Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023

Σκόρος στα χαλιά: Το μυστικό με το πιπέρι για να απαλλαγείτε από αυτή την δυσάρεστη έκπληξη

Το φυσικό εντομοαπωθητικό που θα σας λύσει τα χέρια

11 Νοεμβρίου 2022 10:24
Σκόρος στα χαλιά: Το μυστικό με το πιπέρι για να απαλλαγείτε από αυτή την δυσάρεστη έκπληξη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πριν αποθηκεύσετε τα χαλιά σας, πρέπει να φροντίσετε να τα προστατέψετε από ανεπιθύμητες επισκέψεις, όπως τους σκόρους. Κανείς από εσάς δε θα ήθελε να έρθει αντιμέτωπος με μια τέτοια δυσάρεστη έκπληξη, μόλις έρθει ο καιρός να τοποθετήσει και πάλι τα χαλιά του σε όλο του το σπίτι τον επόμενο χειμώνα. Με την ευκαιρία, δείτε το καθαριστικό κόλπο με μαγειρική σόδα για να κάνετε τα χαλιά σαν να τα αγοράσατε τώρα.

Γι’ αυτό δράστε αποτελεσματικά σήμερα, για να μπορείτε να τα απολαύσετε και πάλι στο μέλλον.

  • Αντισκοριακή σκόνη

Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο εντομοαπωθητικές και αντισκοριακές σκόνες, τις οποίες μπορείτε να τις ρίξετε πάνω σε λευκά χαρτιά περιτυλίγματος επάνω στο χαλί πριν το τυλίξετε. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τα χαλιά σας από τους σκόρους, ενώ τα χαρτιά παράλληλα προστατεύουν τα χαλιά σας και από την σκόνη, η οποία, αν συσσωρευτεί, μπορεί μέχρι και να αλλοιώσει το χρώμα του χαλιού. Με τον ίδιο τρόπο, όχι με άμεση επαφή επάνω στο χαλί δηλαδή, μπορείτε να τοποθετήσετε και καμφορά μέσα σε ένα πανάκι.

Σκόρος στα χαλιά: Το μυστικό με το πιπέρι για να απαλλαγείτε από αυτή την δυσάρεστη έκπληξη

Προσέξτε, να επιλέξετε αποκλειστικά λευκά χαρτιά και όχι εφημερίδες για να τυλίξετε μέσα στο χαλί σας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να λερωθεί το χαλί από το μελάνι του χαρτιού της εφημερίδας με την ελάχιστη υγρασία που μπορεί να δημιουργηθεί.

  • Φυσικό εντομοαπωθητικό

Φτιάξτε τα δικά σας εντομοαπωθητικά κατά των σκόρων βάζοντας σε μικρά πουγκάκια από τούλι αποξηραμένα άνθη και μπαχαρικά, όπως δεντρολίβανο, λεβάντα, σανταλόξυλο, κόκκους από πιπέρι ή γαρύφαλλο. Καθώς τυλίγετε το χαλί σε ρολό, τοποθετήστε τα πουγκάκια στο ενδιάμεσο. Οι σκόροι δεν αντέχουν τις μυρωδιές αυτές με αποτέλεσμα να μην πλησιάσουν το χαλί σας και αυτά να προστατεύονται και να αποθηκεύονται με ασφάλεια, όσο καιρό δεν τα χρησιμοποιείτε.

Στρώσιμο χαλιών: Όσα πρέπει να ξέρετε για το πως να το κάνετε σωστά

Μία από τις πρώτες κινήσεις κάθε νοικοκυριού μόλις αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρύα είναι το στρώσιμο των χαλιών. Κι αυτό γιατί τα χαλιά αποτελούν ένα από τα βασικότερα μέσα για να ζεσταίνεται αποτελεσματικά το σπίτι καθώς το "μονώνουν'' από το κρύο που προέρχεται από το δάπεδο. Με την ευκαιρία, δείτε το καθαριστικό μείγμα με ξύδι και απορρυπαντικό για να ψεκάσετε το χαλί σας.

Η διαδικασία για να στρώσουμε σωστά τα χαλιά μας βήμα προς βήμα:

  • Βήμα 1ο: Τα πάντα ξεκινούν από το σωστό καθαρισμό και την κατάλληλη αποθήκευση των χαλιών.

Όσο κι εάν αυτό συνεπάγεται κάποιο κόστος, το να έχουμε δώσει την προηγούμενη άνοιξη για καθαρισμό και φύλαξη τα χαλιά μας σε μία εξειδικευμένη εταιρία μας διασφαλίζει ότι θα είναι έτοιμα για στρώσιμο χωρίς την ανάγκη άλλων διαδικασιών. Και το κυριότερο ότι θα έχουν καθαριστεί σωστά - πράγμα πολύ σημαντικό για την υγεία της οικογένειας που θα περάσει μαζί τους όλο τον επόμενο χειμώνα.

Εάν ωστόσο έχουμε επιλέξει να καθαρίσουμε κι αποθηκεύσουμε μόνοι μας τα χαλιά σε κάποιο χώρο του σπιτιού, καλό είναι προτού τα στρώσουμε (κι αφού αφαιρέσουμε βέβαια τα αντισκορικά) να τα απλώσουμε για ένα βράδυ στο μπαλκόνι ώστε να αεριστούν καλά καθώς και να ελέγξουμε ότι είναι τελείως στεγνά.

  • Βήμα 2ο: Καθαρίζουμε το πάτωμα.

Προτού στρώσουμε τα χαλιά καθαρίζουμε με προσοχή το πάτωμα και φροντίζουμε ώστε να είναι απόλυτα στεγνό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα διάφορα γυαλιστικά που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε από υπερβάλλοντα ζήλο καθώς μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να γλιστράνε τα χαλιά.

Στρώσιμο χαλιών: Όσα πρέπει να ξέρετε για το πως να το κάνετε σωστά

  • Βήμα 3ο: Απομακρύνουμε τα έπιπλα.

Για να στρώσουμε σωστά τα χαλιά καλύπτοντας ακριβώς το χώρο που μας ενδιαφέρει πρέπει να έχουμε πρώτα απομακρύνει προσωρινά όλα τα …φυσικά εμπόδια - δηλαδή τα μικρά και μεγάλα έπιπλα. Εάν δεν το κάνουμε τότε η όλη διαδικασία του στρωσίματος θα είναι κουραστική ενώ θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία.

  • Βήμα 4ο: Σταθεροποιούμε τα χαλιά.

Αφού στρώσουμε τα χαλιά φροντίζουμε ώστε αυτά να είναι σταθερά καθώς επίσης και να μην ανασηκώνονται στις άκρες με πιθανότητα να προκληθεί ατύχημα. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, φροντίζοντας δηλαδή να ακουμπούν τα πόδια κάποιων επίπλων στα επίμαχα σημεία και να τα σταθεροποιούν, είτε καλύτερα, χρησιμοποιώντας τις ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψεως που μπορούμε να προμηθευτούμε από το εμπόριο.

  • Βήμα 5ο: Προστατεύουμε τα χαλιά από τη φθορά που θα τους προκαλέσουν τα έπιπλα.

Επειδή είναι βέβαιο ότι κάποια από τα έπιπλα του σπιτιού αναπόφευκτα θα πατάνε πάνω στα χαλιά, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε στις άκρες των ποδιών τους τα ειδικά αυτοκόλλητα από τσόχα ή άλλο υλικό που βοηθούν ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η φθορά των χαλιών μας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share