Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα τσαλίμια της γιαγιάς: Ρίχνει ξύδι μέσα σε έναν κουβά και μετά σφουγγαρίζει όλο το πάτωμα με αυτό το υλικό - Ο λόγος θα σας σοκάρει!

Δώστε βάση!

11 Δεκεμβρίου 2022 16:29
Τα τσαλίμια της γιαγιάς: Ρίχνει ξύδι μέσα σε έναν κουβά και μετά σφουγγαρίζει όλο το πάτωμα με αυτό το υλικό - Ο λόγος θα σας σοκάρει!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλές φορές έχετε διαπιστώσει πώς όταν σφουγγαρίζετε, μετά υπάρχει μία περίεργη μυρωδιά στο χώρο του σπιτιού σας, ενώ θα έπρεπε να μυρίζει φρεσκάδα.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: "Ρηξικέλευθη" η γιαγιά: Το κόλπο με το πλυντήριο για να στεγνώνουν τα πιάτα πιο γρήγορα - Θα τρέξετε να το κάνετε και εσείς

Θα πρέπει να ακολουθήσετε μία σειρά από μικρά τρικς προκειμένου, να αποβάλετε μια και καλή την άσχημη μυρωδιά. Αρχικά, πριν ξεκινήσετε πλύντε καλά τη σφουγγαρίστρα σας (κατά πάσα πιθανότητα αυτό φταίει που μυρίζει άσχημα το πάτωμα) και κάντε το ίδιο με τον κουβά σας.

Για πάτωμα που έχει πλακάκια, laminate ή ξύλο χρειάζεστε μια δυνατή και σκληρή σφουγγαρίστρα για να γίνεται σωστή και καλή δουλειά. Για να είναι, όμως, καθαρή η σφουγγαρίστρα σας πριν ξεκινήσετε το σφουγγάρισμα βουτήξτε την σε ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε ρίξει χλωρίνη και υγρό σαπούνι.

Παράλληλα φτιάξτε ένα μείγμα στο οποίο θα προσθέσετε:

  • 1/4 φλ. ξύδι
  • 1 κ.σ. υγρό σαπούνι για τα πιάτα
  • μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας και αρκετό ζεστό νερό.

Τα τσαλίμια της γιαγιάς: Ρίχνει ξύδι μέσα σε έναν κουβά και μετά σφουγγαρίζει όλο το πάτωμα με αυτό το υλικό - Ο λόγος θα σας σοκάρει!

Ρίξτε όλα τα υλικά στον κουβά και σφουγγαρίστε το πάτωμά σας. Το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό καθώς το σπίτι σας θα μοσχομυρίσει. Το ξίδι σκοτώνει τα μικρόβια και απολυμαίνει, το σαπούνι πιάτων καθαρίζει ενώ το αιθέριο έλαιο κάνει τον χώρο να μοσχοβολάει. Αν δεν έχετε αιθέριο έλαιο στο σπίτι μπορείτε να βάλετε αντί για αυτό λίγο λεμόνι. Και πάλι το σπίτι σας θα αποκτήσει μια όμορφη μυρωδιά λεμονιού και καθαριότητας.

Για να μην "σφηνώσετε" στο πατάρι: Tips και tricks για σωστή αποθήκευση - Αρωματίστε τον χώρο με μπαχαρικά

Σαν να μην έφτανε το ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες αγγαρείες του χρόνου, η επιστροφή των καλοκαιρινών ρούχων στο πατάρι δεν φαίνεται να είναι και ποτέ οριστική. Τώρα, που έχει μπει για τα καλά ο Δεκέμβριος, μπορούμε να ξεκινήσουμε με λιγότερες αμφιβολίες – αν και, για καλό και για κακό, θα κρατήσουμε και λίγα καλοκαιρινά στο βάθος της ντουλάπας, γιατί ποτέ δεν ξέρεις…

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Υγρασία στο πατάρι: Το κόλπο με τη μαγειρική σόδα και 1 ακόμα υλικό που θα την εξαφανίσει στη στιγμή

Η μεγάλη προετοιμασία

- Το σημαντικότερο όλων είναι να πλύνετε –είτε στο σπίτι, είτε στο καθαριστήριο– όλα τα ρούχα πριν τα αποθηκεύσετε. Ακόμη κι εκείνα που δεν σας φαίνονται βρώμικα, επειδή για παράδειγμα τα έχετε φορέσει μόνο μία φορά, σε έξι μήνες ενδέχεται να έχουν ποτίσει από έναν αδιόρατο σήμερα λεκέ που δεν θα βγαίνει.

