Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γιατί τα εστιατόρια σερβίρουν συνήθως δωρεάν ψωμί; - Ιδού η απορία

Αυτός είναι ο λόγος

2 Δεκεμβρίου 2022 11:25
Γιατί τα εστιατόρια σερβίρουν συνήθως δωρεάν ψωμί; - Ιδού η απορία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάθε ιδιοκτήτης εστιατορίου ελπίζει πως οι πελάτες θα πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα πιάτα για περισσότερα έσοδα. Ωστόσο πολλά εστιατόρια και ταβέρνες δίνουν το ψωμί δωρεάν. Κάτι που μας έκανε να το ψάξουμε γιατί είναι λίγο παράξενο.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης:Τα 'χετε φάει τα ψωμιά σας: Είναι ώρα για αδυνάτισμα!

Γιατί λοιπόν το κάνουν; Υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Η πιο πειστική έχει να κάνει με την παράδοση. Όταν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες σέρβιραν μόνο ένα πιάτο με ακριβά υλικά, επέτρεπαν στους πελάτες να τρώνε όσο ψωμί θέλουν ώστε να γεμίσουν τα στομάχια τους και να μην φάνε άλλο από το κοστοβόρο υλικό. Και όταν τα μενού άρχισαν να προσφέρουν περισσότερα πιάτα, οι πελάτες είχαν δεδομένο ότι το ψωμί είναι δωρεάν. Και η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Άλλοι πάλι λένε ότι οι εστιάτορες δεν θέλουν οι πελάτες να εκνευριστούν από την πείνα όσο περιμένουν τα πιάτα τους, οπότε δίνουν δωρεάν το ψωμί.

Μια ακόμα εξήγηση λέει πως το σερβίρισμα του ψωμιού επιτρέπει στα εστιατόρια να συνδυάσουν το φαγητό με τη φιλοξενία. Πάντως τα εστιατόρια αυτά δεν φαίνονται να ενδιαφέρονται ότι οι πελάτες θα χορτάσουν με το ψωμί. Αλλά θα έχετε παρατηρήσει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το ψωμί είναι άσπρο, με το λευκό αλεύρι να είναι απλός υδατάνθρακας που ίσως αυξήσει το αίσθημα της πείνας.

Γιατί τα εστιατόρια σερβίρουν συνήθως δωρεάν ψωμί; - Ιδού η απορία

Τα τελευταία χρόνια αρκετά εστιατόρια πάντως έχουν σταματήσει αυτή την παράδοση, από τον φόβο της σπατάλης φαγητού αλλά και περιττής δαπάνης ψωμιού που στο τέλος δεν τρώγεται.

Περίσσεψε ψωμί: Πότε να το βάλεις στην κατάψυξη και πότε να το πετάξεις

Μια φρατζόλα ψωμί μπορεί να φανεί απαραίτητη για πολλά σνακ μέσα στη μέρα. Από το πρωινό τοστ μέχρι το μεσημεριανό σάντουιτς και το βραδινό μπολ με σούπα. Είτε το φτιάχνετε μόνοι σας είτε αγοράζετε το ψωμί σας από τον φούρνο, μία φρατζόλα πάντα πρέπει να υπάρχει στο σπίτι.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Πώς να κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί, φρέσκο ξανά σε λίγα λεπτά - Απλά «θεϊκό»

Ωστόσο το αρνητικό είναι, πως το ψωμί μουχλιάζει και μπαγιατεύει γρήγορα αν δεν αποθηκευτεί σωστά.

Πρέπει να βάζετε το ψωμί στην κατάψυξη;

«Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που θα πρέπει να εξετάσετε πριν βάλετε το ψωμί σας στο ψυγείο ή το αποθηκεύσετε στη ψωμιέρα. Εάν σκοπεύετε να το φάτε γρήγορα, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στη ψωμιέρα, λέει η Margarethe A. Cooper, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Αλλά αν χρειάζεστε πολύ χρόνο για να το καταναλώσετε [αν η κουζίνα σας] είναι ζεστή και υγρή, και ειδικά αν το ψωμί είναι σπιτικό, αξίζει να το βάλετε στο ψυγείο για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλα», προσθέτει.

Το σπιτικό ψωμί δεν περιέχει τα συντηρητικά που το βοηθούν να μην αλλοιωθεί, σε αντίθεση με τα περισσότερα ψωμιά που αγοράζονται στο κατάστημα.

Περίσσεψε ψωμί: Πότε να το βάλεις στην κατάψυξη και πότε να το πετάξεις

Γιατί να βάλεις ένα ψωμί στο ψυγείο

Η Lisa Young, PhD, RDN, συγγραφέας του βιβλίου Finally Full, Finally Slim, διατροφολόγος σε ιδιωτικό ιατρείο και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξηγεί ότι η χαμηλή θερμοκρασία στο ψυγείο προκαλεί την ανακρυστάλλωση του αμύλου και την ξηρανση του. Το αποτέλεσμα; Θα αποκτήσει μπαγιάτικη γεύση και υφή.

Αν το τυλίξετε σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και το βάλετε στο ψυγείο, μπορείτε να αποτρέψετε την αλλοίωση. Επίσης η κατάψυξη είναι ακόμη μια επιλογή για να μην μπαγιατέψει.

Πετάξτε το ψωμί αν παρατηρήσετε σημάδια αλλοίωσης

Σε κάθε περίπτωση, όπου κι αν αποθηκεύετε το ψωμί σας, αν δείτε μούχλα, θα πρέπει να πετάξετε ολόκληρη τη φρατζόλα. Είναι σημαντικό να πετάξετε ολόκληρη τη συσκευασία, ακόμη και αν δείτε μούχλα μόνο σε μερικές φέτες, καθώς μπορεί να παράγει βλαβερές τοξίνες (μύκητες).

Η σκωρίαση είναι ένα άλλο σημάδι ότι χαλάει. Αυτό συμβαίνει όταν βακτηριακοί σπόροι καταφέρνουν να περάσουν τη διαδικασία ψησίματος και αναπτύσσονται στο εσωτερικό της φραντζόλας. «Αυτό το είδος αλλοίωσης μπορεί να συμβεί στο ψωμί και σε αρτοσκευάσματα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία», σημειώνει η Cooper. «Αν στο εσωτερικό της φραντζόλας αναπτυχθεί μια μαλακή μάζα με έντονη μυρωδιά, αυτό υποδεικνύει βακτηριακή αλλοίωση του ψωμιού». Η Young προσθέτει ότι, θα πρέπει επίσης να το πετάξετε, αν γίνει πολύ ξηρό και έχει μία ξινή μυρωδιά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share