Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

6 συμβουλές για να έχετε το τέλειο μπάνιο

Δεν θα χάσετε!

8 Δεκεμβρίου 2022 12:08
6 συμβουλές για να έχετε το τέλειο μπάνιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το μπάνιο αποτελεί από τα πιο βασικά και πρωταρχικά δωμάτια του σπιτιού. Γι' αυτό τον λόγο, είναι σοφό να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τέλειο το μπάνιο μας εξ αρχής έτσι ώστε να το απολαμβάνουμε σε όλο του το μεγαλείο.

Δείτε επίσης το κόλπο με την μαγειρική σόδα για μπάνια χωρίς παράθυρα

Υπάρχουν δυο διαφορετικές αιτίες ωστόσο, για τις οποίες κάποιος μπαίνει στην διαδικασία να ανανεώσει το μπάνιο.

Ο πρώτος είναι ο αισθητικός, καθώς κύρια επιδίωξη σε αυτή την περίπτωση είναι η ανανέωση του χώρου, η μεταμόρφωση του ενδεχομένως σε ένα πιο χαλαρωτικό περιβάλλον, η στιλιστική του αλλαγή.

Από την άλλη, ορισμένες φορές αναγκάζεται κανείς να ανακαινίσει το μπάνιο λόγω της παρουσίας ποικίλλων προβλημάτων που εμφανίζονται σταδιακά, ή λόγω μεμονωμένων αλλά σοβαρών βλαβών που επηρεάζουν την λειτουργικότητα του χώρου.

Αν αποφασίσετε και εσείς να αλλάξετε ριζικά το μπάνιο, οφείλετε να οραματιστείτε πρωτίστως τι ακριβώς επιδιώκετε από την διαδικασία αυτή. Σκεφτείτε πώς θα θέλατε να δείτε το χώρο. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας φανούν πολύτιμες, προκειμένου να πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Υπολογίστε τα έξοδα σας

Υπολογισμός εξόδων

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία στο χώρο, σκεφτείτε ποια θα είναι τα έξοδα σας και ποια λύση θα είναι για εσάς πιο οικονομική. Ο σωστός υπολογισμός μπορεί να σας σώσει από περιττά έξοδα. Μετρείστε τις διαστάσεις του μπάνιου και των ειδών υγιεινής, ώστε να έχετε πλήρη εικόνα μετέπειτα κατά τη διαδικασία αντικατάστασή τους. Επίσης, κάντε τις απαραίτητες διερευνητικές εργασίες, με τις οποίες θα εξακριβώσετε αν υπάρχουν φανερές ή κρυφές βλάβες. Σε περίπτωση ζημιάς, υπολογίστε ότι το κόστος θα ανέλθει σε 10-15% παραπάνω από το αρχικό. Αυτό το βήμα είναι βασικό, καθώς η παράβλεψη κάποιας ζημιάς μπορεί να σας κοστίσει τα διπλάσια στο μέλλον αν δεν τη επιδιορθώσετε έγκαιρα. Μην ξεχνάτε, ότι αν αποφασίσετε να αλλάξετε την θέση του νιπτήρα, της λεκάνης ή της μπανιέρας, αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος εφόσον θα χρειαστούν κατ’ επέκταση και νέες σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Το κόστος μιας ανακαίνισης σε γενικά πλαίσια, κυμαίνεται από 800-3000 ευρώ, ανάλογα φυσικά και τις προτιμήσεις σας.

Η σωστή λεκάνη

Πρέπει να σκεφτείτε ότι η σωστή επιλογή της λεκάνης, σε περίπτωση αντικατάστασης της προηγούμενης, είναι μέγιστης σημασίας καθώς χρησιμοποιείται συχνά και άρα τα σημάδια φθοράς μπορεί να φανούν πολύ πιο σύντομα, από ότι σε άλλα πράγματα στο σπίτι. Για το λόγο αυτό, προτείνεται να επιλέξετε μια λεκάνη μεσαίας τιμής και όχι την πιο φθηνή ,έτσι ώστε να γλιτώσετε από μελλοντικά πιθανά προβλήματα. Μπορείτε να τοποθετήσετε καζανάκι διπλής ροής ή εντοιχισμένο, ενώ η λεκάνη μπορεί να είναι κρεμαστή. Επίσης, είναι καλύτερο να μην αποτελεί το πρώτο πράγμα που θα βλέπει κάποιος όταν θα εισέρχεται στο μπάνιο, καθώς η όψη του καθρέφτη ή της ντουζιέρας έχει διαπιστωθεί ότι δημιουργούν μια αίσθηση χαλάρωσης.

