Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Υγρασία και μούχλα τέλος! Λίγες κουταλιές μαγειρική σόδα και άλλα 2 υλικά θα σας λύσουν το πρόβλημα

Δώστε προσοχή!

6 Νοεμβρίου 2022 14:29
Υγρασία και μούχλα τέλος!  Λίγες κουταλιές μαγειρική σόδα και άλλα 2 υλικά θα σας λύσουν το πρόβλημα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχει ένα υλικό μέσα στην κουζίνα που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τέλεια αποστείρωση του χώρου σας αλλά και στο να διώξετε την υγρασία και τη μούχλα από το σπίτι. Με την ευκαιρία, δείτε πως θα κάνετε τα μαχαιροπίρουνά σας σαν καινούργια.

Και αν αναρωτιέστε ποιο είναι αυτό το μαγικό υλικό σας έχουμε την απάντηση. Το χοντρό αλάτι κάνει θαύματα σε μούχλα και υγρασία.

  • Υγρασία

Πάρτε 200-250 γρ. χοντρού αλατιού και βάλτε τα πάνω σε μια επιφάνεια (ένα τραπέζι, ένα κομοδίνο ή έναν πάγκο) κοντά στους τοίχους του δωματίου που υπάρχει περισσότερη υγρασία. Όσο περνάει η ώρα η υγρασία θα εξαφανίζεται από τους τοίχους καθώς θα απορροφάται από το αλάτι.

Υγρασία και μούχλα τέλος! Λίγες κουταλιές μαγειρική σόδα και άλλα 2 υλικά θα σας λύσουν το πρόβλημα

  • Μούχλα

Η μούχλα είναι η συνέπεια της υγρασίας και εμφανίζεται σε έναν χώρο που τα ποσοστά υγρασίας είναι αρκετά υψηλά. Εκτός από τους τοίχους, η μούχλα εμφανίζεται ακόμα και στα ρούχα ή στις πετσέτες μας.

Το γνωρίζατε πως η μούχλα ξεκινάει να αναπτύσσεται σε κάθε επιφάνεια που έχει παραμείνει υγρή για πάνω από 24-48 ώρες;

  • Μούχλα στα ρούχα

Για να καταπολεμήσετε τη μούχλα στα ρούχα φτιάξτε ένα μείγμα με 2 κ.σ. χοντρό αλάτι, αμμωνία και νερό και τοποθετήστε το σε ένα μπουκαλάκι. Βάλτε σε μια λεκάνη νερό και τα ρούχα που έχουν μούχλα και ρίξτε λίγη ποσότητα από το μείγμα σας. Αφήστε τα ρούχα στη λεκάνη για ένα ολόκληρο βράδυ και το πρωί πλύντε τα κανονικά στο πλυντήριο. Η μούχλα θα έχει εξαφανιστεί.

  • Για μούχλα στους τοίχους

Εδώ θα χρειαστείτε ένα διαφορετικό μείγμα που θα περιέχει 1/2 λίτρο λευκό ξίδι, 2 κ.σ. χοντρό αλάτι και 3 κ.σ. μαγειρική σόδα. Ρίξτε αρκετή ποσότητα του μείγματος σε ένα σφουγγάρι και απλώστε την πάνω στα προβληματικά σημεία. Αφήστε το μείγμα να δράσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια καθαρίστε με νερό και σαπούνι. Επαναλάβετε αν χρειαστεί.

Μην ξεχνάτε να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε όλα εκείνα τα σημεία (κυρίως στο μπάνιο) που παραμένουν βρεγμένα για πολλές ώρες.

Λεκέδες στο «ξεχασμένο» μπαλκόνι: Το σωτήριο «κοκτέιλ» με λεμόνι, αλάτι και μαγειρική σόδα

Είναι μία περίοδος κατά την οποία η καθαριότητα των μπαλκονιών απασχολεί ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες χιλιάδων σπιτιών και ακόμη περισσότερο νέους ενοικιαστές, που βρίσκουν λεκέδες και σκουριά στις «ξεχασμένες» βεράντες.

