Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κάντε «Γενική» στο σπίτι: Καθαρίστε το απo άκρη σε άκρη το Φθινόπωρο (video)

Για να μην σου ξεφύγει…τίποτα!

30 Σεπτεμβρίου 2022 13:09
Κάντε «Γενική» στο σπίτι: Καθαρίστε το απo άκρη σε άκρη το Φθινόπωρο (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γενική καθαριότητα: Τώρα που ήρθε το Φθινόπωρο ήρθε η στιγμή να κάνουμε την γενική καθαριότητα στο σπίτι για να υποδεχτούμε την νέα σεζόν. Για να μην σου ξεφύγει…τίποτα στο καθάρισμα, συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο όλες τις δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνουν!

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Κάθαρισμα κεραμικής εστίας: Το φυσικό κόλπο για να την κάνετε να αστράφτει από καθαριότητα

Το Φθινόπωρο σηματοδοτεί μία νέα σεζόν και όλοι ξεκινάμε να προγραμματίζουμε την γενική καθαριότητα του σπιτιού. Καθαρίζουμε το σπίτι μας έτσι και αλλιώς τουλάχιστον κάθε εβδομάδα, ενώ κάθε μήνα κάνουμε όλες τις απαραίτητες δουλειές.

Παρόλα αυτά το Φθινόπωρο υπάρχουν μερικά επιπλέον πράγματα που πρέπει να καθαρίσεις και φυσικά ο λόγος είναι πολύ απλός. Αφού μία νέα εποχή ξεκινά, θες να ανανεώσεις το σπίτι σου και να το καθαρίσεις από άκρη σ’ άκρη.

Κι επειδή το Φθινόπωρο οι ανάγκες του σπιτιού είναι διαφορετικές υπάρχουν και σημεία που θέλουν καθάρισμα, ενώ το Καλοκαίρι τα είχες παραμελήσει. Εμείς συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο όλες εκείνες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν το Φθινόπωρο.

Καθαρίστε τα φωτιστικά

Ξεκινάμε το σημερινό μας άρθρο με την πιο μπελαλίδικη αλλά και σημαντική δουλειά του σπιτιού. Το Φθινόπωρο επιβάλλεται να καθαρίσεις τα φωτιστικά σου και ο λόγος είναι απλός. Έλειπες για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι εξαιτίας των καλοκαιρινών σου διακοπών.

Επίσης τα φωτιστικά, ακριβώς επειδή παίρνουν χρόνο για να καθαριστούν είναι μία δουλειά που συνεχώς την αναβάλουμε. Το Φθινόπωρο όμως πρέπει το σπίτι σου να ανανεωθεί κι επειδή θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν και ιώσεις, καλό θα είναι το σπίτι να είναι πεντακάθαρο από σκόνη κι άλλα βακτήρια!

Για να καθαρίσεις το φωτιστικό σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις λευκό ξύδι για τις μυρωδιές ή κάποιο άλλο απορρυπαντικό νερό και ένα σφουγγάρι.

Αν το φωτιστικό σου περιλαμβάνει γυάλινα σημεία μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί για ξύδι, υγρό για τα τζάμια. Διαλύεις το φωτιστικό σου τελείως, έτσι ώστε να είσαι σίγουρη ή σίγουρος ότι δεν έχεις ξεχάσει τίποτα.

Αλλάξτε τις κουρτίνες

Το Φθινόπωρο είναι μία νέα εποχή με νέες ανάγκες. Το Καλοκαίρι ας πούμε προτιμούμε κουρτίνες σε σκουρόχρωμες αποχρώσεις, που να κρατούν τον ήλιο μακριά από το σπίτι μας.

Το Φθινόπωρο από την άλλη μπορείς να διαλέξεις κουρτίνες σε πιο ελαφριά υφάσματα για την κουζίνα αλλά και σε αποχρώσεις του καφέ και του κίτρινου για την κρεβατοκάμαρα.

Αφού λοιπόν άλλαξε η εποχή ήρθε η στιγμή να ξεκρεμάσεις τις παλιές σου κουρτίνες, να τις πλύνεις στο πλυντήριο και να τις αποθηκεύσεις για του χρόνου. Σειρά έχουν οι φθινοπωρινές κουρτίνες που θα καλύψουν τις ανάγκες του σπιτιού αλλά και θα ολοκληρώσουν μία πιο φθινοπωρινή διακόσμηση.

Κάντε «Γενική» στο σπίτι: Καθαρίστε το απo άκρη σε άκρη το Φθινόπωρο (video)

Καθαρίστε τους τοίχους

Είτε από τις μπογιές των παιδιών, είτε από χίλιους δύο άλλους παράγοντες (καπνός, γδαρσίματα, ο αγαπημένος σας σκύλος), οι τοίχοι του σπιτιού χρειάζονται τακτικά καθάρισμα, προκειμένου να αποφεύγεται το βαθύ καθάρισμά τους ή το συχνό βάψιμο.

Καθαρίστε τα τζάμια και τα παράθυρα

Αυτή η δουλειά του σπιτιού πρέπει να γίνεται όλο τον χρόνο, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Ακριβώς επειδή είναι τόσο αναγκαία δεν μπορούσαμε και να μην την προσθέσουμε στην σημερινή μας λίστα.

Μπορείς να καθαρίσεις τα τζάμια και τους καθρέφτες του σπιτιού σου με ειδικό απορρυπαντικό για τζάμια ή να ακολουθήσεις αυτό το τρικ για να καθαρίσεις τα τζάμια σαν επαγγελματίας μαζί με μία ιδέα για ένα super φυσικό καθαριστικό!

