Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Γιαγιαδίστικα κόλπα: Πώς να καθαρίσετε τα γυάλινα καπάκια από τα τηγάνια

Δώστε βάση!

17 Νοεμβρίου 2022 17:25
Γιαγιαδίστικα κόλπα: Πώς να καθαρίσετε τα γυάλινα καπάκια από τα τηγάνια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι αποθέσεις λίπους αντανακλώνται όχι μόνο στην εμφάνιση των πιάτων, αλλά και στη λειτουργικότητά τους. Λόγω της εμφάνισης εναποθέσεων άνθρακα, τα τρόφιμα αρχίζουν να καίγονται, τα υπολείμματα παλιού λίπους χαλούν τη γεύση τελικών προϊόντων... Εξάλλου, τα απεριποίητα μαγειρικά σκεύη δεν φαίνονται ελκυστικά.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Γρήγορα και ανέξοδα: Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο για να διώξετε την σκουριά από τα μεταλλικά σκεύη

Οι έμπειρες νοικοκυρές παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις με το πρόβλημα, εξελισσόμενες αποτελεσματικούς τρόπους...

Στη λίστα αποτελεσματικά μέσαυπάρχει σόδα, ξύδι, αλάτι και άλλα αυτοσχέδια μέσα που είναι διαθέσιμα στην κουζίνα.

Μέθοδος αριθμός 1. Οξύ λεμονιού

Βρέχουμε ένα τηγάνι με άφθονο βραστό νερό. Ετοιμάστε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και κιτρικό οξύανακατεύοντας τα υλικά σε ίσες αναλογίες.

Εφαρμόστε το προϊόν εσωτερικά και εξωτερικά και αφήστε το να δράσει για 1 ώρα. Εάν είναι απαραίτητο, προσθέστε νερό στη σύνθεση που ρέει ελεύθερα για να αποκτήσετε ένα χυλό. Θα αντέξει καλύτερα.

Μέσα σε 60 λεπτά, το λίπος θα αρχίσει να απομακρύνεται από τα τοιχώματα των πιάτων υπό την επίδραση μιας χημικής αντίδρασης. Όταν περάσει ο καθορισμένος χρόνος, ζεματίστε το τηγάνι με βραστό νερό και σκουπίστε με ένα σφουγγάρι.

Αξιολογήστε το αποτέλεσμα, εάν είναι απαραίτητο, επαναλάβετε τη διαδικασία. Ολοκληρώστε τον καθαρισμό πλένοντας με σκόνη καθαρισμού ή τζελ πιάτων.

Ένα ανάλογο του κιτρικού οξέος είναι ο χυμός εσπεριδοειδή... Πρέπει να αναμειχθεί με μαγειρική σόδα για να σχηματιστεί μια παχύρρευστη μάζα. Στη συνέχεια, τα τοιχώματα των πιάτων λιπαίνονται με τη σύνθεση.

Μέθοδος αριθμός 2. Αλάτι και σόδα

Αυτή η μέθοδος θεωρείται δικαίως η πιο οικονομική, καθώς τα αναφερόμενα εξαρτήματα είναι διαθέσιμα στην κουζίνα κάθε νοικοκυράς. Ανακατεύουμε τα υλικά σε ίσες ποσότητες, αραιώνουμε με νερό μέχρι να έχουμε χυλό.

Ζεματίζετε ένα τηγάνι με βραστό νερό. Σκουπίστε το προϊόν με ένα σφουγγάρι αφρού, απλώστε την πάστα κατά μήκος των τοίχων με μια λιπαρή επικάλυψη. Αφήστε για 1 ώρα, για να ενισχύσετε το αποτέλεσμα, μπορείτε να τυλίξετε τα πιάτα με μεμβράνη.

Όταν περάσει ο χρόνος, ξεπλύνετε την περίσσεια του προϊόντος με βραστό νερό. Τρίψτε το εξωτερικό του τηγανιού με ένα σιδερένιο σφουγγάρι και το εσωτερικό με ένα μαλακό πανί. Εάν το αποτέλεσμα είναι κακό, επιτρέπεται η επανάληψη της διαδικασίας.

Εάν η πλάκα είναι πολύ δυνατή, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα χωρίς αλάτι. Για τη διαδικασία, πάρτε 900 γρ. σημαίνει, αραιώστε με 1 λίτρο νερό, ρίξτε στην κοιλότητα του δοχείου. Μετά από 2 ώρες, κάντε κανονικό πλύσιμο με καθαριστικό.

