Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο θόρυβος του καλοριφέρ που πρέπει να προσέξετε - Τι σημαίνουν τα σφυρίγματα και τα χτυπήματα

Μεγάλη προσοχή!

22 Νοεμβρίου 2022 18:49
Ο θόρυβος του καλοριφέρ που πρέπει να προσέξετε - Τι σημαίνουν τα σφυρίγματα και τα χτυπήματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καθώς η στιγμή για να ανοίξουμε τα καλοριφέρ πλησιάζει, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η τακτική συντήρηση του οικιακού μας συστήματος θέρμανσης. Παράλληλα, δείτε εδώ την μυστική λύση καθαρισμού των σωμάτων του καλοριφέρ!

Πρόσφατα μιλήσαμε για την άγνωστη διαδικασία συντήρησης των καλοριφέρ που πρέπει να επαναλαμβάνουμε κάθε 5 – 6 χρόνια και μπορεί να μας εξοικονομήσει έως και 25% σε καύσιμα, καθώς και για το σωστό τρόπο καθαρισμού του καλοριφέρ μας βήμα – βήμα.

Ωστόσο, πέρα από τις καθιερωμένες εργασίες συντήρησης, καλό είναι να παρατηρούμε τυχόν προβλήματα στη λειτουργία των καλοριφέρ μας και να τα αντιμετωπίζουμε, προτού αυτά προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

Για παράδειγμα, εάν το καλοριφέρ μας αργεί να ζεσταθεί σε σχέση με παλιότερα, ή παραμένει σε κάποια σημεία κρύο, τότε ίσως υπάρχουν παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα στο σύστημα και άρα θα πρέπει να κάνετε εξαέρωση.

Σε περίπτωση που η κατάσταση δε βελτιώνεται μετά την εξαέρωση, τότε είναι καλό να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία, καθώς είναι πιθανό να έχουν συσσωρευτεί υπολείμματα μετάλλων και αλάτων στο εσωτερικό του συστήματος και άρα να χρειάζεται χημικός καθαρισμός από ειδικό.

Ο ήχος του καλοριφέρ σας που πρέπει να προσέξετε

Πέρα από την αποδοτικότητα του συστήματος θέρμανσης, είναι σημαντικό να προσέξετε και τους ήχους που κάνει το καλοριφέρ σας οι οποίοι πολλές φορές λειτουργούν ως προειδοποιητικά σημάδια για κάποιο πρόβλημα.

Ένας από τους πιο συχνούς ήχους που θα πρέπει να τραβήξει την προσοχή σας είναι το σφύριγμα από ένα ή και περισσότερα καλοριφέρ του σπιτιού σας.

Σύμφωνα με την «Glasgow Live», αυτό συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αέρα μέσα σε ολόκληρο το σύστημα, γεγονός που εμποδίζει και την απρόσκοπτη κυκλοφορία του ζεστού νερού στις σωληνώσεις και στα σώματα.

Αυτό το πρόβλημα, όμως, συνήθως λύνεται εύκολα και γρήγορα με την εξαέρωση που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.

Τι να κάνετε όταν ακούτε θορύβους στο καλοριφέρ

Υπάρχει, εντούτοις, και οι πιθανότητα το σφύριγμα αυτό να υποδηλώνει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα για το οποίο χρειάζεται να καλέσετε επαγγελματία.

Ειδικότερα, εάν το σφύριγμα είναι πολύ δυνατό και επιμένει ακόμα και μετά την εξαέρωση, ή εάν συνοδεύεται από ήχους που θυμίζουν χτυπήματα, τότε θα χρειαστεί επιθεώρηση από επαγγελματία.

Όπως αναφέρουν και οι ειδικοί του «Tool Station», μπορεί η επίσκεψη να κοστίζει, αλλά αγνοώντας το πρόβλημα στο τέλος θα πληρώσετε πολύ περισσότερα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share