Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Tips του νοικοκυριού: Καθάρισε σωστά το σπίτι πριν στρώσεις τα χαλιά

Ξεσκόνισε, πλύνε, σκούπισε και ετοιμάσου για το στρώσιμο των χαλιών

14 Νοεμβρίου 2022 12:08
Tips του νοικοκυριού: Καθάρισε σωστά το σπίτι πριν στρώσεις τα χαλιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το φθινόπωρο άργησε λίγο, αλλά φαίνεται πως ήρθε πια για τα καλά! Οι χαμηλές, πλην όμως φυσιολογικές, θερμοκρασίες για την εποχή, η βροχή και το κρύο θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Πότε είναι νόμιμο να τινάζουμε τα χαλιά, καλοί μου γείτονες;

Μία από τις βασικές δουλειές του σπιτιού που έρχεται μαζί με τα πρώτα κρύα είναι φυσικά το στρώσιμο των χαλιών. Πριν όμως τα τοποθετήσεις στο χώρο σου ξεκίνα σιγά σιγά να προετοιμάζεις το σπίτι ώστε να είναι τα πάντα φρεσκοκαθαρισμένα.

Η αλήθεια είναι πως επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες αφήνουμε συνήθως ανοιχτά πόρτες, παράθυρα και μπαλκονόπορτες, η σκόνη μπαίνει και εγκαθίσταται σε όλες τις γωνίες. Και όσο συχνά και αν ξεσκονίζεις σίγουρα υπάρχουν σημεία που αμελείς, όπως κουρτίνες, ταβάνια, φωτιστικά και επιφάνειες κάτω από τα έπιπλα.

Γι’ αυτό μια καλή γενική καθαριότητα είναι απαραίτητη πριν το στρώσιμο των χαλιών, ώστε να υποδεχτείς τον χειμώνα με σπίτι λαμπίκο!

Tips του νοικοκυριού: Καθάρισε σωστά το σπίτι πριν στρώσεις τα χαλιά

Πλύνε τις κουρτίνες

Μπορεί να μην το φαντάζεσαι αλλά οι κουρτίνες μαζεύουν πολύ σκόνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γι’ αυτό και πρέπει να τις πλένουμε μία με δύο φορές τον χρόνο. Κατέβασέ τις και βάλ’ τις στο πλυντήριο για να πλυθούν καλά, στέγνωσέ τις ιδανικά σε στεγνωτήριο ώστε να στεγνώσουν γρηγορότερα και να βγουν σχεδόν ατσαλάκωτες. Διαφορετικά κρέμασέ τις και χρησιμοποίησε το ατμοσίδερό σου τοπικά ώστε να εξαφανιστούν τυχόν ζάρες. Εάν τώρα έχεις πλύνει τις κουρτίνες μέσα στο καλοκαίρι δεν χρειάζεται να τις ξαναπλύνεις. Κατέβασε και τίναξέ τις για να φύγει η περισσότερη σκόνη. Κρέμασέ τις και πάλι και σκούπισέ τις με την ηλεκτρική σκούπα ή τον ατμοκαθαριστή.

Καθάρισε τα παράθυρα

Όσο θα περιμένεις να στεγνώσουν οι κουρτίνες σου για τις ξανακρεμάσεις, μπορείς να ασχοληθείς με το πλύσιμο των παραθύρων σου. Και δεν εννοούμε μόνο να κάνεις ένα πέρασμα τα τζάμια, αλλά να ξεσκονίσεις και να καθαρίσεις σε βάθος τα παντζούρια, τους διαδρόμους, τα κουφώματα, τις χειρολαβές και τις σίτες με ηλεκτρική σκούπα, σκουπάκι ή ακόμα και με πιεστικό αν διαθέτεις. Φυσικά ένας ατμοκαθαριστής θα κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα, αφού με ένα πέρασμα και χωρίς να σπαταλήσεις πολύ νερό θα κάνεις τα πάντα να αστράφτουν.

Ώρα για ξεσκόνισμα

Ο στόχος είναι να ξεσκονίσεις όσο πιο καλά γίνεται τον χώρο όπου θα τοποθετήσεις το χαλί σου ώστε να μην κάτσει πάνω του η σκόνη και να διατηρηθεί καθαρό για μεγαλύτερο διάστημα. Πάρε λοιπόν το ξεσκονόπανο και πέρασε όλες τις γυάλινες επιφάνειες, τα ράφια, το εσωτερικό και εξωτερικό των ντουλαπιών, τα καλοριφέρ και τα φωτιστικά. Τράβηξε τα βαριά έπιπλα και τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές για να ξεσκονίσεις και πίσω από αυτές και μην ξεχάσεις να καθαρίσεις από τη συσσωρευμένη σκόνη τα φίλτρα του κλιματιστικού ή του ιονιστή σου. Στη συνέχεια, βγάλε τα καλύμματα του καναπέ, βάλε τα για πλύσιμο και καθάρισε τον καναπέ με την ηλεκτρική σκούπα ή τον ατμοκαθαριστή σου για ακόμα πιο άρτιο αποτέλεσμα. Την ίδια διαδικασία θα χρειαστεί να επαναλάβεις και στο στρώμα του κρεβατιού σου ώστε να απομακρύνεις σκόνες, τρίχες και τυχόν βλαβερά ακάρεα.

Σκούπισε & στρώσε τα χαλιά σου

Αφού λοιπόν έχεις τελειώσει με τα τριγύρω ήρθε η ώρα να σκουπίσεις και να σφουγγαρίσεις τα πατώματα. Χρησιμοποίησε την ηλεκτρική σου σκούπα και το κατάλληλο απορρυπαντικό σφουγγαρίσματος ανάλογα την επιφάνεια. Αν δεν έχεις χρόνο εξοπλίσου με μια σκούπα ρομπότ για να κάνει αυτή την περισσότερη δουλειά. Αφού τώρα το σπίτι σου «τρίζει» από καθαριότητα μπορείς να στρώσεις τα χαλιά σου και να απολαύσεις τον χειμώνα που έρχεται.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share