Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Λάδι στο πάτωμα: Ξεχάστε την σφουγγαρίστρα - Αυτό είναι το κόλπο για να εξαφανίσετε τον λεκέ

Θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους

17 Νοεμβρίου 2022 12:48
Λάδι στο πάτωμα: Ξεχάστε την σφουγγαρίστρα - Αυτό είναι το κόλπο για να εξαφανίσετε τον λεκέ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ίσως πρόκειται για τον χειρότερο λεκέ που υπάρχει και ενώ σας έχουμε πει πως να τον ξεφορτώνεστε από τα ρούχα σας, πολλές φορές γίνονται και σοβαρότερα ατυχήματα, όταν αδειάζει ολόκληρο μπουκάλι λάδι στο πάτωμα. Με την ευκαιρία, δείτε πως θα κάνετε το άψογο σφουγγάρισμα.

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο αυτό που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε μεγάλη ποσότητα λαδιού από το πάτωμα είναι σφουγγαρίστρα. Και το λάδι δεν θα φύγει και η σφουγγαρίστρα σας θα γεμίσει λάδια. Αφήστε που θα απλωθεί το λάδι σε ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια.

Λάδι στο πάτωμα: Ξεχάστε την σφουγγαρίστρα - Αυτό είναι το κόλπο για να εξαφανίσετε τον λεκέ

Η λύση είναι απλή και βρίσκεται στο μπάνιο σας. Πάρτε μπλε οινόπνευμα (ή υποκατάστατο οινοπνεύματος) και χαρτί κουζίνας.

Ξεκινήστε καθαρίζοντας την επιφάνεια που έχει πέσει το λάδι με μπόλικο χαρτί κουζίνας. Έπειτα ρίξτε σε όλη την περιοχή μπλε οινόπνευμα και σκουπίστε το επίσης με χαρτί κουζίνας.

Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει καθώς είναι άμεσο, οικονομικό και θα σας πάρει μόλις 1 λεπτό για να το ολοκληρώσετε.

Πολλοί λίγοι ξέρουν τα μυστικά για το σωστό σφουγγάρισμα του παρκέ - Είστε μέσα σε αυτούς;

Στην αρχή το καμαρώνουμε γιατί γυαλίζει και είναι λείο στην συνέχεια προσπαθούμε να το διατηρήσουμε και στεναχωριόμαστε άμα έχουν δημιουργηθεί κάποια σημάδια, στο τέλος απελπιζόμαστε γιατί ότι και αν κάνουμε με τον κλασσικούς τρόπους που ξέρουμε δεν δουλεύει στο παρκέ.

Δείτε επίσης ποια είναι τα δύο υλικά για άψογο σφουγγάρισμα

Ψυχραιμία, όλα διορθώνονται με τον κατάλληλο τρόπο. Τα ξύλινα παρκέ χαρίζουν σε ένα χώρο class, προσδίδουν ζεστασιά και δίνουν ύφος φιλόξενου σπιτιού. Είναι από τα πιο ανθεκτικά είδη πατώματος, μαζί με τα πλακάκια απομίμησης ξύλου, μόνο όμως αν τους συμπεριφερθείς σωστά.

Αν θες να προστατέψεις την επένδυση που έχεις κάνει και να επεκτείνεις την διάρκεια ζωής του παρκέ σου, πρέπει να ακολουθήσεις αυτά τα μικρά βηματάκια. Όχι μόνο θα μάθεις πως το να καθαρίσεις το παρκέ σου είναι εύκολο, αλλά θα αποφύγεις τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες. Γιατί το να καθαρίσεις το παρκέ και ποια κοινά λάθη να αποφύγεις είναι απλά θέμα γνώσης!

Βασικές αρχές καθαρίσματος παρκέ

Βήμα πρώτο: απομάκρυνε όσα έπιπλα είναι εύκολο να μετακινηθούν. Η δουλειά σου έγινε μόλις ευκολότερη.

Λάθος πρώτο:

Προστατευτικά πόδια επίπλων

Δεν επενδύεις σε προστατευτικά στα πόδια των επίπλων.