Ξεσκονίστε την βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη είναι ένα έπιπλο που ξεχνάμε να το καθαρίσουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι γεμάτη βιβλία στις περισσότερες των περιπτώσεων και η σκόνη δεν είναι τόσο εύκολα ορατή. Τώρα που ξεκινούν τα σχολεία η βιβλιοθήκη σου μπορεί και να γεμίσει με επιπλέον σχολικά βιβλία και βοηθήματα.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να την αδειάσεις από όλα τα βιβλία, να την ξεσκονίσεις με λίγο ξύδι και νερό ή με ένα απορρυπαντικό για ξύλινες επιφάνειες και στην συνέχεια να οργανώσεις και πάλι τα βιβλία σου.

Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις θέση σε κάποια βιβλία ή να κάνεις χώρο για βοηθήματα του παιδιού. Αυτό είναι στο δικό σου χέρι. Το μόνο που θα σε συμβουλεύαμε, είναι τα βιβλία του παιδιού να τα έχεις στο πιο χαμηλό ράφι της βιβλιοθήκης και σε ένα σημείο που το παιδί, θα μπορεί να έχει πρόσβαση ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Καθαρίστε την τηλεόραση και το χειριστήριο της τηλεόρασης

Όπως είπαμε το Φθινόπωρο είναι η εποχή που ξεκινάει η γρίπη, οι ιώσεις και τα κρυολογήματα. Αυτό σημαίνει πως το σπίτι μας πρέπει να είναι όσο πιο καθαρό γίνεται για εμάς και τα παιδιά μας. Ξέρετε ποιες είναι οι Νο1 εστίες μικροβίων στο σπίτι; Το χειριστήριο της τηλεόρασης. Μην ξεχάσεις λοιπόν να το καθαρίσεις και να το απολυμάνεις.

Όσων αφορά την τηλεόραση, είναι μία ηλεκτρική συσκευή που συχνά ξεχνάμε στο ξεσκόνισμα. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να την ξεσκονίσεις. Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσεις υγρά για την τηλεόραση ή το χειριστήριο γιατί βραχυκυκλώνουν και μπορεί να έχουν ατυχήματα! Υπάρχουν ειδικά πανάκια στην αγορά γι’ αυτές τις δουλειές.

Καθαρίστε το τζάκι

Μπορεί ακόμη να μην έχει πέσει πολύ η θερμοκρασία αλλά ήδη τα βράδια την θες την ζακέτα σου. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες κακοκαιρίες πλησιάζουν και με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη ίσως να ξανασκεφτείς το τζάκι σου για φέτος.

Το Καλοκαίρι είμαστε σίγουροι ότι το αμέλησες, αφού το τζάκι δεν το χρησιμοποιούσες. Παρόλα αυτά για να είσαι σε ετοιμότητα για τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα, καθάρισε το τζάκι σου από περιττές στάχτες και άλλα ενώ μην ξεχνάς να οργανώσεις και τα ξύλα του Χειμώνα.

Καθαρίστε τους καναπέδες

Το Φθινόπωρο συνήθως αλλάζουμε την διακόσμηση του σπιτιού μας. Αν θέλεις να βάλεις φθινοπωρινά καλύμματα στους καναπέδες τότε θα πρέπει να βγάλεις τα καλοκαιρινά, να τα πλύνεις και να τα βολέψεις.

Καθαρίστε τα χαλιά

Πλησιάζει ο Χειμώνας και σίγουρα τα χαλιά μας θα πρέπει να τα έχουμε στην εντέλεια. Συνήθως στρώνουμε τα χαλιά περίπου στις αρχές του Νοεμβρίου, οπότε η καθαριότητα των χαλιών ανήκει στην φθινοπωρινή γενική καθαριότητα του σπιτιού.

Μην ξεχνάτε τον πάγκο της κουζίνας

Μέσα στην γενική καθαριότητα του σπιτιού όχι μόνο το Φθινόπωρο, αλλά γενικότερα είναι οι πάγκοι της κουζίνας. Εκεί πλένουμε, καθαρίζουμε και επιμελούμαστε γενικώς τα φαγητά μας και τώρα που οι ιώσεις θα ξεκινήσουν να είναι σε έξαρση, δεν είναι να το διακινδυνεύεις!

Ανέμειξε λοιπόν ίση ποσότητα λευκού ξυδιού με ζεστό νερό και με ένα καθαρό σφουγγάρι καθάρισε και παράλληλα απολύμανε τις επιφάνειες του πάγκου. Το λευκό ξύδι έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες ενώ είναι σε θέση να αφαιρέσει τις κακές οσμές.

Οι ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας είναι το Α και το Ω στη γενική καθαριότητα

Φίλες και φίλοι μην μου ξεχνάτε τις ηλεκτρικές συσκευές στην γενική καθαριότητα του Φθινοπώρου. Καταρχάς τις αγγίζουν πολλά χέρια. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα για παράδειγμα, το πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού δεν είναι η τουαλέτα αλλά το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας.

Εκτός αυτού η καθαριότητα των ηλεκτρικών μας συσκευών είναι καθοριστική όσων αφορά την λειτουργία αυτών αλλά και το πόσα χρόνια θα “ζήσουν”.

Αλλάξτε τις πετσέτες

Και αφού θα ασχοληθείς με την γενική καθαριότητα του σπιτιού το Φθινόπωρο φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσεις τις πετσέτες σου. Πετσέτες για το μπάνιο, για το πρόσωπο ή και για την κουζίνα πρέπει να αλλαχθούν.

Κι αφού το Φθινόπωρο είναι η έναρξη μία νέας σεζόν ίσως να πρέπει μερικές από αυτές να τις πετάξεις, εφόσον έχουν φθαρεί και να αγοράσεις καινούριες. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο daddy-cool.gr.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share