Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Για να μην σας «κάνει τον ψόφιο κοριό»: Ο τρόπος για να τον εξαφανίσετε μια για πάντα

Δώστε βάση!

7 Οκτωβρίου 2022 12:50
Για να μην σας «κάνει τον ψόφιο κοριό»: Ο τρόπος για να τον εξαφανίσετε μια για πάντα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα, αιμομυζητικά και άπτερα. Το έντομο αυτό είναι μεγέθους τεσσάρων έως επτά εκατοστών και σε αυτούς περιλαμβάνονται πάρα πολλά είδη.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ο απίστευτος λόγος που πρέπει να ρίξετε καφέ στα φυτά σας - Δεν σας πάει το μυαλό

Όμως, δύο παρουσιάζουν ενδιαφέρον από πλευράς ιατρικής. Οι κοριοί παρασιτούν τον άνθρωπο, το είδος Cimex lectularius (κοινός κοριός ή κοριός του κρεβατιού: bedbug) και το είδος Cimex hemipterus (κοριός των τροπικών). Το δεύτερο είναι ο κοριός των τροπικών περιοχών, στην Ασία, στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.

Οι κοριοί δεν έχουν συγκεκριμένη ειδικότητα ως προς τη μετάδοση παθογόνων μικροβίων. Μπορούν όμως να μεταφέρουν μηχανικά διάφορους μικροοργανισμούς όταν στο περιβάλλον υπάρχουν μολυσμένα άτομα. Διαπιστώθηκε στις ΗΠΑ ότι οι κοριοί μπορεί να μεταδώσουν την επικίνδυνη νόσο Chagas (αμερικανική τρυπανοσωμίαση). Στις Αφρικανικές χώρες όμως έχει καταγραφή μετάδοση του ιού της Ηπατίτιδας Β με τους κοριούς και για άλλα παθογόνα, όπως της λέπρας και της λεϊσμανίασης (καλά-αζάρ).

Το τσίμπημά τους είναι επώδυνο και προκαλεί φαγούρα ενώ το σάλιο που εκκρίνουν κατά το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους αλλεργική αντίδραση με έντονο πρήξιμο, ναυτία ή και εμετό. Συνήθως τα τσιμπήματα στον άνθρωπο είναι πολλά στη σειρά δημιουργώντας μια γραμμή σα «γαζί». Το τσίμπημα πολλές φορές περνάει απαρατήρητο, ενώ άλλες φορές λόγω αλλεργικής αντίδρασης στο σάλιο του κοριού, εμφανίζεται στο σημείο τσιμπήματος κοκκινίλα και πρήξιμο και προκαλείται φαγούρα.

Αυτά τα τσιμπήματα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δευτερογενείς λοιμώξεις του δέρματος όπως έκζεμα, ecthyma και lymphanigitis. Ο κοριός μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζουν σε μολυσμένο σπίτι. Έχουν αναφερθεί επιδράσεις όπως άγχος, αϋπνία και συστημικές αντιδράσεις. Έτσι, η παρουσία κοριών δε μπορεί να είναι αποδεκτή σε οποιονδήποτε χώρο και η καταπολέμησή τους πρέπει να γίνεται άμεσα.

Για να μην σας «κάνει τον ψόφιο κοριό»: Ο τρόπος για να τον εξαφανίσετε μια για πάντα

Τα εντομοαπωθητικά για να εξοντώσετε τους κοριούς

– Ένα πολύ καλό φυσικό εντομοαπωθητικό για τους κοριούς είναι επίσης το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Αναμιγνύουμε 4 σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας με 120ml περίπου νερό και έχουμε ένα μείγμα με το οποίο μπορούμε να ψεκάζουμε τόσο το σώμα μας όσο και τα ρούχα μας, τα σκεπάσματά μας και ό,τι άλλο επιθυμούμε. Μπορούμε ακόμα να το χρησιμοποιήσουμε για το τελευταίο ξέβγαλμα των ρούχων ή να ψεκάζουμε τα ρούχα σας όταν τα σιδερώνουμε.

Σε περίπτωση που δεν θα χρησιμοποιήσουμε το μείγμα άμεσα, αντί για νερό βρύσης βάζουμε απεσταγμένο νερό και προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας βότκας. Λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορούμε να ρίξουμε και την ώρα που κάνουμε αφρόλουτρο, προκειμένου το δέρμα μας να μυρίζει εύμορφα για μας και εντελώς απωθητικά για τους κοριούς. Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλιώς. Παίρνουμε φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη λεβάντα, προσθέτουμε και λίγο δεντρολίβανο, τα βάζουμε σε τούλινα σακουλάκια και οι κοριοί εξαφανίζονται. Στο μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε κλωναράκια ευκάλυπτου και μερικά γαρίφαλα (το μπαχαρικό).

– Άλλο ένα καλό μείγμα με αιθέρια έλαια είναι το εξής: Αναμιγνύουμε πολύ καλά σε ένα μπουκάλι 1 φλιτζάνι νερό, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου. Με το περιεχόμενο ψεκάζουμε αντίστοιχα ό,τι θέλουμε.

– Στην απώθηση των κοριών βοηθά επίσης η κατανάλωση σκόρδου, καθώς δεν αντέχουν τη μυρωδιά του.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share