Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Στρώσιμο χαλιών: Όσα πρέπει να ξέρετε για το πως να το κάνετε σωστά

Σε 5 απλά βήματα

25 Οκτωβρίου 2022 11:55
Στρώσιμο χαλιών: Όσα πρέπει να ξέρετε για το πως να το κάνετε σωστά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μία από τις πρώτες κινήσεις κάθε νοικοκυριού μόλις αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρύα είναι το στρώσιμο των χαλιών. Κι αυτό γιατί τα χαλιά αποτελούν ένα από τα βασικότερα μέσα για να ζεσταίνεται αποτελεσματικά το σπίτι καθώς το "μονώνουν'' από το κρύο που προέρχεται από το δάπεδο. Με την ευκαιρία, δείτε το καθαριστικό μείγμα με ξύδι και απορρυπαντικό για να ψεκάσετε το χαλί σας.

Η διαδικασία για να στρώσουμε σωστά τα χαλιά μας βήμα προς βήμα:

  • Βήμα 1ο: Τα πάντα ξεκινούν από το σωστό καθαρισμό και την κατάλληλη αποθήκευση των χαλιών.

Όσο κι εάν αυτό συνεπάγεται κάποιο κόστος, το να έχουμε δώσει την προηγούμενη άνοιξη για καθαρισμό και φύλαξη τα χαλιά μας σε μία εξειδικευμένη εταιρία μας διασφαλίζει ότι θα είναι έτοιμα για στρώσιμο χωρίς την ανάγκη άλλων διαδικασιών. Και το κυριότερο ότι θα έχουν καθαριστεί σωστά - πράγμα πολύ σημαντικό για την υγεία της οικογένειας που θα περάσει μαζί τους όλο τον επόμενο χειμώνα.

Εάν ωστόσο έχουμε επιλέξει να καθαρίσουμε κι αποθηκεύσουμε μόνοι μας τα χαλιά σε κάποιο χώρο του σπιτιού, καλό είναι προτού τα στρώσουμε (κι αφού αφαιρέσουμε βέβαια τα αντισκορικά) να τα απλώσουμε για ένα βράδυ στο μπαλκόνι ώστε να αεριστούν καλά καθώς και να ελέγξουμε ότι είναι τελείως στεγνά.

  • Βήμα 2ο: Καθαρίζουμε το πάτωμα.

Προτού στρώσουμε τα χαλιά καθαρίζουμε με προσοχή το πάτωμα και φροντίζουμε ώστε να είναι απόλυτα στεγνό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα διάφορα γυαλιστικά που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε από υπερβάλλοντα ζήλο καθώς μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να γλιστράνε τα χαλιά.

Στρώσιμο χαλιών: Όσα πρέπει να ξέρετε για το πως να το κάνετε σωστά

  • Βήμα 3ο: Απομακρύνουμε τα έπιπλα.

Για να στρώσουμε σωστά τα χαλιά καλύπτοντας ακριβώς το χώρο που μας ενδιαφέρει πρέπει να έχουμε πρώτα απομακρύνει προσωρινά όλα τα …φυσικά εμπόδια - δηλαδή τα μικρά και μεγάλα έπιπλα. Εάν δεν το κάνουμε τότε η όλη διαδικασία του στρωσίματος θα είναι κουραστική ενώ θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία.

  • Βήμα 4ο: Σταθεροποιούμε τα χαλιά.

Αφού στρώσουμε τα χαλιά φροντίζουμε ώστε αυτά να είναι σταθερά καθώς επίσης και να μην ανασηκώνονται στις άκρες με πιθανότητα να προκληθεί ατύχημα. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, φροντίζοντας δηλαδή να ακουμπούν τα πόδια κάποιων επίπλων στα επίμαχα σημεία και να τα σταθεροποιούν, είτε καλύτερα, χρησιμοποιώντας τις ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψεως που μπορούμε να προμηθευτούμε από το εμπόριο.

  • Βήμα 5ο: Προστατεύουμε τα χαλιά από τη φθορά που θα τους προκαλέσουν τα έπιπλα.

Επειδή είναι βέβαιο ότι κάποια από τα έπιπλα του σπιτιού αναπόφευκτα θα πατάνε πάνω στα χαλιά, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε στις άκρες των ποδιών τους τα ειδικά αυτοκόλλητα από τσόχα ή άλλο υλικό που βοηθούν ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η φθορά των χαλιών μας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share