Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Λευκό διάλυμα «σκούπα» - Η μυστική λύση καθαρισμού των σωμάτων του καλοριφέρ!

Απίθανο κόλπο!

22 Νοεμβρίου 2022 16:28
Λευκό διάλυμα «σκούπα» - Η μυστική λύση καθαρισμού των σωμάτων του καλοριφέρ!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εντάξει, κανείς δεν λατρεύει τις δουλειές καθαρισμού του σπιτιού (εκτός από την Μόνικα στα Φιλαράκια), αλλά όσο κι αν είναι μια βρώμικη δουλειά, κάποιος πρέπει να την κάνει!

Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν πώς να καθαρίσουν τα σώματα του καλοριφέρ και απλά ανέχονται την σκόνη και τις βρομιές βαθιά στο εσωτερικό τους. Μια γυναίκα μοιράστηκε στην γνωστή πλατφόρμα TikTok ένα μοναδικό κόλπο για να καθαρίζετε τα καλοριφέρ.

Κάπου εδώ να επισημάνουμε ότι αυτό αφορά μόνο τα «παραδοσιακά» σώματα καλοριφέρ που λειτουργούν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και όχι τα ηλεκτρικά καλοριφέρ: αν ρίξετε κάτι υγρό μέσα σε αυτά, θα υπάρξει πρόβλημα, προφανώς!

Πάμε στο προκείμενο τώρα…

Η γυναίκα που το δοκίμασε αρχικά στρώνει μια πετσέτα κάτω από το καλοριφέρ και ένα σχετικά μεγάλο πλαστικό δοχείο. Εκεί μαζεύονται τα βρόμικα νερά, για… να μη γίνει χάλια το σαλόνι! Στη συνέχεια, αναμιγνύει βραστό νερό και σκόνη πλυντηρίου σε μια κανάτα, προτού ρίξει το διάλυμα κυριολεκτικά μέσα στο καλοριφέρ, αργά-αργά, και το αφήσει να μαζευτεί στο δοχείο από κάτω.

Εάν δεν ξέρετε πόση βρομιά μαζεύεται μέσα στο καλοριφέρ, θα πάθετε πλάκα παρακολουθώντας το βίντεο. Το διάλυμα αρχικά είναι καθαρό και λευκό και καταλήγει σχεδόν… μαύρο από τη βρωμιά.

Καθαρισμα καλοριφερ με λευκο διαλυμα

Ελάχιστοι γνωρίζουν: Τι ισχύει για την αποσύνδεση διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση

Η αποσύνδεση του διαμερίσματός τους από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας απασχολεί όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες τα τελευταία χρόνια και συχνά αποτελεί αιτία διαξιφισμών με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Δείτε επίσης: Ζεστασιά και οικονομία: Το κόλπο με τη σόμπα υγραερίου για να βγει χωρίς πρόβλημα ο χειμώνας

Πλέον, η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν τη δυνατότητα να αποσυνδεθούν από την κεντρική θέρμανση χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση του 51% των υπολοίπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων του κτιρίου. Ωστόσο, για να αποδεσμευτεί οριστικά ο ενδιαφερόμενος από τα έξοδα συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης θα πρέπει να λάβει την έγκριση του 51% της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας.

Τις προϋποθέσεις αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών εξηγεί αναλυτικά σχετική ενημερωτική εγκύκλιος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία κωδικοποιεί το άρθρο 127 του Νόμου 4495/2017 (ΦΕΚ A166/3.11.2017).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που επεξεργάστηκαν ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και δικηγόρος Στράτος Παραδιάς και ο ενεργειακός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Δρ. ΜΙΤ Απόστολος Ευθυμιάδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, «η απλή ανακοίνωση περί πρόθεσης αποσύνδεσης μιας ιδιοκτησίας από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας, και η θετική ή αρνητική απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας δεν αρκεί για να απαλλάξει τον ενδιαφερόμενο από τη συμμετοχή του στις κοινόχρηστες δαπάνες, αν δεν τηρηθούν και όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος».

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι «να υλοποιηθεί η πλήρης αποσύνδεση της ιδιοκτησίας από την κεντρική θέρμανση, η μόνωση των σωληνώσεων και η πλήρης εγκατάσταση και δυνατότητα λειτουργίας ενός νέου αυτόνομου συστήματος θέρμανσης της ιδιοκτησίας αυτής, με το οποίο θα βελτιώνεται πράγματι η ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου, σύμφωνα με τη παρ. 5 του άρθρου 2 του Π.Δ. 420/1987».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΠΟΜΙΔΑ, «αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί από το διαχειριστή του κτιρίου, ο οποίος, προς προάσπιση των συμφερόντων των υπολοίπων συνιδιοκτητών, προκειμένου να προχωρήσει στην απαλλαγή μιας ιδιοκτησίας από τη συμμετοχή της στις δαπάνες κεντρικής θέρμανσης, έχει όχι απλώς έννομο συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να επαληθεύσει με κάθε κατάλληλο τρόπο, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά:

α) Τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης ή/και την παρεχόμενη τεκμηρίωση από πλευράς της αποσυνδεόμενης ιδιοκτησίας περί της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου με την επέμβαση αυτή, και

β) Την πραγματοποίηση της πλήρους αποσύνδεσης της ιδιοκτησίας από το κεντρικό σύστημα της πολυκατοικίας, της μόνωσης των διερχομένων κοινόχρηστων σωληνώσεων και της εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου αυτόνομου και ενεργειακά αποδοτικότερου συστήματος θέρμανσης.

Τα ανωτέρω είναι απόλυτα αναγκαία προς αποφυγή προσχηματικών δηλώσεων συνιδιοκτητών προς το διαχειριστή περί δήθεν αποσύνδεσης οι οποίες μοναδικό σκοπό θα έχουν την απαλλαγή από τις σχετικές υποχρεώσεις προς τη διαχείριση του κτιρίου, χωρίς πραγματική πρόθεση αυτόνομης και δυνάμενης να λειτουργήσει -και μάλιστα με τρόπο ενεργειακά αποδοτικότερο- θέρμανσης».

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share