Δείτε επίσης: Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο για να διώξετε τα περιστέρια από το μπαλκόνι

Το AthensMagazine.gr σας παρουσιάζει τους πλέον καλύτερους τρόπους για να καθαρίσετε όποιον λεκέ σας ταλαιπωρεί:

Λεμόνι με αλάτι

Στύψτε ένα λεμόνι μέσα σε ένα μπολ και ρίξτε παράλληλα και δύο κουταλιές της σούπας αλάτι. Την πάστα που θα δημιουργηθεί απλώστε την στη σκουριά και αφαιρέστε την με ένα πανί. Στη συνέχεια ξεπλύντε με νερό και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.

Σόδα

Αναμείξτε ίσα μέρη σόδας και νερού. Την πάστα που θα δημιουργηθεί απλώστε την στις σκουριασμένες επιφάνειες. Αφήστε να περάσουν τρία λεπτά και στη συνέχεια απομακρύνετέ την με ένα στεγνό πανί. Σε περίπτωση που η σκουριά είναι έντονη, χρησιμοποιήστε για αποτελεσματικότερο καθάρισμα μια μεταλλική βούρτσα.

Λεκέδες στα πλακάκια

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να σκουπίσετε καλά τα πλακάκια και να απομακρύνετε καθετί (π.χ. σκόνες) που έχει συσσωρευτεί επάνω τους. Αμέσως μετά γεμίστε έναν κουβά με νερό ζεστό και αναμείξτε το με μισή κούπα λευκό ξίδι. Σφουγγαρίστε καλά το σημείο εκείνο που έχει πρόβλημα και αφού τελειώσετε, περάστε το με ένα στεγνό πανί. Προσέξτε το ξίδι να μην έρθει σε επαφή με τα φυτά γιατί θα προκληθούν ζημιές.

Κουτσουλιές στο δάπεδο

Πάρτε μια βούρτσα και καθαρίστε τις ξεραμένες κουτσουλιές που θα βρείτε μπροστά σας. Στη συνέχεια ρίξτε στα επίμαχα σημεία δύο μεγάλα μπουκάλια νερό (1,5 λίτρο το καθένα) και μία κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα. Παράλληλα βυθίστε μια βούρτσα σε λίγη μαγειρική σόδα και αρχίστε να τρίβετε τους λεκέδες που έχουν απομείνει. Αφαιρέστε τα όποια υπολείμματα με ένα στεγνό πανί και στο τέλος ρίξτε έναν κουβά νερό στο μπαλκόνι για να το ξεπλύνετε.

Λεμονια αλατι και μαγειρικη σοδα για καθαρισμα λεκεδων στο μπαλκονι

Επιπλα βεράντας

Αφαιρέστε τυχόν υφασμάτινα καλύμματα και μαξιλάρια από τα έπιπλά σας και βάλτε τα στο πλυντήριο για καθάρισμα. Αν τα έπιπλα του μπαλκονιού είναι ξύλινα χρειάζονται ειδικό καθάρισμα, καθώς το ξύλο είναι πολύ ευαίσθητο υλικό.

Αρχικά ξεσκονίστε όλες τις επιφάνειες και εν συνεχεία φτιάξτε ένα μείγμα από νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Απλώστε το σε ένα καθαρό πανί και περάστε το στα έπιπλά σας. Στο τέλος θα πρέπει με ένα καθαρό πανί να τα σκουπίσετε σχολαστικά για να μη μείνουν επάνω τους τυχόν υπολείμματα. Στην περίπτωση που τα έπιπλά σας είναι πλαστικά, ρίξτε μαγειρική σόδα επάνω τους και αρχίστε να τα τρίβετε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι.

Μετά ξεβγάλτε τα ρίχνοντας άφθονο νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Τέλος, αν τα έπιπλα είναι μεταλλικά ή σιδερένια, τότε ο τρόπος καθαρισμού είναι ο εξής: Σε ένα μπολ αναμείξτε ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Με μια βούρτσα, κατά προτίμηση μαλακή, τρίψτε απαλά τα έπιπλα και στο τέλος ξεπλύντε τα με νερό.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share