Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ούτε με 20 ευρώ: Δημιουργήστε τον δικό σας φούρνο από πηλό

Τρομερό!

27 Σεπτεμβρίου 2022 12:36
Ούτε με 20 ευρώ: Δημιουργήστε τον δικό σας φούρνο από πηλό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φούρνοι: Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι το φαγητό έχει διαφορετική γεύση όταν ψήνεται σε φούρνο. Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να αρέσει η γεύση των τροφίμων που ψήνονται σε φούρνο. Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας φούρνο στην αυλή, εδώ είναι μερικές οδηγίες.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι η κατασκευή ενός υπαίθριου φούρνου από πηλό είναι ένα ρομαντικό όνειρο, αλλά κάνουν λάθος. Δεν απαιτεί ιδιαίτερο σχεδιασμό ή γνώσεις για την κατασκευή του. Η κατασκευή είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη και κοστίζει μόνο λίγα δολάρια για τα φθηνά υλικά που είναι διαθέσιμα παντού. Αν συντηρείται σωστά, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θα σας ανταμείψει με το παραπάνω.

Υπάρχουν πολλοί οδηγοί κατασκευής εκεί έξω. Σε αυτό το άρθρο, προτείνουμε έναν τρόπο κατασκευής που θα λειτουργήσει καλά. Κάντε τις εργασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός, ώστε να ψηθεί σωστά και να μην σας χαλάσει τα σχέδια μια ξαφνική βροχή.

Αρχικά, θα πρέπει να μάθετε να φτιάχνετε το υλικό κατασκευής, που ονομάζεται κομπ (cob) και αποτελείται από αργιλώδες χώμα, άμμο και άχυρα.

Πως θα φτιάξετε το υλικό κατασκευής, κομπ

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι αργιλώδες χώμα, άμμο, άχυρα και νερό.

Το χώμα που δεν αποστραγγίζεται καλά, είναι συνεκτικό και έχει υγρή αίσθηση με μικρούς σβώλους που διαχωρίζονται όταν τους αγγίζετε ονομάζεται αργιλώδες χώμα. Εάν το έδαφός σας έχει το κατάλληλο μείγμα αργίλου και άμμου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άχυρο για να φτιάξετε ένα κολοκύθι. Εάν το χώμα σας είναι πολύ βαρύ και αργιλώδες, θα χρειαστεί να προσθέσετε και άμμο. Αφαιρέστε τυχόν πέτρες από το χώμα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει σάπιο οργανικό υλικό σε αυτό πριν το χρησιμοποιήσετε.

Για να φτιάξετε πηλό, θα χρειαστείτε έναν μουσαμά ή ένα μεγάλο πανί, χώμα, άμμο και νερό. Για κάθε μία ποσότητα χώματος, θα χρειαστείτε 3 ίσες ποσότητες άμμου. Ρίξτε σταδιακά μικρές ποσότητες νερού στο μείγμα ανακατεύοντας το με τα πόδια σας. Περιστρέφετε περιστασιακά τον πηλό καθώς σχηματίζεται, διπλώνοντάς τον τραβώντας τον μουσαμά. Προσθέστε σιγά-σιγά νερό σταδιακά μέχρι ο πηλός να φαίνεται αρκετά εύκαμπτος για να κάνετε τη δουλειά σας.

Μόλις ο πηλός είναι έτοιμος, προσθέστε τα άχυρα ανακατεύοντας τον πατώντας κι πάλι με τα πόδια. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα αχύρων που θα πρέπει να ρίξετε. Προσθέστε τόσο όσο πιάνοντας τον πηλό καταλαβαίνετε ότι θα κρατήσει την συνοχή του.

Πώς θα χτίσετε τον υπαίθριο φούρνο με τον πηλό κομπ

Η βάση

Θα χρειαστείτε τον πηλό από κολοκύθα που φτιάξατε στο προηγούμενο βήμα, τσιμεντόλιθους, τούβλα, ασβεστόλιθο και άδεια γυάλινα μπουκάλια μπύρας.