Δεν πρόκειται μόνο για την καθαριότητα. Κάθε μικρή η μεγάλη κίνηση επίπλων στο παρκέ, μπορεί να γρατζουνίσει το παρκέ, ειδικά στο σύρσιμο, αλλά όχι μόνο. Ακόμα και όταν κάθεσαι στον καναπέ, μια ελάχιστη κίνηση των ποδιών γίνεται και όλο το βάρος πέφτει εκεί. Τα προστατευτικά pads ή τσοχάκια θα σε σώσουν.

Βήμα δεύτερο: Σκούπισμα του πατώματος.

Λάθος δεύτερο:

Ειδικό εξάρτημα ηλεκτρικής σκούπας για παρκέ

Αν σκουπίζεις με ηλεκτρική σκούπα, είναι λάθος να μην χρησιμοποιείς το ειδικό εξάρτημα με την μαλακότερη βούρτσα που είναι ειδικό για παρκέ.

Βήμα τρίτο: Σφουγγάρισμα του πατώματος. Χρειάζεται χλιαρό νερό (όχι καυτό) και λίγες σταγόνες καθαριστικού πιάτων.

Λάθος τρίτο: Δεν στραγγίζεις πολύ την σφουγγαρίστρα. Το παρκέ δεν θέλει σφουγγάρισμα με βρεγμένη σφουγγαρίστρα, αλλά με νωπή. Η περισσευούμενη υγρασία αφήνει λεκέδες ή περνάει στο παρκέ και με τον καιρό αυτό φουσκώνει…

Βήμα τέταρτο: Σκούπισε το παρκέ με ένα ύφασμα για να στεγνώσει, χρειάζεται απαλό ύφασμα και τρίψιμο με κυκλικές κινήσεις.

Νωπό πανάκι για το παρκέ

Λάθος τέταρτο: Αν χρησιμοποιήσεις ακατάλληλο ύφασμα μπορεί να αφήσει νερά ή λεκέδες. Επέλεξε μαλακό βαμβακερό ύφασμα από αυτά που χρησιμοποιούνται στο στέγνωμα πιάτων ή το γυάλισμα μαχαιροπήρουνων.

Βήμα πέμπτο: Αν το παρκέ σου δεν γυαλίζει, χρησιμοποίησε άλλο στεγνό ύφασμα με λίγο καθαριστικό ειδικά για παρκέ. Θυμήσου τις κυκλικές κινήσεις!

Γυαλιστικό για παρκέ σύμφωνα με τον κατασκευαστή

Λάθος πέμπτο: Δεν χρησιμοποιείς καθαριστικό που συστήνει ο κατασκευαστής. Το λάθος καθαριστικό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή εκείνου που το εγκατέστησε.

Πως να αφαιρέσεις γρατζουνιές και λεκέδες από τα παρκέ σου

  • Με πολύ λεπτό και έξτρα μαλακό σύρμα τοποθέτησε κερί στην γρατζουνιά. Μπορείς να βάλεις κερί και με άλλα εργαλεία, απλά θα χρειαστεί να αφαιρέσεις το περισσευούμενο με ένα στεγνό πανάκι.
  • Για λαδιές τρίψε τον λεκέ με ένα πανί που θα έχει λίγες σταγόνες καθαριστικό πιάτων ή λιποκαθαριστή. Αυτό θα σπάσει τα λίπη. Ύστερα καθάρισε με χλιαρό νερό και στέγνωσε απαλά με το γνωστό πλέον πανί.
  • Για μαύρες κηλίδες τρίψε με το λεπτό (στην υφή είναι σαν ύφασμα) σύρμα εφαρμόζοντας λίγο κερί. Ύστερα βάλε λίγο ξύδι πάνω στον λεκέ και άστο να δράσει για λίγα λεπτά. Καθάρισε με ένα νωπό πανί.

Αυτές οι οδηγίες καλύπτουν όλο το φάσμα της φροντίδας του παρκέ. Θα σε αφήσουμε με συμβουλές καθαριότητας και όμορφα πατώματα!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share