Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023

Ξαναζεσταμένο κρέας γίνεται; Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο για ασφαλές ζέσταμα

Θα σας σώσει!

3 Δεκεμβρίου 2022 14:13
Ξαναζεσταμένο κρέας γίνεται; Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο για ασφαλές ζέσταμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κανείς δεν εκτιμάει το ξανά ζεσταμένο μοσχαράκι που ήταν ζουμερό και την επόμενη μέρα έγινε στεγνό χωρίς υγρά από το ζέσταμα. Διότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος για να ζεσταθούν τα κρέατα που έχουν περισσέψει χωρίς να χάνουν την νοστιμιά τους. Με την ευκαιρία, δείτε πότε πρέπει να ρίχνετε αλάτι όταν μαγειρεύετε κρέας.

Υπάρχει τρόπος για να μη χαθεί η εξαίσια και τρυφερή υφή του όταν είναι να το φας το βράδυ ή την επομένη. Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν προτείνεται, καθώς μισό λεπτό παραπάνω και το κακό έχει γίνει. Αντίο στη γεύση και το τρυφερό του πράγματος δηλαδή.

Ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι μεν ο φούρνος, μέσα σε αλουμινόχαρτο δε. Το τυλίγουμε προσεκτικά σε αλουμινόχαρτο και το ζεσταίνουμε, προσθέτοντας και 1/4 της κούπας ζωμό βοδινού, ώστε να διατηρήσει το μοσχάρι τη ζουμερή σύστασή του.

Το έξυπνο κόλπο για να ζεστάνετε σωστά το κρέας

Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το ζεσταίνουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου, μας λέει η food editor Katie Bourque. Και δεν το αφήνουμε στην τύχη του, παρά το ελέγχουμε ανά 10 λεπτά. Αν αρχίσει να ψήνεται ξανά, θα στεγνώσει…

Κίνδυνος το κόκκινο κρέας για την υγεία

Βόμβα για την υγεία είναι, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος (μπέικον, χοιρομέρι, αλλαντικά, λουκάνικα) καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 20%. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα οι ερευνητές ανέλυσαν όσες μελέτες έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα για τη σχέση του κατεργασμένου κρέατος με την καρδιακή υγεία.

Ξαναζεσταμένο κρέας γίνεται; Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο για ασφαλές ζέσταμα

Οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στον κόσμο να περιορίσει, τουλάχιστον κατά τρία τέταρτα, τέτοια τρόφιμα από τη διατροφή του ή να τα εξαλείψει ολοκληρωτικά, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Ακόμα και 50 γραμμάρια κατεργασμένου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 18% εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι και κορεσμένα λίπη. Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου υποδιπλασιάζεται (9%) όταν πρόκειται για ακατέργαστο κόκκινο κρέας (βοδινό, χοιρινό και αρνί), ενώ δεν διαπιστώθηκε καμία σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης πουλερικών και καρδιακών νοσημάτων.

Η δρ Ανίκα Κνούπελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τονίζει ότι «η παραγωγή κρέατος συμβάλλει στην εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε την παραγωγή και κατανάλωσή του για να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, όμως, η μείωση του κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιακή μας υγεία».

Η δρ Κνούπελ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποιο είναι ένα «ασφαλές» όριο ακίνδυνης κατανάλωσης αυτών των ειδών. Ετσι, η καλύτερη σύσταση είναι να τρώμε όσο λιγότερο κόκκινο κρέας μπορούμε, όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Παρότι η έρευνα δεν κατάφερε να βρει την αιτιώδη σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρδιοπάθειας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπών αυξάνει τη λεγόμενη κακή χοληστερίνη (LDL) και οι υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού την υπέρταση. Αμφότεροι είναι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Προηγούμενη έρευνα των επιστημόνων της Οξφόρδης είχε δείξει ότι ακόμα και η μέση κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των εντέρων.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share