- Μην μπείτε, όμως, στον κόπο του σιδερώματος: τουλάχιστον όχι αν δεν έχετε άπλετο χώρο –π.χ. μια έξτρα ντουλάπα– για να τα φυλάξετε κρεμασμένα. Μετά από έξι μήνες… στοιβάγματος σε πατάρια και κουτιά, θα χρειάζονται ούτως ή άλλως σιδέρωμα.

- Βάλτε φαντασία για να ανακαλύψετε έξτρα αποθηκευτικούς χώρους στο σπίτι: οι βαλίτσες που δεν χρησιμοποιείτε κάθε μέρα, τα μεγάλα κουτιά παπουτσιών, ο χώρος κάτω από το κρεβάτι είναι όλα πρώτης τάξεως εναλλακτικές του παταριού, που δεν χωράει τα πάντα.

- Προμηθευτείτε υφασμάτινες θήκες με φερμουάρ, τουλάχιστον για τα πιο αγαπημένα σας ρούχα που δεν θέλετε να αποκτήσουν την εσάνς της πλαστικής σακούλας. Επενδύστε, επίσης, σε σακούλες κενού αέρος, για να εξοικονομήσετε χώρο.

Το μεγάλο… ξεδιάλεγμα

- Ξεχωρίστε τα ρούχα που θα αποθηκεύσετε ανά κατηγορία (μπλουζάκια, παντελόνια, φορέματα και πάει λέγοντας) και τοποθετήστε στα κουτιά σας καρτελάκια και ετικέτες, που θα γράφουν τι είναι τι. Ο έξτρα κόπος θα αποζημιωθεί στην επόμενη ξαφνική αλλαγή του καιρού, όταν δεν θα έχετε τίποτα πέρα από πουλόβερ πρόχειρα για να φορέσετε.

- Αποθηκεύστε τα ρούχα κατά χρώμα, έτσι ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να ξεβάψει, λόγω υγρασίας, ένα μαύρο ρούχο επάνω σε ένα άσπρο. Τοποθετήστε τα πιο βαριά –παλτά, ζακέτες κλπ– στο κάτω μέρος κουτιών, θηκών κλπ, και τα ελαφρύτερα από πάνω τους.

- Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα σας. Επιλέξτε τα ρούχα που θέλετε να κρατήσετε, και ξεχωρίστε εκείνα που έχετε να φορέσετε πάνω από δύο χρόνια, για να τα δωρίσετε ή να τα ανταλλάξετε.

Για να μην

Και η μεγάλη επιστροφή στο πατάρι

- Αποφύγετε τη ναφθαλίνη, ειδικά αν έχετε στο σπίτι μικρά παιδιά. Προτιμήστε την λεβάντα ή την καμφορά για να προστατεύσετε τα ρούχα σας από τον σκώρο.

- Μία «σπιτική» εναλλακτική της γιαγιάς είναι να τοποθετήσετε ανάμεσα στα ρούχα ή στις τσέπες τους ολόκληρα κομμάτια γαρύφαλλο –το μπαχαρικό, όχι το λουλούδι. Αποτελεσματικό, ασφαλές και μυρωδάτο.

- Φτιάξτε μόνοι σας αρωματικά πουγκάκια για να τοποθετήσετε ανάμεσα στα ρούχα, χρησιμοποιώντας τούλι, αποξηραμένη λεβάντα ή ποτ-πουρί, και μία-δυο σταγόνες αιθέρια έλαια της προτίμησής σας. Δέστε το τούλι στο επάνω μέρος με μία κορδέλα και έχετε έτοιμο ένα low budget, χειροποίητο αρωματικό.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share