Μέθοδος αριθμός 3. Ξηρά μουστάρδα

Αν παλιό λίποςη νέα πλάκα δεν είναι πολύ πυκνή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη μουστάρδας. Τοποθετήστε τα σκεύη που θέλετε να καθαρίσετε στην εστία. Ζεσταίνουμε στο μέγιστο σημείο, ζεματίζουμε με βραστό νερό.

Ρίξτε μερικές σακούλες ξηρής μουστάρδας στην κοιλότητα, ρίξτε ζεστό νερόκαι αφήνουμε για 3 ώρες. Ανακατεύετε περιοδικά τη σύνθεση, προσπαθήστε να ξύσετε το λίπος με μια ξύλινη σπάτουλα.

Μετά την καθορισμένη περίοδο, πλύνετε τα πιάτα με τον συνηθισμένο τρόπο, αξιολογήστε το αποτέλεσμα. Αν δεν σας ικανοποιεί, κάντε τους χειρισμούς αρκετές φορές ακόμα.

Για να καθαρίσετε γυάλινα ή κεραμικά πιάτα, χρησιμοποιήστε διάλυμα 1 λίτρου. βραστό νερό και 250 γρ. σκόνη μουστάρδας. Το δοχείο γεμίζει με τη σύνθεση, μετά την οποία εγχύεται για μια ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλο το λίπος θα απολεπιστεί, μπορείτε εύκολα να το αφαιρέσετε.

Μέθοδος αριθμός 4. Φυτικό λάδι και σαπούνι

Αν το λίπος είναι σχετικά φρέσκο, το ψήνουμε ζεστό. Για να το κάνετε αυτό, τρίψτε ή τρίψτε με άλλο τρόπο μισό σαπούνι πίσσας, ρίξτε 100 ml. βραστό νερό.

Όταν διαλυθούν τα ροκανίδια, ρίξτε 60 ml. φυτικό ή καλαμποκέλαιο. Ανακατέψτε, προσθέστε τώρα μια τέτοια ποσότητα μαγειρικής σόδας, η οποία θα φέρει τον παράγοντα στην κατάσταση του χυλού. Κατά κανόνα, χρειάζονται περίπου 200 γραμμάρια.

Ζεματίζετε τα πιάτα με βραστό νερό και απλώνετε από πάνω το μείγμα. Βάζουμε το δοχείο στη φωτιά, το ζεσταίνουμε, σβήνουμε τον καυστήρα. Περιμένετε περίπου 45-60 λεπτά και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τυχόν χαλαρές εναποθέσεις με ένα σφουγγάρι.

Μέθοδος αριθμός 5. Κόλλα και σαπούνι πλυντηρίου

Το λίπος αφαιρείται με το βράσιμο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προετοιμάσετε μια φαρδιά εμαγιέ λεκάνη ή έναν κουβά στον οποίο θα χωράει το τηγάνι.

Ρίξτε νερό σε ένα δοχείο, βράστε. Προσθέστε 175 ml. Κόλλα PVA, ανακατεύουμε. Μετά από 2 λεπτά, προσθέστε τα τρίμματα ενός σαπουνιού πλυντηρίου και ανακατέψτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Όταν διαλυθεί η βάση του σαπουνιού, τοποθετήστε μέσα τα πιάτα με άνθος. Ο καθαρισμός δεν πραγματοποιείται αμέσως, η διάρκεια μαγειρέματος είναι 2,5 ώρες και με σύνθετη βρωμιά - από 3,5 ώρες.

Συμπληρώνετε περιοδικά με ζεστό νερό αν βράζει. Το τηγάνι πρέπει να βυθιστεί σε υγρό. Όταν τελειώσει η υποδεικνυόμενη ώρα, απενεργοποιήστε την εστία. Αφαιρέστε τα πιάτα, καθαρίστε την πλάκα με ένα σφουγγάρι και τζελ πιάτων.

Μέθοδος αριθμός 6. Σόδα

Ετοιμάστε μια φαρδιά λεκάνη ή κουβά που μπορεί να τοποθετηθεί στη σόμπα. Ρίξτε βραστό νερό στην κοιλότητα, προσθέστε σόδα για 1 λίτρο. λογαριασμοί υγρών για 70 γρ. σύνθεση ελεύθερης ροής. Επομένως, εάν χυθούν 10 λίτρα στον κάδο. νερό, πρέπει να προσθέσετε 700 γρ. σόδα.