Τα κατάλληλα έπιπλα

Τα κατάλληλα έπιπλα

Η αντικατάσταση των επίπλων, μπορεί να φέρει ριζική αλλαγή και στον διαθέσιμο χώρο που υπάρχει. Για μεγαλύτερη λειτουργικότητα και ταυτόχρονη εξοικονόμηση, μπορείτε να διαλέξετε κάποιον πάγκο από γρανίτη ή χαλαζία, με νιπτήρα σε οβάλ σχήμα. Θα είναι αισθητικά μοντέρνος και το σχήμα του θα σας επιτρέψει την ελευθερία χώρου περιφερειακά, ώστε να τοποθετήσετε το σαπούνι, τις οδοντόβουρτσες και ότι άλλο επιθυμείτε. Το ιδανικό ύψος είναι περίπου 80-85 εκ. από το πάτωμα, ο νιπτήρας μπορεί να είναι ακόμα και κρεμαστός, ενώ χρήσιμο θα ήταν να διαθέτει και ντουλάπια, ώστε να έχετε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στο μπάνιο. Μπορείτε ακόμη, να τοποθετήσετε ανοιχτά ράφια στο τοίχο για αποθήκευση.

Τα σωστά πλακάκια

Όμορφα πλακάκια

Η σωστή επιλογή στα πλακάκια, μπορεί να γλιτώσει επιπλέον μελλοντικά έξοδα. Προτιμείστε εκείνα που αποτελούνται από λευκή πάστα στην κάτω όψη, καθώς είναι καλύτερης ποιότητας. Αποφύγετε τα φθηνά πλακάκια του εμπορίου, διότι η συχνή χρήση νερού μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές επάνω τους. Η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε μεγαλύτερα μεγέθη, ώστε να μειωθούν ταυτόχρονα οι αρμοί και άρα να καθίσταται πιο εύκολη η συντήρησή τους.

Το ντους

Ντους της αρεσκείας μας

Πλέον στα περισσότερα σπίτια, η μπανιέρα δεν χρησιμοποιείται για αφρόλουτρο και έτσι προς εξοικονόμηση του χώρου, αντικαθιστάται με το ντους. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ακρυλική ή πορσελάνινη, ή εναλλακτικά σε χτιστή ντουζιέρα. Βέβαια σε αυτή τη περίπτωση, πρέπει να γίνει η σωστή στεγάνωση στον πάτο, πριν από την τοποθέτηση πλακιδίων, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα υγρασίας. Σκεφτείτε ποια λύση είναι καλύτερη για εσάς, ανάλογα και με τα χρήματα που διαθέτετε.

Φωτισμός και καθρέφτης

Φωτισμός και καθρέφτης

Ένα σωστά σχεδιασμένο μπάνιο, πρέπει να διαθέτει και τον αντίστοιχο σωστό φωτισμό. Επομένως, είναι σημαντικό να υπάρχει συνδυασμός του εντοπισμένου και του διάχυτου φωτισμού. Προς αποφυγή τα δημιουργίας σκιών στο πρόσωπο, έχουν δημιουργηθεί ακόμα και ειδικοί καθρέφτες, οι οποίοι περιβάλλονται από LED λάμπα, έτσι ώστε να βλέπετε καθαρά και χωρίς παραμορφώσεις το πρόσωπο σας. Μερικές φορές, είναι σημαντικό να τοποθετούνται και μέσα στην ντουζιέρα φώτα, για την αποφυγή ατυχημάτων, όπως κάποια πιθανή πτώση. Είναι ένα σημαντικό βήμα, ιδιαίτερα αν ο χώρος χρησιμοποιείται και από ηλικιωμένους.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share