Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μηλόξυδο: Εκπληκτικές χρήσεις του στην καθημερινότητα που ποτέ δεν είχατε φανταστεί

Για την υγεία, την ομορφιά ακόμη και την καθαριότητα του σπιτιού

2 Νοεμβρίου 2022 12:55
Μηλόξυδο: Εκπληκτικές χρήσεις του στην καθημερινότητα που ποτέ δεν είχατε φανταστεί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το μηλόξυδο έχει αποκτήσει το δικό του κοινό που το προτιμά για διάφορους λόγους στην καθημερινότητά του. Υπάρχει μια μεγάλη σειρά βιβλίων γραμμένα από γιατρούς, διατροφολόγους και ενθουσιώδεις θιασώτες που εξυμνούν τα οφέλη για την υγεία, τη μαγειρική και τις οικιακές χρήσεις του.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Βουλωμένο σιφόνι: Το δραστικό κόλπο με μαγειρική σόδα και 1 ακόμα υλικό για να τα καθαρίσετε σε 15'

Το μηλόξυδο δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από χυμό μήλου που έχει υποστεί ζύμωση δύο φορές. Αρχικά, προστίθεται μαγιά στο χυμό μήλου, ο οποίος μετατρέπει το χυμό σε αλκοόλ. Στη συνέχεια, βακτήρια προστίθενται στην αλκοόλη, μετατρέποντάς την σε οξικό οξύ.

Ενώ το μηλόξυδο μπορεί να αγοραστεί ως παστεριωμένο προϊόν, οι περισσότεροι το προτιμούν μη παστεριωμένο με τη θολή, κολλώδη ουσία που κατακάθεται στο κάτω μέρος του μπουκαλιού που είναι επίσης πλούσια σε ευεργετικά βακτήρια και προβιοτικά -όταν το χρησιμοποιούν κυρίως για λόγους υγείας.

Εκπληκτικές χρήσεις του στην καθημερινότητα που ποτέ δεν είχατε φανταστεί

Μηλόξυδο: Εκπληκτικές χρήσεις του στην καθημερινότητα που ποτέ δεν είχατε φανταστεί

Υπάρχει μια σειρά από έρευνες που δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Θα μπορούσε επομένως να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι μελέτες που διεξήχθησαν για αυτό ήταν μικρές και οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν να μην βασιστείτε μόνο στο μηλόξυδο για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων. «Το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη σας λίγο, αλλά όχι αρκετά», είπε η διαιτολόγος Beth Czerwony στην Cleveland Clinic. «Για να αποτρέψετε ή να διαχειριστείτε τον διαβήτη, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και πρόγραμμα άσκησης».

Το μηλόξυδο μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά του πονόλαιμου (όταν αραιώνεται και γίνεται γαργάρα), ως θεραπεία κηλίδων ακμής, θεραπεία πιτυρίδας, για την απαλλαγή από ψύλλους και ακόμη και για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων, αναφέρει το Healthline. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μηλόξυδο πρέπει να αραιωθεί με νερό και στη συνέχεια να ψεκαστεί ή να ταμποναριστεί στην πληγείσα περιοχή.

Αποτελεσματικό καθαριστικό για το σπίτι

Πέρα από το κομμάτι της υγείας, το μηλόξυδο είναι, επίσης, ένα αποτελεσματικό οικιακό καθαριστικό και βοήθημα ομορφιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσετε κατσαρόλες και τηγάνια, ως καθαριστικό αποχέτευσης (μαζί με μαγειρική σόδα), ακόμα και ως καθαριστικό κοσμημάτων. Είναι, επίσης, αποτελεσματικό για χρήση στα μαλλιά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, και ως τονωτικό δέρματος.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share