Ξεκινήστε να χτίζετε τα θεμέλια του φούρνου σας τοποθετώντας τους τσιμεντόλιθους σε κύκλο. Στη συνέχεια, τοποθετήστε από πάνω τα ασβεστολιθικά μπλοκ. Η βάση θα σας βοηθήσει να μην αποσυντεθεί ο φούρνος σας και θα είναι πιο εύκολο για εσάς να εργάζεστε σε αυτόν. Βεβαιωθείτε ότι η βάση έχει ύψος περίπου 1 μέτρο, ώστε να μη λιμνάζει νερό γύρω της.

Γεμίστε με κομπ τις εσοχές μεταξύ των τσιμεντόλιθων και των ασβεστόλιθων καθώς και το εσωτερικό της βάσης μέχρι πάνω στην επιφάνειά της.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την κατασκευή του πήλινου φούρνου την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι καλός και ο φούρνος θα στεγνώσει γρήγορα.

Η κατασκευή της εστίας

Πάνω από τη βάση, φτιάξτε περιφερειακά ένα δαχτυλίδι με τον πηλό κόμπ, έτσι ώστε να σχηματίσετε τον χώρο που θα τοποθετήσετε τα άδεια γυάλινα μπουκάλια. Τα μπουκάλια θα λειτουργήσουν σαν μονωτικό υλικό για να μην χάνετε η θερμότητα της εστίας προς τα κάτω. Αφού τοποθετήσετε τα μπουκάλια το ένα δίπλα στο άλλο, σκεπάστε τα με τον πηλό κόμπ.

Ισοπεδώστε προσεκτικά την επιφάνεια της βάσης για να κάτσει επάνω της η εστία, στην οποία θα ψήνετε το ψωμί και τα φαγητά σας. Η εστία αποτελείται από πυρότουβλα και θα πρέπει να είναι έτοιμη και κατασκευασμένη από πριν. Τοποθετήστε την προσεκτικά πάνω στην επιφάνεια του κομπ για να είναι σταθερή και να κάθετε καλά.

Τώρα που η εστία είναι στη θέση της, πρέπει να αποφασίσετε για τη διάμετρο του θόλου. Σχεδιάστε ένα πρόχειρο σκίτσο των τοιχωμάτων της εστίας. Η διάμετρος θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες σας και από το τι σχεδιάζατε πριν ξεκινήσετε την κατασκευή.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την κατασκευή του πήλινου φούρνου την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι καλός και ο φούρνος θα στεγνώσει γρήγορα.

Φτιάχνοντας το τόξο της πόρτας και τον θόλο

Πριν κατασκευάσετε τον θόλο, φτιάξτε το τόξο της πόρτας με πυρότουβλα, τσιμέντο και χώμα. Προσέξτε η διάμετρος του τόξου να είναι κατάλληλη για να χωρά τα φαγητά που θέλετε να ψήσετε. Μόλις ετοιμάσετε την τοξωτή πόρτα, στήστε την στο σημείο που θέλετε να είναι.

Για την κατασκευή του θόλου τοποθετούμε άμμο προσεκτικά μέσα στον κύκλο που σχηματίσαμε πάνω από την εστία στο προηγούμενο βήμα. Αφού πάρει το σχήμα που θέλουμε, την καλύπτουμε με υγρές εφημερίδες από πάνω μέχρι την τοξωτή πόρτα. Ο ρόλος των εφημερίδων είναι να μην κολλήσει το κομπ που θα στρώσουμε από πάνω, για τα τοιχώματα του θόλου, με την άμμο που χρησιμοποιούμε για καλούπι.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την κατασκευή του πήλινου φούρνου την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι καλός και ο φούρνος θα στεγνώσει γρήγορα.

Η κατασκευή των τοιχωμάτων του θόλου

Πάνω από την εφημερίδα στρώνουμε πηλό κομπ 5 εκατοστά σε πάχος και από πάνω άλλο στρώμα 5 εκατοστών με περισσότερα άχυρα και πριονίδια για μόνωση. Τελειώνουμε με ένα ακόμα τρίτο στρώμα 5 εκατοστών με πηλό κομπ.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την κατασκευή του πήλινου φούρνου την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι καλός και ο φούρνος θα στεγνώσει γρήγορα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share