Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Φέτα ή λευκό τυρί; Τόσο ίδια.. μα ταυτόχρονα τόσο διαφορετικά!

Δώστε βάση!

30 Νοεμβρίου 2022 11:24
Φέτα ή λευκό τυρί; Τόσο ίδια.. μα ταυτόχρονα τόσο διαφορετικά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η φέτα αποτελεί το πιο γνωστό ελληνικό ΠΟΠ τυρί και το οποίο μάχεται συνεχώς να αποδεικνύει την μοναδικότητα του έναντι των αντίστοιχων λευκών τυριών άλμης τύπου φέτας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επειδή πιστεύω ακράδαντα πως η γνώση είναι το σημαντικότερο όπλο απέναντι στην απαξίωση θα επιχειρήσω μια πολύ γρήγορη και ευκολομνημόνευτη αναφορά. Με την ευκαιρία, δείτε τρομερό κολπάκι για ξαλμύρισμα.

Το λευκό τυρί άλμης γίνεται κυρίως από αγελαδινό γάλα ή προσμίξεις αγελαδινού με άλλα γάλατα και ακολουθεί σχεδόν την ίδια διαδικασία τυροκόμησης με την φέτα. Η διαφορά εδώ είναι πως τοποθετείται σε άλμη αμέσως μετά το στράγγισμα ενώ είναι χαμηλής ποιότητας τυρί που παρουσιάζει συχνά αλλοιώσεις όπως λάσπισμα, απορρόφηση άλμης, ανάπτυξη οσμών και μαλάκωμα. Ωριμάζει συνήθως για 15 μέρες τρίβεται εύκολα ή σπάει ενώ και η γεύση του είναι ελαφρώς ξινή και αδιάφορη.

Από την άλλη πλευρά, η φέτα παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα με την προσθήκη κατσικίσιου σε ποσοστό έως και 30%. Ο συνδυασμός πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος δίνει στο τυρί εξαιρετικά συνεκτική δομή που είναι όμως κρεμώδης και μπορεί να κοπεί σε φέτες. Κατά την τυροκόμηση, και μετά το στράγγισμα, ακολουθεί το ξηρό αλάτισμα πριν μπει σε άλμη. Η διαφορά αυτή από τα λευκά τυριά είναι τόσο σημαντική καθώς πραγματοποιείται η γαλακτική ζύμωση στο εσωτερικό του τυριού πριν την επίδραση του αλατιού. Ταυτόχρονα, στην επιφάνεια του τυριού αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, τα ένζυμα το οποίων δημιουργούν μια κολλώδη επιφάνεια ενώ εισέρχονται προς το κέντρο βαθμιαία δημιουργώντας υδρολύσεις που βοηθούν την καλύτερη ωρίμανση του τυριού. Η φέτα σε αντίθεση με τα λευκά τυριά ωριμάζει από έξω προς τα μέσα και σε διάρκεια 2 μηνών.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δηλαδή το γάλα, η ζύμωση και η ωρίμανση αποδίδουν στη φέτα ένα μοναδικό γευστικό προφίλ με εξαιρετικά χαρακτηριστικά όπως γεμάτη βουτυρένια και ελαφρώς όξινη γεύση, πλούσιο άρωμα, λευκό χρώμα που δεν αλλοιώνεται και συνεκτική αλλά υπέροχα μαλακή δομή χωρίς τρύπες. Με μέγιστη υγρασία 56% και λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 46% αποτελεί ένα πραγματικό, ελληνικό ΠΟΠ τυρί που αξίζει την προσοχή μας.

Φέτα ή λευκό τυρί;

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε μπροστά σε ένα λευκό τυρί αναρωτηθείτε αν πραγματικά βρίσκεστε μπροστά σε μια φέτα.

Όπως την έκανε η γιαγιά μας: Γευστική κολοκυθόπιτα με φέτα και γιαούρτι - Η πίτα που αγαπάμε να τρώμε τον χειμώνα

Ο καιρός που έρχεται είναι ιδανικός για… κλείσιμο στο σπίτι, χουχούλιασμα και μαγείρεμα.

