Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023

Μία κουταλιά μαγειρικής σόδας και θα γίνει το απόλυτο "θαύμα" στα χαλιά σας

Το κόλπο που θα σας λύσει τα χέρια

2 Δεκεμβρίου 2022 08:58
Μία κουταλιά μαγειρικής σόδας και θα γίνει το απόλυτο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έφτασε η εποχή που πρέπει να αποχαιρετήσεις τα χαλιά σου, και να τα κρύψεις μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Γνωρίζουμε ότι ο καθαρισμός τους είναι δύσκολος, αφού οι λεκέδες είναι επίμονοι και δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι. Τι γίνεται όμως όταν δεν θέλεις να σπαταλήσεις χρήματα στα καθαριστήρια ή σε χημικά προϊόντα του εμπορίου.

Για αυτόν το λόγο, βρήκαμε το απόλυτο tip για να τα καθαρίσεις και να τα κάνεις σαν καινούργια. Είναι πανεύκολος και θα χρειαστείς ένα υλικό, τα οποία έχεις σίγουρα στην κουζίνα. Αυτό δεν είναι άλλο από τη μαγειρική σόδα, που αποτελεί ένα υλικό θησαυρός για το νοικοκυριό μας. Δεν χρησιμοποιείτε μόνο στην μαγειρική, καθώς μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη και σε άλλους τομείς. Με την κατάλληλη χρήση μπορεί να καθαρίσει όλους τους χώρους του σπιτιού, από το μπάνιο μέχρι και τον καναπέ ή τα χαλιά σου. Με την ευκαιρία δείτε το κόλπο που θα καθαρίσει εύκολα και φυσικά τα αθλητικά σας.

Αποτελεί το νούμερο ένα φυσικό καθαριστικό, και το συνιστάμε ανεπιφύλακτα. Άπλωσε σε όλη την έκταση του χαλιού σόδα και άφησε την να δράσει για μισή ώρα. Στη συνέχεια σκούπισε κανονικά με την ηλεκτρική σκούπα. Η μαγειρική σόδα όχι μόνο απολυμαίνει σε βάθος το χάλι αλλά έχει την ιδιότητα να απορροφά πολύ επίμονες μυρωδιές. Οι φυσικοί τρόποι καθαρισμού μπορούν να προστατέψουν εκτός από τα χαλιά μας και την υγεία μας καθώς δεν μας επιβαρύνουν με χημικές ουσίες. Έτσι, δεν χρειάζεται να αγοράζεις προϊόντα του εμπορίου, για τα οποία δεν είσαι και σίγουρος για το τι μπορούν να προκαλέσουν.

Πέρνα με την ηλεκτρική σκούπα το χαλί σας για να φύγει η σκόνη. Ρίξε στο χαλί μαγειρική σόδα, άφησέ την για λίγη ώρα και μετά καθάρισέ την με την ηλεκτρική σκούπα, χρησιμοποιώντας και τα βουρτσάκια της. Με αυτόν τον τρόπο τα χαλιά σας θα είναι πιο καθαρά από ποτέ, και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για τις οσμές.

Κεραμική εστία... καθρέφτης: Απαλλαγείτε από λεκέδες και καμμένα λίπη με ξύδι και ακόμη ένα σπιτικό υλικό

Τα περισσότερα νοικοκυριά είναι πλέον εξοπλισμένα με κουζίνες που διαθέτουν κεραμικές εστίες, αφού εκτός του ότι υπερέχουν αισθητικά, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, ενώ παράλληλα είναι πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Δείτε επίσης: «Αγκομαχάει» ο νεροχύτης σας; Το μυστικό κόλπο με το αλάτι - Θα σας λύσει τα χέρια!

Μετά, όμως, απ’ το μαγείρεμα οι κεραμικές εστίες χρειάζονται καθάρισμα, γιατί όσο κι αν προσέχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αυτές θα λερωθούν. Πώς, λοιπόν, πρέπει να καθαρίζονται για να διατηρούνται πάντα λαμπερές και πεντακάθαρες;

Τι θα χρειαστείτε

Το μόνο που θα χρειαστείτε για το καθάρισμα της κεραμικής εστίας είναι 1 φλ. μαγειρική σόδα σε σκόνη και δύο πανάκια (ένα στεγνό και ένα νωπό). Ξεκινήστε ρίχνοντας στην κεραμική εστία τη μαγειρική σόδα. Φροντίστε να ρίξετε διάσπαρτα σε διάφορα σημεία. Στη συνέχεια με το στεγνό πανί αρχίστε να τρίβετε τη μαγειρική σόδα πάνω σε όλη την επιφάνεια της εστίας. Στο τέλος πάρτε ένα νωπό πανί και συνεχίστε το τρίψιμο.

Κεραμική εστία... καθρέφτης: Απαλλαγείτε από λεκέδες και καμμένα λίπη με ξύδι και ακόμη ένα σπιτικό υλικό

Σόδα για τα καμένα λίπη

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα καθαριστικά για κεραμικές εστίες που υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά προτιμάτε τους πιο φυσικούς τρόπους, η σόδα μπορεί να σας βοηθήσει. Συγκεκριμένα, ρίχνετε μαγειρική σόδα πάνω στην κεραμική εστία και με ένα στεγνό πανάκι τρίβετε ελαφρά. Στη συνέχεια, τρίβετε ελαφρά με νωπό πανάκι την εστία, για να απομακρύνετε τη σόδα και να καθαρίσει.

Ξίδι για το καμένο γάλα

Το καμένο γάλα στις κεραμικές εστίες είναι από τους πιο δύσκολους λεκέδες. Σύμμαχος σας σε αυτή την περίπτωση είναι το λευκό ξίδι, το οποίο ρίχνετε πάνω στον λεκέ, αφήνετε να κρυώσει η εστία και στη συνέχεια, απομακρύνετε τον λεκέ χρησιμοποιώντας την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Δείτε το βίντεο για τον καθαρισμό της κεραμικής εστίας:

Tips για ν’ αποφύγετε φθορές στην κεραμική επιφάνεια κατά τον καθαρισμό

μην χρησιμοποιείτε:

• Καθαριστικά που περιέχουν σόδα, αλκάλια, αμμωνία, οξέα ή χλώριο.

• Καθαριστικά που διαλύουν τα άλατα.

• Υλικά που αφαιρούν λεκέδες και σκουριά.

• Δυνατά καθαριστικά σε σκόνη, ή γαλάκτωμα και καθαριστικά που περιέχουν κόκκους.

• Καθαριστικά που περιέχουν διαλύτες.

• Καθαριστικά πλυντηρίων πιάτων, σπρέι φούρνου και γκριλ.

• Καθαριστικά για τζάμια. Επίσης, να μην χρησιμοποιείτε ποτέ σκληρές βούρτσες και σφουγγάρια στην κεραμική επιφάνεια, όπως π.χ. σφουγγάρια για κατσαρόλες, ή χρησιμοποιημένα σφουγγάρια στα οποία υπάρχουν ακόμα υπολείμματα από δυνατά καθαριστικά.

Μην χρησιμοποιείτε και μην ακουμπάτε πάνω στις εστίες αιχμηρά αντικείμενα, ώστε να μην τους προκαλέσετε γρατζουνιές.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share