Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το απρόσμενο υλικό "σύμμαχος" για να μαρινάρετε σωστά το κρέας

Ξεχάστε όσα ξέρατε!

23 Οκτωβρίου 2022 16:32
Το απρόσμενο υλικό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κρέατα το οποίο αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Συνδυάζεται σχεδόν με τα πάντα όπως μακαρόνια, πατάτες, ρύζι, λαχανικά κ.ά. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για θεσπέσια μαρινάδα μόνο με γιαούρτι.

Μαγειρεύεται πολύ εύκολα με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους (ψητό, τηγανητό, βραστό) ωστόσο δεν είναι πάντα τόσο νόστιμο. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά στη μαγειρική και η μαρινάδα αποτελεί απαραίτητο βήμα αν θες να απογειώσεις τη γεύση του φαγητού σου.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι μαριναρίσματος σύμφωνα με τον Patrick LeBeau, σεφ στο Bambara στο Salt Lake City ωστόσο μια μέθοδος είναι η καλύτερη απ' όλες. Ο LeBeau συνιστά να συνδυάσεις λάδι από κουκούτσι σταφυλιού, αλάτι και χυμό λεμονιού, με βότανα, όπως μαϊντανός, άνηθος και σχοινόπρασο.

«Η ουδέτερη γεύση του λαδιού επιτρέπει στη γεύση των βοτάνων να περάσει στο κρέας και παρέχει την απαραίτητη υγρασία ώστε το λάδι να μην καεί πριν ψηθεί το κοτόπουλο», αναφέρει ο LeBeau. «Το λεμόνι βοηθά να μαλακώσει το κοτόπουλο και να αποκτήσει γεύση», συμπληρώνει.

Πώς θα μαρινάρεις το κοτόπουλο

Ρίξε όλα τα υλικά στο blender για να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Άλειψε το κοτόπουλο με την μαρινάδα και τοποθέτησέ το μέσα σε μια πλαστική σακούλα ziplock (επανασφραγιζόμενη). Κλείσε καλά τη σακούλα και άφησέ την για λίγες ώρες στο ψυγείο. Ψήσε το κοτόπουλο στο grill ή στο φούρνο και απόλαυσε.

Το απρόσμενο υλικό 'σύμμαχος' για να μαρινάρετε σωστά το κρέας

«Φωτιά» οι τιμές στο κρέας: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί

Μπαράζ ανατιμήσεων και στο κρέας σημειώνεται τον τελευταίο χρόνο. Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ακριβαίνουν συνεχώς στη «σκιά» της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, διπλάσια τιμή σημειώνεται στο πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό στην Ελλάδα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μοσχαριού που τον Οκτώβριο του 2021 πωλούνταν για 10,50 και πλέον πωλείται για 13,50 ευρώ. Οι καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές έχουν μειώσει τις αγορές τους, σύμφωνα με τους εμπόρους.

Αναλυτικά οι τιμές στα κρέατα σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA:

  • Κοτόπουλο: Οκτώβριος 2021; 3,20 ευρώ - Οκτώβριος 2022: 4,40 ευρώ
  • Χοιρινό: Οκτώβριος 2021: 5,80 ευρώ - Οκτώβριος 2022: 7,90 ευρώ
  • Χοιρινός λαιμός: Οκτώβριος 2021: 5,20 ευρώ - Οκτώβριος 2022: 6,70 ευρώ
  • Αρνί: Οκτώβριος 2021: 9 ευρώ - Οκτώβριος 2022: 13 ευρώ
  • Παϊδάκια: 17 ευρώ τον Οκτώβριο του 2022

Οι ανατιμήσεις στο μοσχάρι το 2022:

  • 29 Σεπτεμβρίου: 13 ευρώ το κιλό
  • 6 Οκτωβρίου: 13,10 ευρώ το κιλό
  • 13 Οκτωβρίου: 13,30 ευρώ το κιλό
  • 20 Οκτωβρίου: 13,50 ευρώ το κιλό

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ανατιμήσεις στο εισαγόμενο μοσχάρι ενώ υπολογίζεται πως κάθε εβδομάδα η τιμή ανεβαίνει 10 με 20 λεπτά. Επίσης στο χοιρινό η τιμή κάθε εβδομάδα ανεβαίνει 10 - 20 λεπτά. Σύμφωνα με τον ALPHA, η τελική τιμή στα κρέατα που πληρώνει ο καταναλωτής οφείλεται:

  1. Αύξηση τιμής ζωοτροφών
  2. Αύξηση κόστους ενέργειας για τους κτηνοτρόφους
  3. Αύξηση κόστους μεταφορικών
  4. Αύξηση λειτουργικών εξόδων κρεοπωλείων
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share