο λόγος που ζητάμε όλοι να προθερμαίνετε το φούρνο δεν είναι τυχαίως… Σε ότι αφορά το φαγητό, αν το βάλετε σε κρύο φούρνο θα πρέπει να υπολογίσετε πολύ χρόνο μέχρι να ζεσταθεί και να αρχίσει το μαγείρεμά του. Ειδικά με το κρέας… Αν μιλάμε για γλυκά και κέικ εκεί κι αν χρειάζεται προθέρμανση… Όταν βάλουμε το υγρό κέικ στον κρύο φούρνο με την αργή άνοδο της θερμοκρασία θα ρευστοποιηθούν τα υλικά του και δεν θα φουσκώσει ποτέ… Πρέπει ο φούρνος να είναι ζεστός, ώστε να «λειτουργήσει» άμεσα και να φουσκώσει…

Βήμα 3 - Καθαρίζουμε μετά το ψήσιμο

Συμβαίνει πολύ συχνά να λερωθεί ο φούρνος κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Είτε φούσκωσε η μπεσαμέλ και «υπερχείλισε», είτε πιτσιλάει η σάλτσα από το γιουβέτσι, είτε το τυρί έλιωσε και «έτρεξε» έξω από το σαγανάκι… Σημασία έχει, αφού τελειώσετε με το ψήσιμο, να αφήσετε λίγο το φούρνο ώστε να «πέσει» η θερμοκρασία του και μετά να καθαρίσετε με ένα υγρό πανάκι. Διαφορετικά, ότι υπολείμματα υπάρχουν, θα καούν με την επόμενη προθέρμανση και θα μυρίζει όλη η κουζίνα σα να κάψετε το φαγητό.

Βήμα 4 - Δεν ανοίγουμε ποτέ την πόρτα
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν ψήνουμε κέικ, ψωμιά, τσουρέκια, είναι να ανοίγουμε την πόρτα για να δούμε αν φούσκωσε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το γλυκό… «να το χαιρετήσουμε»! Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανοίξετε την πόρτα, η είσοδος κρύου αέρα, έχει ως αποτέλεσμα να «ρίξει» απότομα τη θερμοκρασία που έχει αναπτύξει ο φούρνο. Είναι 100% σίγουρο ότι το γλυκό ή το ψωμί να μη φουσκώσει ποτέ!

Βήμα 5 - Δεν καθαρίζουμε με χημικά προϊόντα

ΔΕΝ καθαρίζουμε με χημικά προϊόντα

Σε όλες μας, αρέσει να έχουμε ένα αστραφτερό και πεντακάθαρο φούρνο. Αλλά και η υπερβολή έχει τα όριά της… Ειδικά για τον φούρνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ καθαριστικά προϊόντα με τοξικές ουσίες. Όσο και να προσπαθήσετε να τις «ξεπλύνετε» δεν θα φύγουν ποτέ και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το φαγητό που θα βάλετε την επόμενη φορά να γίνει επικίνδυνο…

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share