Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σταματήστε το αμέσως! Το ολέθριο λάθος με το μαλακτικό ρούχων, που κάνουμε όλοι όταν βάζουμε πλυντήριο

Δώστε βάση!

30 Σεπτεμβρίου 2022 08:17
Σταματήστε το αμέσως! Το ολέθριο λάθος με το μαλακτικό ρούχων, που κάνουμε όλοι όταν βάζουμε πλυντήριο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δυστυχώς οι όμορφες μυρωδιές που μπορούν να κρατήσουν ακόμη και μέρες, οφείλονται σε επικίνδυνα και τοξικά για την ανθρώπινη υγεία χημικά.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ξεβούλωμα δευτερολέπτων: Καθαρίστε τον νιπτήρα του μπάνιου σε δευτερόλεπτα ανακατεύοντας μαγειρική σόδα με άλλα 2 υλικά

Τα περισσότερα μαλακτικά ρούχων περιλαμβάνουν έναν μακρύ κατάλογο γνωστών τοξινών και χημικών ουσιών. Τοξίνες οι οποίες μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα μας από το δέρμα. Αλλά και από την εισπνοή, προκαλώντας προβλήματα στην υγεία ειδικά στα μικρά παιδιά.

Τα μαλακτικά ρούχων αποτελούνται από ολέθριο συνδυασμό χημικών ουσιών και βαριάς δόσης αρώματος.

Τα αρωματικά χημικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρεθούν, επειδή έχουν σχεδιαστεί να προσκολλώνται στο ύφασμα έτσι ώστε το άρωμα να μένει στα ρούχα. Αυτό ονομάζεται «ουσιαστικότητα αρώματος», το οποίο περιγράφει το πόσο καιρό ένα άρωμα διαρκεί. Αυτό επηρεάζεται από τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλες συνθήκες.

Τα πιο κοινά τοξικά χημικά, τα οποία βρίσκονται σε όλα τα μαλακτικά ρούχων:

– Α-τερπινεόλη. Επικίνδυνο τοξικό χημικό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Όπως: ζάλη, πονοκεφάλους, πείνα, απώλεια μνήμης, μούδιασμα στο πρόσωπο, πόνο στον αυχένα και στην σπονδυλική στήλη.

– Βενζυλικό Οξικό Άλας. Τοξική ουσία, η οποία έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του παγκρέατος. Οι αναθυμιάσεις μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια. Στο αναπνευστικό και η ουσία αυτή μπορεί επίσης να απορροφηθεί και από το δέρμα.

– Βενζυλική Aλκοόλη. Μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως: διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετος, ζάλη. Δραματική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Περισσότερες χημικά που περιέχουν τα κοινά μαλακτικά ρούχων

Σταματήστε το αμέσως! Το ολέθριο λάθος με το μαλακτικό ρούχων, που κάνουμε όλοι όταν βάζουμε πλυντήριο

– Χλωροφόρμιο. Είναι μία ισχυρή καρκινογόνος νευροτοξίνη και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Απώλεια της συνείδησης, ναυτία, κεφαλαλγία, έμετο, ή/και ζάλη, υπνηλία.

– Λιναλοόλη. Eίναι ένα ναρκωτικό, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και τη λεγόμενη «απώλεια συντονισμού των μυών».

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να αποφεύγονται τα μαλακτικά ρούχων. Να χρησιμοποιούνται φυσικές εναλλακτικές λύσεις που είναι ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές.

Φτιάξτε σπιτικό μαλακτικό ρούχων με αιθέρια έλαια

Μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι μαλακτικό ρούχων με αιθέρια έλαια.

  • 1 λίτρο νερό
  • Μισό λίτρο άσπρο ξύδι
  • 250 γρ. σόδα μαγειρικής
  • 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο (γεράνι ή λεβάντα ή tea tree ή λεμόνι ή ευκάλυπτο ή πράσινο μήλο ή ότι άλλο προτιμάτε) – βάλτε περισσότερες σταγόνες αν θέλετε πιο δυνατή μυρωδιά.

Οδηγίες παρασκευής:

Μέσα σε ένα δοχείο, στο νεροχύτη της κουζίνας, αναμείξτε σιγά σιγά όλα τα υλικά. Το μείγμα θα αφρίσει και στη συνέχεια θα κατακάτσει.
Χύστε το μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι με καπάκι.
Προσθέτετε 1/4 κούπας (60 ml) μίγματος στο τελευταίο ξέβγαλμα ή τοποθετήστε το από την αρχή στην υποδοχή του μαλακτικού στο πλυντήριο σας.
Το ξύδι λειτουργεί και ως αποσκληρυντής του νερού αλλά και καθαρίζει το πλυντήριο από άλατα και υπολείμματα σαπουνιών παλαιότερων πλύσεων. Μαζί με την σόδα είναι ότι καλύτερο για την απολύμανση και τον καθαρισμό του πλυντηρίου.

Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε καλά πριν κάθε χρήση

Ας κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο φιλική για τον οργανισμό μας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share