Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Λεκέδες στο χαλί: Το φυσικό κόλπο με ξύδι και άλλα σπιτικά υλικά για να απαλλαγέιτε από τις πιο δύσκολες βρωμιές

Αποκάλυψη!

6 Οκτωβρίου 2022 17:09
Λεκέδες στο χαλί: Το φυσικό κόλπο με ξύδι και άλλα σπιτικά υλικά για να απαλλαγέιτε από τις πιο δύσκολες βρωμιές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν κάποιοι λεκέδες στο χαλί που και μόνο στην ιδέα να συμβούν μας γεμίζουν με τρόμο. Δεν θα έπρεπε! Και οι πιο δύσκολοι λεκέδες, όπως είναι η σάλτσα ντομάτας, το λάδι και το κρασί, μπορούν να φύγουν από το χαλί αν ακολουθήσετε τον σωστό τρόπο καθαρισμού. Ακόμα και αν ο λεκές έχει στεγνώσει βρείτε τη λύση παρακάτω και φυλάξτε το χαλί σας καθαρό μέχρι τον επόμενο χειμώνα! Με την ευκαιρία, δείτε το λευκό θαύμα με μαγειρική σόδα για να διώξετε τις κατσαρίδες.

  • Λεκές από λάδι

Όλοι οι λεκέδες από λάδια (λάδι μηχανής, baby oil, ελαιόλαδο κ.λπ.) μπορούν να φύγουν ακολουθώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο. Ξεκινήστε βάζοντας ένα βαμβακερό πανάκι πάνω στον λεκέ ώστε να απορροφηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα λαδιού. Μην τρίψετε το πανάκι στον λεκέ γιατί αυτός θα ποτίσει τις ίνες του χαλιού σας σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος. Αφού ολοκληρώσετε αυτό το βήμα στη συνέχεια ρίξτε πάνω σε όλο τον λεκέ καλαμποκέλαιο ή μαγειρική σόδα. Μην ανησυχήσετε αν πέσει μεγάλη ποσότητα μαγειρικής σόδας ή καλαμποκέλαιου πάνω στο χαλί. Και τα δύο αυτά υλικά είναι μη τοξικά και δεν πρόκειται να βλάψουν το χαλί σας.

Τρίψτε την επιφάνεια του λεκέ με μια βούρτσα (αν ο λεκές είναι μεγάλος) ή με μια οδοντόβουρτσα (αν ο λεκές είναι μικρός). Μην τρίβετε με μανία αλλά ούτε και πολύ απαλά. Αφού τρίψετε αφήστε τη μαγειρική σόδα ή το καλαμποκέλαιο να απορροφηθεί για 15 λεπτά και αμέσως μετά σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα.

Λεκέδες στο χαλί: Το φυσικό κόλπο με ξύδι και άλλα σπιτικά υλικά για να απαλλαγέιτε από τις πιο δύσκολες βρωμιές

Στη συνέχεια ρίξτε πάνω στον λεκέ λίγες σταγόνες υγρού πιάτων. Τρίψτε το απορρυπαντικό πάνω στον λεκέ με μια βούρτσα και αμέσως μετά ρίξτε λίγο ζεστό νερό πάνω στον λεκέ για να αφαιρέσετε αμέσως τη σαπουνάδα με ένα πανάκι. Συνεχίστε να ρίχνετε λίγο-λίγο το ζεστό νερό και να σκουπίζετε μέχρι να φύγει όλη η σαπουνάδα. Αφήστε το χαλί να στεγνώσει καλά.

  • Λεκές από σάλτσα ντομάτας

Άλλος ένας πολύ δύσκολος λεκές είναι ο λεκές από σάλτσα ντομάτας. Και μόνο στη θέα του σας πιάνει ταχυπαλμία. Ψυχραιμία! Η λύση είναι απλή και ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα έχετε καθαρίσει τον λεκέ σας πολύ εύκολα σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Αφού χρησιμοποιήσετε ένα πανί για να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ, ρίξτε λίγο κρύο νερό και μερικές σταγόνες υγρού πιάτων και απλώστε το απορρυπαντικό σε όλο τον λεκέ (χωρίς να τρίψετε). Αφήστε το να απορροφηθεί για λίγα λεπτά. Ξεπλύντε καλά ρίχνοντας λίγο λίγο κρύο νερό και σκουπίζοντας με καθαρό πανί.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να τρίψετε τον λεκέ με λευκό ξίδι. Αφού τρίψετε καλά (όχι με πολλή δύναμη) ξεπλύντε και πάλι με λίγο κρύο νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία με το απορρυπαντικό και το ξίδι όσες φορές χρειαστεί μέχρι να φύγει εντελώς ο λεκές.

Αν ο λεκές σας επιμένει τότε χρησιμοποιήστε υγρό απορρυπαντικό ρούχων και βυθίστε το χαλί μέσα σε ζεστό νερό όπου θα το αφήσετε για 30 λεπτά. Φυσικά αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μικρά χαλιά.

  • Λεκές από κρασί

Ξεκινήστε όπως και στους προηγούμενους λεκέδες τοποθετώντας ένα πανάκι πάνω στον λεκέ για να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του λεκέ. Κάντε το γρήγορα γιατί αν ο λεκές από κρασί μείνει για πολλή ώρα στο χαλί μετά θα αφαιρεθεί πολύ πιο δύσκολα.

Ρίξτε αλάτι πάνω στον λεκέ όσο ακόμα είναι υγρός. Καλύψτε όλο τον λεκέ με αλάτι ώστε να απορροφηθεί καλά η υγρασία από το σημείο που λερώθηκε. Αν ο λεκές σας έχει στεγνώσει τότε ρίξτε λίγο νερό πριν ρίξετε το αλάτι. Αφήστε το αλάτι αρκετή ώρα για να απορροφηθεί.

Όσο «κάθεται» το αλάτι θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα εφόσον απορροφάει το χρώμα του κρασιού. Μόλις δείτε ότι ο λεκές έχει στεγνώσει εντελώς μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Όσο πιο πολύ αφήσετε το αλάτι πάνω στον λεκέ τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε. Μπορείτε να το αφήσετε ακόμα και μια ολόκληρη νύχτα.

Καθαρίστε το αλάτι με την ηλεκτρική σκούπα. Αν το αλάτι δεν αφαιρεθεί εύκολα με τη σκούπα βρέξτε το ελαφρά και ξαναδοκιμάστε. Αμέσως μετά το σκούπισμα το χαλί σας θα είναι σαν καινούριο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share