Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αυτή είναι η λύση για να καθαρίσεις με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο τον φούρνο σου

Θα γίνει σαν καινούργιος!

30 Νοεμβρίου 2022 13:07
Αυτή είναι η λύση για να καθαρίσεις με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο τον φούρνο σου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια καλή νοικοκυρά οφείλει να προσέχει την καθαριώτητα τόσο της κουζίνας γενικότερα όσο και του φούρνου πιο ειδικά. Τα υπολοίματα φαγητού που μένουν μέσα στο φούρνο καταλήγουν να είναι καρκινογόνα για τους ανθρώπους, γεγονός που καθιστά επικύνδινο το φαγητό.

Μάθετε επίσης πως καθαρίζουμε σωστά τον φούρνο μικροκυμάτων

Όσο στενή κι αν είναι η σχέση σου με τη μαγειρική, όταν ο φούρνος της κουζίνας σου γεμίσει λεκέδες από καμένα λίπη και μυρωδιές, μια κρυολουσία την αισθάνεσαι. Δεν θέλεις το γαλακτομπούρεκό σου να μυρίζει μουσακά, ούτε το παστίτσιο σου σαν μπακλαβάς. Οπότε είναι ξεκάθαρο πως ο φούρνος θέλει καθάρισμα. Ακόμα κι αν διαθέτει πρόγραμμα αυτοκαθαρισμού, ή πυρόλυση, ο φούρνος χρειάζεται ένα γρήγορο καθάρισμα μετά από κάθε μαγείρεμα κι ένα εμπεριστατωμένο μια στο τόσο.

Πρόλαβε τους λεκέδες

Για να μην γίνουν πραγματικά δύσκολοι οι λεκέδες του φούρνου:

  1. Τον σκουπίζεις κάθε φορά μετά το μαγείρεμα μ’ ένα βρεγμένο πανί, για να φεύγουν τα «φρέσκα» λίπη. Τα πανάκια από μικροϊνες είναι πολύ αποτελεσματικά.
  2. Αν τα λίπη είναι έντονα πρόσθεσε λίγο σαπούνι, ή απορρυπαντικό πιάτων στο πανί (ή σε σφουγγάρι αλλά όχι από τη σκληρή πλευρά) και τρίψε τα μ’ αυτό.
  3. Αν τρέξουν λάδια, ή υγρά την ώρα που τοποθετείς ένα ταψί με φαγητό στο φούρνο καθάρισέ τα αμέσως, πριν προλάβουν να καούν, γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολο μετά.
  4. Δεν αφήνεις τους ίδιους λεκέδες να ψήνονται ξανά και ξανά γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαριστούν μετά.
  5. Δεν ξεχειλίζεις ποτέ τα ταψιά γιατί είναι σίγουρο πως θα τρέξουν λίπη και υγρά κατά το ψήσιμο και θα λερωθεί ο φούρνος.

Υλικά καθαρισμού για τον φούρνο

Τι θα χρειαστείς για ένα καλό καθάρισμα:

  • 1 ζευγάρι γάντια γενικού καθαρισμού
  • Σφουγγάρι πιάτων
  • Βούρτσα μεταλλική, ή συρμάτινο σφουγγαράκι για τις σχάρες
  • 1 πλαστικό μπουκάλι σπρέι
  • 1 κουτάλι
  • Πράσινο σαπούνι, ή απορρυπαντικό πιάτων
  • Μαγειρική σόδα
  • Ξύδι λευκό
  • Αμμωνία
  • 1 παλιά οδοντόβουρτσα

Βήμα 1ο
Αφαίρεσε ταψιά, σχάρες ή άλλα αφαιρούμενα μέρη, τα οποία μπορείς να πλύνεις στο πλυντήριο πιάτων. Διαφορετικά, αφαίρεσε τις σχάρες όσο είναι ακόμα ζεστές και ξύσε τα υπολείμματα φαγητού με μια μεταλλική βούρτσα, ή με συρμάτινο σφουγγαράκι που θα βουτάς σε σαπουνάδα, πριν προλάβουν να σκληρύνουν και να μαυρίσουν επάνω της. Για τα ταψιά χρησιμοποίησε ένα σφουγγάρι πιάτων.

Βήμα 2ο

Αν οι λεκέδες είναι έντονοι το καθάρισμα του φούρνου μπορεί να γίνει πιο εύκολο αν αυτός είναι κάπως χλιαρός. Η πόρτα, όμως, του φούρνου, τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά, πρέπει να καθαρίζεται πάντα κρύα, με τη χρήση ζεστού νερού.

Βήμα 3ο

Επίλεξε ένα φυσικό καθαριστικό:

Α: σόδα και ξύδι

Ξύδι και Σόδα

Μ’ ένα νωπό σφουγγάρι «πέρνα» όλο το εσωτερικό του φούρνου. Πασπάλισε τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειές του. Γέμισε το πλαστικό μπουκάλι με το λευκό ξύδι και ψέκασε σ’ όλο το εσωτερικό του (πρόσεξε να μην ψεκάσεις τις τρύπες εξαερισμού). Όταν το ξύδι πέσει πάνω στη σόδα το μείγμα θ’ αρχίσει ν’ αφρίζει –άφησέ το ν’ αντιδράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξύσε τους σκληρούς λεκέδες ελαφρά με την ειδική σπάτουλα καθαρίσματος (χωρίς πίεση, για να μην γρατζουνιστεί ο φούρνος). Σκούπισε με βρεγμένο σφουγγάρι, ή πανάκι κι άφησε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να στεγνώσει και να ξεμυρίσει φυσικά.

Β: αμμωνία

Αμμωνία

Γέμισε ένα κατσαρολάκι με νερό και διάλυσε μέσα ένα φακελάκι αμμωνία ζαχαροπλαστικής. Βράσε το μείγμα για 1-2 λεπτά, απομάκρυνέ το από τη φωτιά και βάλε το κατσαρολάκι στο φούρνο της κουζίνας. Κλείσε την πόρτα κι άφησε όλη τη νύχτα να δράσει. Το πρωί σκούπισε το φούρνο και τις σχάρες με πανί. Τα λίπη θα φύγουν πολύ εύκολα!

Γ: σόδα και αλάτι

Άφησε το φούρνο να κρυώσει, αφαίρεσε τις σχάρες κι άφησέ τις να μουλιάζουν σε ζεστό νερό με σαπουνάδα. Σ’ ένα μπολ ανακάτευσε ίσα μέρη ζεστού νερού με μαγειρική σόδα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα. Αν ο φούρνος είναι υπερβολικά βρώμικος πρόσθεσε στο μείγμα και ίση ποσότητα χοντρού αλατιού. Μπορείς επίσης να προσθέσεις λίγο λευκό ξύδι (για άρωμα κι αντισηψία), ή απορρυπαντικό πιάτων. Όταν το διάλυμα είναι έτοιμο, φόρα γάντια κι άρχισε το τρίψιμο μ’ ένα σφουγγάρι. Στις «δύσκολες» γωνίες χρησιμοποίησε οδοντόβουρτσα. Άφησε το διάλυμα για μερικά λεπτά ακόμα να δράσει. Στο μεταξύ τρίψε τις σχάρες μ’ ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. Ξέπλυνε κι άφησε να στεγνώσουν. Τέλος, πέρνα μ’ ένα υγρό πανί, ή βέτεξ και τα καμένα λίπη φεύγουν μόνα τους!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share