Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Όχι πια δάκρυα! – Τέλος στο κλάμα κατά το καθάρισμα των κρεμμυδιών

Με αυτά τα απλά κόλπα θα απαλλαγείς από τα δάκρυα μια για πάντα!

19 Οκτωβρίου 2022 13:53
Όχι πια δάκρυα! – Τέλος στο κλάμα κατά το καθάρισμα των κρεμμυδιών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το κρεμμύδι είναι ένα από τα απαραίτητα λαχανικά της ελληνικής κουζίνας. Προσθέτει και ενισχύει αναμφισβήτητα τη γεύση σε κάθε πιάτο. Ωμό, έχει έντονη οσμή και γεύση αλλά όταν μαγειρεύεται, οι διάφορες ενώσεις του θείου αντιδρούν η μια με την άλλη και παράγουν διάφορες νέες νόστιμες γεύσεις. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι φαίνεται σχεδόν αδύνατο να κόψουμε ένα κρεμμύδι χωρίς να κλάψουμε.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: «Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας»: Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να αποθηκεύετε τις πατάτες στο ίδιο μέρος με τα κρεμμύδια

Από τι προκαλούνται τα δάκρυα;

Στο κρεμμύδι περιέχονται κάποιες θειούχες ενώσεις και όταν το κόβουμε, οι ενώσεις αυτές απελευθερώνονται στον αέρα με αποτέλεσμα όταν φτάνουν στα μάτια μας να δημιουργούν ένα ήπιο οξύ. Το θειικό οξύ καίει, διεγείροντας τα μάτια μας να απελευθερώσουν περισσότερα δάκρυα για να ξεπλύνουν τον ενοχλητικό «εισβολέα» που τους προκαλεί τον ερεθισμό.

Κι όμως, μπορείς να γλιτώσεις από αυτή τη δύσκολη κατάσταση με τους πιο ευφάνταστους και εύκολους τρόπους.

Η λύση στο αιώνιο ερώτημα: Πώς να κόψεις κρεμμύδια χωρίς να κλάψεις

Όχι πια δάκρυα! – Τέλος στο κλάμα κατά το καθάρισμα των κρεμμυδιών

Παγώνουμε τα κρεμμύδια

Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η κατάψυξη των κρεμμυδιών αφαιρεί τα δάκρυα. Η δραστικότητα των ενζύμων μειώνεται σε αρκετά χαμηλές ή αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν μαγειρέψουμε τα κρεμμύδια, δεν έχουμε καμία ενόχληση.

Έτσι, ξεκίνα να αποθηκεύεις τα κρεμμύδια για 1 ώρα στο ψυγείο ή να τα βάζεις στην κατάψυξη για λίγα λεπτά πριν ξεκινήσεις να τα κόβουμε. Θα χρειαστείς λίγη περισσότερη προσπάθεια να καθαρίσεις και να κόψεις το κρεμμύδι, αλλά θα γλυτώσεις τουλάχιστον από τα ανεπιθύμητα δάκρυα.

Μουλιάζουμε το κρεμμύδι σε κρύο νερό

Μια πολύ καλή πρακτική είναι να κόψουμε τα κρεμμύδια κάτω από το νερό! Τα βουτάμε σε ένα μπολ με νερό, και τα καθαρίζουμε έχοντάς τα βυθισμένα μέσα. Επίσης, μπορούμε να τα καθαρίσουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αέριο που παράγεται, απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό από το νερό, πριν φτάσει στα μάτια μας.

Χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι

Το κυριότερο πράγμα είναι, πρώτον, να έχεις ένα κοφτερό μαχαίρι και, δεύτερον, να έχεις μια σωστή τεχνική κοπής. Αντί να ασκήσεις πολλή δύναμη και να πιέσεις κατευθείαν προς τα κάτω και στο κέντρο, κάτι που μπορεί να σπάσει τα τοιχώματα των κυττάρων και να απελευθερώσει τους χυμούς του κρεμμυδιού, πρέπει να ξεκινήσεις πιο κοντά στην άκρη του κρεμμυδιού. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό το μαχαίρι να κόβει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Φακοί επαφής

Αν είσαι από εκείνους που αναγκάζονται να φορούν φακούς επαφής σε καθημερινή βάση, σου έχω νέα! Είσαι από τους τυχερούς, διότι ορισμένοι χρήστες φακών επαφής ισχυρίζονται ότι οι φακοί τους παρέχουν μια ασπίδα έναντι της αντίδρασης που προκαλεί ερεθισμό στα μάτια κατά το κόψιμο του κρεμμυδιού. Η εξήγηση είναι πολύ απλή: Ο φακός επαφής καλύπτει τον κερατοειδή, ο οποίος περιέχει νεύρα και υποδοχείς πόνου που αντιδρούν στο αέριο που απελευθερώνεται.

Φοράμε γυαλιά

Μπορεί να σου ακούγεται παράδοξο και ίσως και αλλόκοτο, ωστόσο βοηθάει! Αν και υπάρχουν ακόμη και προστατευτικά γυαλιά για το καθάρισμα κρεμμυδιών, μπορείς απλώς να φορέσεις τα γυαλιά μυωπίας ή ηλίου.
Έτσι το αέριο, ενώ παράγεται κανονικά, δεν μπορεί να αντιδράσει με το υγρό των ματιών με αποτέλεσμα να μην νιώσεις το παραμικρό!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share