Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το αγνοούσαμε για χρόνια: 7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων

Κίνδυνος για την υγεία!

17 Νοεμβρίου 2022 19:38
Το αγνοούσαμε για χρόνια: 7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί να χρησιμοποιούμε αρκετά τον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνουμε πράγματα, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντοτε καλή ιδέα... Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων.

Με την ευκαιρία ανακαλύψτε 15 φοβερές χρήσεις του φούρνου μικροκυμάτων σας που δεν είχατε ποτέ φανταστεί.

Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται δεν μαγειρεύουν τα τρόφιμα, τα θερμαίνουν, γεγονός που βοηθά στην επιβίωση των βακτηρίων που αυτά περιέχουν, ενώ ενισχύει και την παραγωγή καρκινογόνων ουσιών.

Βραστά αυγά

H υγρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του αυγού, όταν αυτό τοποθετηθεί στα μικροκύματα με το τσόφλι, ή χωρίς, δημιουργεί μια ακραία συσσώρευση ατμού, όπως μια μικροσκοπική χύτρα πίεσης και μπορεί να εκραγεί.

αυγά στον φούρνο μικροκυμάτων

Μητρικό γάλα

Δεν είναι λίγες οι νέες μητέρες, που βάζουν στο ψυγείο το μητρικό γάλα για να το χρησιμοποιήσουν μετά. Αυτή είναι μια τακτική, που δεν βλάπτει το γάλα. Τα μικροκύματα, ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο που ζεσταίνουν άνισα τις πλάκες τροφής, μπορούν επίσης να ζεστάνουν άνισα ένα μπουκάλι μητρικού γάλακτος, δημιουργώντας «καυτά σημεία», τα οποία μπορούν να κάψουν σοβαρά το στόμα και το λαιμό του μωρού. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος απελευθέρωσης τοξικών ουσιών από την επαναθέρμανση του πλαστικού μπουκαλιού.

Επεξεργασμένα κρέατα

Αυτά συχνά περιέχουν συντηρητικά για την διατήρηση και για την επέκταση ζωής τους, με αποτέλεσμα όταν ζεσταθούν ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων, να υφίστανται χημικές αλλαγές, όπως οξειδωμένη χοληστερόλη, η οποία βλάπτει την υγεία των αγγείων.

Ρύζι

ρύζι στον φούρνο μικροκυμάτων

Σύμφωνα με το Food Standards Agency, η κατανάλωση ρυζιού, που έχει ζεσταθεί σε μικροκύματα, μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, εξαιτίας της παρουσίας σε αυτού ενός εξαιρετικά ανθεκτικού βακτηρίου, του Bacillus cereus.

Κοτόπουλο

Η πιο σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζετε για τα μικροκύματα είναι ότι η θερμότητά τους δεν σκοτώνει πάντα τα βακτήρια. Ως εκ τούτου τα τρόφιμα που είναι επιρρεπή σε βακτήρια, όπως το κοτόπουλο στη σαλμονέλα, αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών μετά την κατανάλωσή τους.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σέλινο, το λάχανο ή το σπανάκι, είναι λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα και όταν ζεσταθούν στα μικροκύματα, θα μετατραπούν σε νιτροζαμίνες, οι οποίες, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να είναι καρκινογόνες.

Καυτερές πιπεριές

Όταν οι καυτερές πιπεριές ζεσταίνονται ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων, η βασική τους ουσία, η καψαϊκίνη απελευθερώνεται στον αέρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αναπνοής και κάψιμο στα μάτια.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share