Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο στο μαγείρεμα; Δεν ξέρετε πόσο μεγάλο πρόβλημα προκαλείτε στην υγεία σας

Καλό είναι να το αποφύγετε

14 Σεπτεμβρίου 2022 14:32
Χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο στο μαγείρεμα; Δεν ξέρετε πόσο μεγάλο πρόβλημα προκαλείτε στην υγεία σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το αλουμινόχαρτο είναι από τα πράγματα, που χρησιμοποιούμε έντονα στην κουζίνα, με την χρήση του στη μαγειρική όμως να είναι πιθανό να προκαλεί προβλήματα στην υγεία μας.

Αν ψήνετε ψάρια, ψήνετε λαχανικά ή ετοιμάζετε ένα κομμάτι κρέας για βραδινό, το πιθανότερο είναι ότι θα τυλίξετε το φαγητό σας σε αλουμινόχαρτο. Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι μέρος του αλουμινόχαρτου θα «διαρρεύσει» στο γεύμα σας - και αυτό μπορεί να είναι κακό για την υγεία σας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο είναι επιβλαβές για την υγεία και συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα, ειδικά αν το κάνουμε στον φούρνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στη χρήση του αλουμινόχαρτου στην κουζίνα. Κι αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα.

Αλουμινόχαρτο και υγεία

Το βασικό πρόβλημα και τα όρια στον οργανισμό

Το αλουμίνιο δεν εμφανίζεται μόνο στο αλουμινόχαρτο: είναι το πιο δημοφιλές υλικό μαγειρικών σκευών που χρησιμοποιείται από ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με αυτό στρώνονται κατσαρόλες και τηγάνια και το συναντάμε σε κάποια κουζινικά σκεύη όπως μεγάλα κουτάλια σερβιρίσματος. Ο χαλκός εκπλήρωνε αυτό το ρόλο, αλλά με την πάροδο του χρόνου αντικαταστάθηκε από αλουμίνιο επειδή είναι φθηνότερο στη μαζική παραγωγή και ευκολότερο στον καθαρισμό.

Όμως, ενώ το μαγείρεμα του φαγητού σας σε κατσαρόλες ή τηγάνια αλουμινίου δεν είναι κακό, το να το τοποθετήσετε σε αλουμινόχαρτο και να το βάλετε στο φούρνο είναι προβληματικό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με όξινα ή πικάντικα τρόφιμα που παρασκευάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το βασικό πρόβλημα με το αλουμινόχαρτο είναι όταν ζεσταίνεται ή ψήνεται. Επιβαρυντικός παράγοντας αν η τροφή που περιέχει είναι ξινή ή πικάντικη και ψήνεται σε δυνατή φωτιά. Μετά το ψήσιμο παραμένουν στην τροφή ίχνη αλουμινίου, ειδικά όταν το πιάτο περιλαμβάνει δυνατά υλικά, όπως το λεμόνι, ο χυμός ντομάτας, το λευκό κρασί ή και το αλάτι.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα 40 mg αλουμινίου ανά κιλό την ημέρα είναι η φυσιολογική ποσότητα πρόσληψης για το ανθρώπινο σώμα, αλλά μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο από τα επιτρεπτά επίπεδα.

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να εκκρίνει μικρές ποσότητες αλουμινίου πολύ αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι η ελάχιστη έκθεση στο αλουμίνιο δεν αποτελεί πρόβλημα: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει μια ασφαλή ημερήσια πρόσληψη 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Έτσι για ένα άτομο που ζυγίζει 60 κιλά η επιτρεπόμενη πρόσληψη θα ήταν 2400 mg.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται και καταπίνουν πολύ περισσότερο από αυτή την προτεινόμενη ασφαλή ημερήσια πρόσληψη. Το αλουμίνιο υπάρχει στο καλαμπόκι, το κίτρινο τυρί, το αλάτι, τα βότανα, τα μπαχαρικά και το τσάι.

Χρησιμοποιείται σε μαγειρικά σκεύη, καθώς και σε φαρμακολογικούς παράγοντες όπως αντιόξινα και αντιιδρωτικά. Το θειικό αλουμίνιο, το οποίο προέρχεται από το αλουμίνιο, χρησιμοποιείται ως πηκτικό κατά τη διαδικασία καθαρισμού του πόσιμου νερού.

Οι επιστήμονες διερευνούν εάν η υπερβολική έκθεση στο αλουμίνιο μπορεί να αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Για παράδειγμα, υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου έχουν ανιχνευθεί στον εγκεφαλικό ιστό ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες εξέτασαν την κοινότητα των ηλικιωμένων με Αλτσχάιμερ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια σύγχρονη ασθένεια που αναπτύχθηκε από τις αλλοιωμένες συνθήκες ζωής που συνδέονται με την εκβιομηχάνιση της κοινωνίας. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα αλουμινίου στην καθημερινή ζωή.

Το αλουμίνιο ενέχει και άλλους κινδύνους για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη αλουμινίου μπορεί να είναι επιβλαβής για ορισμένους ασθενείς με ασθένειες των οστών ή νεφρική δυσλειτουργία. Μειώνει επίσης τον ρυθμό ανάπτυξης των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων.

Δεδομένων όλων αυτών των κινδύνων, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τη συγκέντρωση αλουμινίου κατά το μαγείρεμα. Οι κατσαρόλες και τα άλλα μαγειρικά σκεύη τείνουν να οξειδώνονται, παρέχοντας ένα αδρανές στρώμα που εμποδίζει το αλουμίνιο να διαρρεύσει στα τρόφιμα.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν τρίβετε τις κατσαρόλες μετά το μαγείρεμα, καθώς αυτό το στρώμα φθείρεται και το αλουμίνιο μπορεί να εισχωρήσει στο φαγητό. Αυτό αποφεύγεται εύκολα: όταν παίρνετε νέες κατσαρόλες αλουμινίου, βράζετε νερό σε αυτές αρκετές φορές μέχρι η βάση να γίνει ματ. Αυτό δημιουργεί μια φυσική οξείδωση που αποτρέπει την έκπλυση. Μπορεί να φαίνονται πιο όμορφα όταν είναι καθαρισμένα και γυαλιστερά, αλλά μια ματ βάση είναι καλύτερη για το φαγητό και την υγεία σας.

Αλλά το να μαγειρεύετε το φαγητό σας σε αλουμινόχαρτο είναι διαφορετική ιστορία. Το αλουμινόχαρτο είναι μίας χρήσης και δεν θα μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το αδρανές στρώμα πριν το χρησιμοποιήσετε. Έρευνα, σύμφωνα με το theconversation, διαπίστωσε ότι η μεταφορά αλουμινίου στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος τροφίμων τυλιγμένων σε αλουμινόχαρτο είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share