Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μία ανάσα δροσιάς στον χώρο σας - Αυτά τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού

Οικονομικά, όμορφα και εύκολα στη συντήρηση

10 Σεπτεμβρίου 2022 14:23
Μία ανάσα δροσιάς στον χώρο σας - Αυτά τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι πλέον γνωστό ότι η ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων μπορεί να είναι πιο επιβαρυμένη ακόμα και από αυτήν στον δρόμο. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι επηρεάζει τις νοητικές μας λειτουργίες, κάνοντάς μας αντιπαραγωγικούς.

Πώς μπορούμε, όμως, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού ή του γραφείου μας, χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία; Μια λύση είναι να ζωντανέψουμε τον χώρο με μερικά φυτά, ακολουθώντας την τάση του βιοφιλικού σχεδιασμού. Αλλά τι να διαλέξεις, όταν δεν έχεις ιδέα περί κηπουρικής; Ποια φυτά είναι εκείνοι που κάπως καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε; Με την ευκαιρία, δείτε 5 ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου που θα απογειώσουν τη βεράντα σας το φθινόπωρο.

Τρία φυτά για τον χώρο μας

Έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Air Quality, Atmosphere & Health, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, αναδεικνύει την αξία τριών συνηθισμένων φυτών εσωτερικού χώρου:

  • του κρίνου της ειρήνης ή Σπαθίφυλλου (Spathiphyllum wallisii),
  • της Δράκαινας (Dracaena fragrans),
  • της Ζάμιας (Zamioculcas zamiifolia).

Πρόκειται για φυτά εύκολα στη συντήρηση και όχι πολύ ακριβά, που ευτυχώς ήδη έχω στο σαλόνι του σπιτιού μου (αν και δεν βλέπω να ζουν πολύ καιρό στα χέρια μου).

Μία ανάσα δροσιάς στον χώρο σας - Αυτά τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού

Πόσο καθαρίζουν τα φυτά τον αέρα;

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους, οι ερευνητές τοποθέτησαν κάθε φυτό χωριστά σε έναν θάλαμο δοκιμών, ο οποίος είχε επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) συγκρίσιμα με αυτά που επικρατούν σε ένα γραφείο εγκατεστημένο δίπλα σε πολυσύχναστο δρόμο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τα συγκεκριμένα φυτά, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα ΝΟ2 έως και 20%.

Σε διάστημα μιας ώρας, όλα ήταν σε θέση να αφαιρέσουν περίπου το μισό ΝΟ2. Η απόδοσή τους, μάλιστα, δεν επηρεαζόταν από το περιβάλλον, όπως π.χ. εάν είχε φως ή σκοτάδι, ή εάν το έδαφος ήταν υγρό ή ξηρό.

«Τα φυτά που επιλέξαμε ήταν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, ωστόσο όλα έδειξαν εντυπωσιακά παρόμοιες ικανότητες», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Dr Christian Pfrang.

Η ομάδα υπολόγισε, επίσης, ότι σε ένα μικρό γραφείο (15 m3) με κακό αερισμό και υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πέντε φυτά εσωτερικού χώρου θα μείωναν τα επίπεδα NO2 κατά περίπου 20%. Σε ένα γραφείο μεσαίου μεγέθους (100 m3), τα αποτελέσματα θα ήταν πιο περιοριμένα (3,5%), αλλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν με την προσθήκη περισσότερων φυτών.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share