Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023

8 εύκολα κόλπα για να αποφύγετε την υγρασία από το σπίτι σας στα σίγουρα

Οδηγίες για ένα υγιές σπίτι!

8 Δεκεμβρίου 2022 09:41
8 εύκολα κόλπα για να αποφύγετε την υγρασία από το σπίτι σας στα σίγουρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η υγρασία έχει άμεση σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον και τους υδρατμούς που υπάρχουν στον αέρα. Για αυτόν τον λόγο, η υγρασία δεν είναι σταθερή μέσα στο σπίτι, αυξομειώνεται συνεχώς και εμείς δεν ξέρουμε πως να την αποφύγουμε.

Δείτε επίσης το κόλπο με την μαγειρική σόδα και την υγρασία στο σπίτι

Νιώθετε στο σώμα σας οτι υπάρχει αρκετή υγρασία μέσα στο σπίτι σας αλλά δεν είστε 100% σίγουροι για αυτό; Πάμε να δούμε τις ενδείξεις υψηλής υγρασίας στο σπίτι.

Υγρασία και μούχλα στο σπίτι - Τρόποι να μην την αποκτήσετε

Τα τυπικά σημάδια ένδειξης υψηλής υγρασίας ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

  • συμπύκνωση σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες
  • στάξιμο νερού ή θαμπάδα στο εσωτερικό γυαλί
  • «σκασίματα» στους τοίχους
  • μαύρα στίγματα
  • μούχλα στο κάτω μέρος του παραθύρου (ή της μπαλκονόπορτας)
  • στην οροφή ή και σε γωνίες τοίχων

Μόυχλα

Μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε τουαλέτα που δεν έχει αποτελεσματικό εξαερισμό ώστε να μεταφέρει την υγρασία προς τα έξω, όπου και εμφανίζονται μαύρα στίγματα στην οροφή, στον τοίχο, πίσω από το λουτρό ή στην περίμετρο του ντους.

Από τι προκαλείτε η υγρασία

Η συσσώρευση υγρασίας μπορεί να προκληθεί επίσης είτε από την θερμομονωτική ανεπάρκεια του σπιτιού, είτε από το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον.
Κλιματολογικές συνθήκες ενώ ακόμα και μια διαρροή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγρασίας.

Αν βρείτε στο σπίτι σας κάποιο σημείο γεμάτο υγρασία, πρέπει να προσδιορίσετε τι την προκαλεί. Αν υπάρχουν σπασμένοι σωλήνες ή διαρροές σε μη ορατά σημεία, αυτό θα φανεί στους τοίχους με λεκέδες που σταδιακά μεγαλώνουν.

Θερμομόνωση

Θερμομόνωση στο σπίτι

Η θερμομόνωση στο εσωτερικό και εξωτερικό μέρος του σπιτιού είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει το ιδανικό επίπεδο υγρασίας. Ειδικά αν παρατηρείτε σημάδια από υγρασία στο ταβάνι, αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι, πως η ταράτσα σας πρέπει να μονωθεί με κατάλληλα υλικά.

Να θυμάστε ότι, αν δεν επισκευάσετε αυτές τις διαρροές αμέσως, η κατάσταση θα χειροτερέψει και μπορεί ακόμα και να προκληθεί πλημμύρα. Φροντίστε να μην αφήσετε να συμβεί κάτι τέτοιο!

Ακόμα, η μούχλα είναι αιτία για δυσάρεστη μυρωδιά στο σπίτι, στο υπόγειο, στους αποθηκευτικούς χώρους ή ακόμα και στα ρούχα, σεντόνια, πετσέτες, κρεβάτια κ.λπ.

Υγρασία και προβλήματα υγείας

Η ανάπτυξη μούχλας επηρεάζει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Πονοκέφαλοι, πόνοι στα κόκαλα και αλλεργίες, είναι οι πιο σημαντικές ενδείξεις.

Αερισμός

Θα πρέπει πάντα να αερίζετε καλά το σπίτι σας, ειδικά τους χώρους που είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα υγρασίας. Τα δωμάτια που έχουν ανάγκη από καλό αερισμό, όπως το μπάνιο και η κουζίνα, πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί και να τα αερίζετε συχνά. Αν δεν έχετε ανεμιστήρες εξαερισμού φροντίστε να βάλετε γιατί κάνουν καλή δουλειά. Αν δε θέλετε να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα για να προσθέσετε εξαεριστήρες, τότε απλά θυμηθείτε να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα του σπιτιού σας.

Από την άλλη πλευρά, τα κλιματιστικά λόγω της αφύγρανσης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ορισμένων χώρων απαλλαγμένων από την υγρασία, όταν μετά βίας υπάρχει φυσικός αέρας.

Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα

Τοποθετείστε αφιγραντήρα στο σπίτι

Η συσκευή αυτή είναι ιδανική για τις βροχερές ή τις κρύες περιοχές. Η υγρασία τείνει να συσσωρεύεται εύκολα στα σπίτια αυτών των περιοχών επειδή υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αερίζονται συνεχώς.

Οι αφυγραντήρες συνήθως τοποθετούνται σε υπόγεια και ισόγεια με κήπο. Αν θέλετε, όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρες σε δωμάτια, όπως είναι το μπάνιο που συνήθως δεν έχει παράθυρα ή κι αν έχει είναι πολύ μικρά.

Απαλλαγείτε από την υγρασία με αλάτι

Αντιμετώπιση υγρασίας με αλάτι

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ρηχό δοχείο και ένα κιλό αλάτι. Απλώς ρίξτε το αλάτι στο δοχείο και θα το δείτε να απορροφά πολλή υγρασία μέσα σε δυο μέρες.

Το αλάτι έχει πραγματικά μεγάλη απορροφητικότητα. Πέρα από το ότι μπορείτε να το αξιοποιήσετε για να απαλλαγείτε από την υγρασία στο σπίτι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για την αφαίρεση λεκέδων από τα ρούχα. Όταν προσέξετε ότι το αλάτι είναι υπερβολικά υγρό ή έχει μαυρίσει, είναι ώρα να το αλλάξετε.

Tips:

Νο1.Όταν μαγειρεύετε, χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα
Έτσι η επίπλωση της κουζίνας σας δε θα καταστραφεί και δεν θα κάτσει στην επιφάνεια των τοίχων υγρασία.

Νο2.Μην έχετε πολλά φυτά σε ένα μόνο σημείο του σπιτιού
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υγρασία λόγω της αναπνοής των φυτών. Διαλέξτε, επίσης, φυτά που θέλουν σπάνια πότισμα καθώς απορροφούν την υγρασία από την ατμόσφαιρα.

Νο3.Αφήστε τον ήλιο να λούσει το σπίτι σας
Μην ξεχνάτε να έχετε φυσικό φως και φυσικό αέρα στο σπίτι σας. Θα πρέπει να υπάρχουν παράθυρα και πόρτες σε σημεία που επιτρέπουν στο ηλιακό φως να μπαίνει στο σπίτι. Επίσης, θα πρέπει να κάνετε αναδιαρρύθμιση στα έπιπλά σας έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί με ευκολία μέσα στο σπίτι σας.

Νο4.Μη βάζετε ξύλα μέσα στο σπίτι
Αν έχετε τζάκι αποφύγετε να διατηρείτε τα ξύλα σας μέσα στο σπίτι. Τα φρεσκοκομμένα ξύλα περιέχουν αρκετή ποσότητα νερού που βγαίνει με τη μορφή υγρασίας στον χώρο. Προτιμήστε να αποθηκεύετε τα ξύλα εκτός σπιτιού.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share