Βάλτε τα πιάτα με το διάλυμα στη φωτιά, βράστε, στείλτε το τηγάνι μέσα. Πέψη για 1-1,5 ώρα. Όταν περάσει ο χρόνος, αφαιρέστε τον κάδο από τη φωτιά.

Αφιερώστε το χρόνο σας για να αφαιρέσετε το τηγάνι, αφήστε το να καθίσει στο διάλυμα μέχρι να κρυώσει το υγρό.

Μετά από αυτό, βγάλτε τα πιάτα, αφαιρέστε τις λιπαρές εναποθέσεις με χυλό από σόδα και νερό.

Ξεπλύνετε το δοχείο με ζεστό νερό, πλύνετε με υγρό. Εάν είναι απαραίτητο, επαναλάβετε τη διαδικασία, αυξάνοντας την ποσότητα διττανθρακικού νατρίου στα 80 g. για 1 λίτρο.

Μέθοδος αριθμός 7. Επιτραπέζιο ξύδι και κιτρικό οξύ

Η τεχνική έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για την εξάλειψη των παλιών λιπαρών εναποθέσεων, αλλά και για την αφαίρεση της κιτρινιάς από τα τοιχώματα των δοχείων τροφίμων. Για να ξεκινήσετε το χειρισμό, ρίξτε 1 λίτρο. νερό σε μια κατσαρόλα, βάλτε στη φωτιά.

Όταν εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες, ρίξτε 150 ml. διάλυμα ξυδιού με συγκέντρωση 6-9%, προσθέτουμε 30 γρ. κιτρικό οξύ. Ανακατέψτε τη σύνθεση μέχρι να διαλυθούν τελείως οι κρύσταλλοι.

Απενεργοποιήστε τον καυστήρα, στείλτε το τηγάνι στη ζεστή σύνθεση. Μουλιάστε για 1-1,5 ώρα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το λίπος θα αποκολληθεί εν μέρει. Εάν δεν αφαιρεθεί εντελώς, ξύστε το υπόλοιπο με ένα σκληρό σφουγγάρι.

Υπάρχει επίσης μια λειαντική επεξεργασία. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να προετοιμάσετε ένα πολτό μείγμα ξιδιού και κιτρικού οξέος. Σκουπίστε το σε ένα σφουγγάρι, τρίψτε το λίπος μηχανικά. Ολοκληρώστε τον καθαρισμό με κανονικό πλύσιμο πιάτων.

Μέθοδος αριθμός 8. Ξίδι και σόδα / αλάτι

Όπως υποδηλώνει το όνομα της μεθόδου, το προϊόν παρασκευάζεται από καντίνα ή μηλόξυδο(9%) σε συνδυασμό με σόδα ή αλάτι. Ανεξάρτητα από αυτό, πρέπει να πραγματοποιηθεί προκαταρκτική προετοιμασία.

Αρχικά, μουλιάζουμε το τηγάνι ζεστό νερόμε την προσθήκη τζελ πιάτων αφήστε για 50-60 λεπτά για να φύγει το λίπος. Στη συνέχεια συνδυάστε μαγειρική σόδα ή αλάτι με ξύδι για να κάνετε μια πάστα.

Τρίψτε τον παράγοντα στα εξωτερικά και εσωτερικά τοιχώματα των πιάτων, περιμένετε μερικές ώρες. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να ξύσετε το λίπος με ένα σφουγγάρι, ζεματίστε το τηγάνι με βραστό νερό εάν χρειάζεται. Ολοκληρώστε τον καθαρισμό με ένα τυπικό πλύσιμο.

Σκεφτείτε να αφαιρέσετε το παλιό λίπος με κιτρικό οξύ, μαγειρική σόδα, κόλλα PVA, αλάτι και ξύδι. Αν θέλετε, συνδυάστε τις επιλογές που σας αρέσουν μεταξύ τους. Λάβετε προφυλάξεις, προστατέψτε το δέρμα και την αναπνευστική οδό.

Βίντεο: πώς να καθαρίσετε τα πιάτα από το λίπος και το κάψιμο

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share