Πέρα λοιπόν από τις κλασικές συνταγές για σούπες που προτείνουν οι περισσότεροι, εμείς σας δίνουμε την ευκαιρία να φτιάξετε την πιο εύκολη, γρήγορη αλλά και σούπερ γευστική κολοκυθόπιτα, όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μας. Με την ευκαιρία, δείτε την υπερτροφή του χειμώνα με φέτα.

Τα υλικά λίγα, τα βήματα ελάχιστα!

Υλικά

  • 500γρ τριμμένα (χωρίς υγρά) Κολοκύθια
  • 100γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300γρ Τυρί φέτα
  • 100γρ Γιαούρτι
  • 2 Αυγά
  • 2 κομμένα Φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι Άνηθο
  • 1 κουτ γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 Ξύσμα Λεμόνι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς .
  • Τρίβουμε τα κολοκυθιά και τα ζουλάμε με τα χέρια μας να φύγουν τα υγρά τους.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα κολοκυθάκια , τα αυγά, το γιαούρτι,το τυρί, τα κρεμμυδάκια , το ελαιόλαδο ,το ξύσμα λεμονιού, αλάτι , πιπέρι.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν μέχρι να γίνει ένας μαλακός χυλός.
  • Αλείφουμε ένα ταψάκι με λίγο λάδι 26 εκ (θέλουμε να είναι λεπτή στρώσει για να ψηθεί καλά) και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  • Στρώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα.
  • Ρίχνουμε από πάνω επιπλέον τυράκι και πασπαλίζουμε με πινέλο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε για 55 λεπτά και στα μισά του ψησίματος σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Όπως την έκανε η γιαγιά μας: Γευστική κολοκυθόπιτα με φέτα και γιαούρτι - Η πίτα που αγαπάμε να τρώμε τον χειμώνα

Η απόλυτη συνταγή για αφράτα μπιφτέκια γαλοπούλας με το συστατικό "κλειδί" που θα το απογειώσει

Η πληοψηφία των ανθρώπων δηλώνουν λάτρεις του μοσχαρίσιου κρέατος. Παρ' όλα αυτά είναι επίσης γνωστό πωςτο μοσχαρίσιο κρέας σε μεγάλη ποσότητα δεν κάνει καλό στον οργανισμό μας.

Μάθετε επίσης πιο είναι το αλάνθαστο κόλπο για τα μπιφτέκια

Πλέον, το καλό είναι ότι μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε το συγκεκριμένο κρέας με άλλα υλικά και να έχουμε ένα γευστικό αποτέλεσμα στο πιάτο μας, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα.

Αν αγαπάς τα λαχταριστά και αφράτα μπιφτέκια αλλά θέλεις να προσέχεις και να περιορίσεις τις θερμίδες, σου έχουμε την τέλεια εναλλακτική.Τα μπιφτέκια γαλοπούλας ανεβαίνουν πολύ σε δημοφιλία ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Είναι πεντανόστιμα, αφράτα και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πρωτότυπα «αδελφάκια» τους.

Η συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου για μπιφτέκια γαλοπούλας με γιαούρτι είναι πολύ εύκολη με απλά υλικά που σίγουρα έχεις στην κουζίνα σου.

Λαχταριστά μπιφτέκια γαλοπούλας

Υλικα που θα χρειαστείς:

  • 500 γρ. κιμάς από στήθος γαλοπούλας
  • 2 καρότα, τριμμένα
  • 1 κολοκυθάκι, τριμμένο και στυμμένο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 150 γρ. γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 3 φέτες ψωμί χωρίς κόρα
  • 1/2 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής:

  1. Βάζουμε το ψωμί σε νερό για 5 λεπτά και στύβουμε καλά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά για 2 λεπτά.
  3. Το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
  4. Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200C.
  5. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε τα μπιφτέκια με τα χέρια μας για να μην κολλήσει το μείγμα.
  6. Τα βάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά.

ΠΗΓΗ: dimitrisskarmoutsos.gr

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share