Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ληγμένο αλεύρι: 4 συμβουλές για να καταλάβετε αν έχει χαλάσει

Δώστε βάση!

30 Νοεμβρίου 2022 14:47
Ληγμένο αλεύρι: 4 συμβουλές για να καταλάβετε αν έχει χαλάσει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το αλεύρι είναι ένα βασικό τρόφιμο που μπορείτε να βρείτε σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Συνήθως το χρησιμοποιείτε σε διάφορες συνταγές, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ζυμαρικά και επιδόρπια. Επιπλέον, πολλά έργα DIY περιλαμβάνουν αλεύρι ως συστατικό για την παρασκευή σπιτικής κόλλας ή πηλού μοντελοποίησης.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Λαγκίτες: Αρβανητοβλάχικα πέτουλα - Η πιο εύκολη συνταγή με αλεύρι, νερό και άλλα 3 υλικά (video)

Παρά την πολυχρηστικότητά του, πιθανόν να αναρωτιέστε πόσο διαρκεί το αλεύρι και αν χαλάει το αλεύρι. Ας δούμε...

Το αλεύρι χαλάει;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το αλεύρι δεν αλλοιώνεται όταν αποθηκεύεται σε μια σκοτεινή γωνιά του ντουλαπιού μέχρι να αποφασίσουν να ψήσουν μπισκότα. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη διάρκεια ζωής των διαφόρων τύπων αλεύρων, ανάλογα με το σιτάρι που περιέχει. Παρόλα αυτά, όλα τα αλεύρια χαλάνε κάποια στιγμή μετά την ημερομηνία λήξης περνούν.

Εάν το διατηρήσετε για πολύ καιρό ή το αποθηκεύσετε με ακατάλληλο τρόπο, το αλεύρι μπορεί να ταγγίσει και να αχρηστευτεί για την παρασκευή τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ψήσιμο για αρκετούς μήνες μετά την ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα, αν το αποθηκεύσετε καλά.

4 συμβουλές για να καταλάβετε αν το αλεύρι έχει χαλάσει

Εκτός από την ακατάλληλη γεύση, το αλλοιωμένο αλεύρι μπορεί δυνητικά να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. Αν αμφιβάλλετε για την ποιότητά του, η καλύτερη λύση είναι να αγοράσετε μια νέα συσκευασία, αφού το αλεύρι είναι διαθέσιμο και προσιτό τρόφιμο. Υπάρχουν τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι το αλεύρι σας δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Οσμή

Μόλις ανοίξετε το πακέτο με το αλεύρι, μυρίστε το. Το φρέσκο αλεύρι έχει μια ήπια, ουδέτερη οσμή, ενώ το αλλοιωμένο μυρίζει ξινισμένο, μουχλιασμένο και μπαγιάτικο. Αυτό το αλεύρι μπορεί να περιέχει τοξίνες, γι' αυτό πρέπει να το πετάξετε.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα εναλλακτικά άλευρα μπορεί να έχουν συγκεκριμένη οσμή. Για παράδειγμα, το αλεύρι αμυγδάλου έχει έντονο άρωμα ξηρών καρπών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το απορρίψετε.

Υφή

Το μπαγιάτικο αλεύρι αλλάζει την υφή του και μπορεί να παρατηρήσετε σβώλους ή ακόμα και αποχρωματισμό σε σπάνιες περιπτώσεις. Αυτό το αλεύρι μπορεί να καταστρέψει τη συνταγή σας, καθώς η δομή της ζύμης θα είναι επίσης ακατάλληλη.

Σκουλήκια

Τα έντομα μπορεί να εμφανιστούν στο αλεύρι, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ καθαρίζετε το ντουλάπι σας. Επιπλέον, υπάρχουν επίσης πιθανότητες να αγοράσετε ένα μολυσμένο προϊόν. Αυτά τα ζωύφια μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε δημητριακά καλαμποκιού, ρύζι, αλεύρι ή άλλα προϊόντα δημητριακών. Καταστρέψτε τα τοποθετώντας το αλεύρι στην κατάψυξη ή πετάξτε το αν η ιδέα της κατανάλωσης σας αηδιάζει.

Μούχλα

Οποιαδήποτε μούχλα στο αλεύρι είναι προειδοποιητικό σημάδι και πρέπει να το πετάξετε γιατί δεν τρώγεται. Τυχόν μαύρες ή μπλε κηλίδες υποδεικνύουν την παρουσία μυκήτων, κυρίως λόγω της υψηλής υγρασίας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share