Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Λύστε το πρόβλημα μια για πάντα: Αποτελεσματικά κόλπα για να ξεφορτωθείτε τη σκόνη από τα δύσκολα σημεία

Οικονομικές και απλές συμβουλές

7 Σεπτεμβρίου 2022 16:44
Λύστε το πρόβλημα μια για πάντα: Αποτελεσματικά κόλπα για να ξεφορτωθείτε τη σκόνη από τα δύσκολα σημεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όσο λιγότερη σκόνη υπάρχει σε ένα σπίτι, τόσο περισσότερο χαρούμενοι και υγιείς είναι οι άνθρωποι που ζουν εκεί. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο να την απομακρύνει κανείς ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που τα παράθυρα και οι πόρτες παραμένουν ανοιχτά για πολλές ώρες.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Εμμονή με την καθαριότητα; Δείτε πώς θα ξεφορτωθείτε κάθε ίχνος σκόνης

Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με διάφορες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη σκόνη πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Επιπλέον, είναι οικονομικές και απλές.

Μωρομάντιλα

Για να ξεφορτωθείτε την σκόνη, τα ψίχουλα και τους λεκέδες από το πληκτρολόγιο, όλα όσα χρειάζεται να κάνετε είναι να τινάξετε και να καθαρίσετε με μωρομάντιλα το πληκτρολόγιο. Το αποτέλεσμα είναι φοβερό. Απλά σιγουρευτείτε πως το λάπτοπ σας είναι απενεργοποιημένο.

Μαλακτικό ρούχων

Για να απομακρύνετε τη σκόνη από τις επιφάνειες και να παραμείνουν καθαρότερες για περισσότερο, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ειδικό διάλυμα. Πάρτε 1 δόση μαλακτικού ρούχων και 3 δόσεις νερού.

Βάλτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και καθαρίστε όλα όσα θέλετε όταν είναι απαραίτητο, ακόμη και καθρέφτες, γυάλινα τραπέζια και ντουζιέρες. Επιπλέον, είναι καλό για την οθόνη του λάπτοπ και της τηλεόρασης.

Υφασμάτινα γάντια

Ένα ζευγάρι κοινών υφασμάτινων γαντιών για εργασίες στο σπίτι μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε ευαίσθητες επιφάνειες. Για παράδειγμα, μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε έναν πολυέλαιο, λάμπες, γυάλινα αξεσουάρ και αγαλματάκια. Το ύφασμα μαζεύει τη σκόνη και το καθάρισμα γίνεται πιο εύκολο.

Μαλακά πινέλα

Αν θέλετε να καθαρίσετε μερικά σημεία που θεωρούνται δύσκολα, τα πινελάκια με φυσικές τρίχες μπορούν να το κάνουν ευκολότερο. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε διάφορα σημεία των επίπλων.

Παλιές κάλτσες

Αν βάλετε μια παλιά καθαρή κάλτσα στο χέρι σας, μπορείτε γρήγορα να καθαρίσετε τις περσίδες των παραθύρων. Επίσης, αν την βάλετε στη σκούπα, θα εξαφανίσετε ευκολότερα τη σκόνη κάτω από τα κρεβάτια και τα άλλα έπιπλα.

Ρολό από χαρτί τουαλέτας

Αυτό είναι απαραίτητο για το καθάρισμα. Αν αντικαταστήσετε το ακροφύσιο με ένα ρολό από χαρτί υγείας, θα καταφέρετε να καθαρίσετε ακόμη και τα μέρη που προσεγγίζονται πιο δύσκολα. Το χαρτόνι λυγίζει, οπότε μπορείτε να αλλάξετε την μορφή του και να καθαρίσετε όπου χρειάζεται. Είναι πολύ πιο άνετο από τη χρήση επίπεδου ακροφύσιου.

Καθαρίστε από πάνω προς τα κάτω

Για να αποφύγετε το πέσιμο της σκόνης από τη μια επιφάνεια στην άλλη, καθαρίστε από πάνω προς τα κάτω, αν το κάνετε αυτό, το καθάρισμα θα χρειαστεί λιγότερη προσπάθεια και χρόνο, για παράδειγμα, ξεσκονίστε πρώτα τους ανεμιστήρες κορυφής, τα καλούπια, το πάνω μέρος της πόρτας και μετά τα άλλα έπιπλα.

Επίπεδο υγρασίας

Για να αποφύγετε τη συσσώρευση σκόνης σε μεγάλες ποσότητες, είναι συχνά αρκετό να διατηρήσετε την ισορροπία της υγρασίας περίπου στο 40-50%. Μπορείτε να αγοράσετε ειδικά όργανα μέτρησης και υγραντήρες για να σας βοηθήσουν με αυτό.

Όχι στα μπιμπελό

Για να αποτρέψετε τη σκόνη που συσσωρεύεται τόσο γρήγορα και την ίδια στιγμή να κάνετε το καθάρισμα απλούστερο, θα πρέπει να πετάξετε τα περισσότερα αναμνηστικά και μπιχλιμπίδια που έχετε στο σπίτι. Όσο λιγότερα έχετε, τόσο καθαρότερο θα είναι το σπίτι σας. Αν έχετε συλλογή από αγαλματάκια, είναι καλύτερα να τα κρατήσετε πίσω από τις γυάλινες πόρτες μιας βιτρίνας.

Θυμηθείτε τις κουρτίνες

Πάντα ξεχνάμε τις κουρτίνες, ακόμη κι όταν είναι κυριολεκτικά καλυμμένες με σκόνη (ιδιαίτερα αν είναι συνθετικές). Είναι καλύτερα να τις πλένετε μια φορά τον χρόνο και να τις σκουπίζετε δυο φορές τον μήνα με ένα ακροφύσιο καθαρισμού.

Κλειστά παράθυρα

Αν δεν θέλετε να ξεσκονίζετε συνεχώς τα πάντα, θα πρέπει να συνηθίσετε τα κλειστά παράθυρα. Φυσικά, είναι χρήσιμο να αερίζεται το διαμέρισμά σας αρκετές φορές την ημέρα αλλά μην κρατάτε ανοιχτά τα παράθυρα μέρα και νύχτα αν δεν θέλετε να δείτε μαζεμένη σκόνη.

Καθαρά φυτά

Τα καθαρά φυτά είναι οι πνεύμονες του σπιτιού που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη σκόνη. Αν πλένετε τακτικά τα φυτά στο μπάνιο, θα καθαρίζουν πιο αποτελεσματικά τον αέρα του χώρου.

Καθαρίστε το χαλί σας με ατμό

Όσο λιγότερα χαλιά έχετε, τόσο καθαρότερο θα είναι το σπίτι σας. Αν θέλετε να στρώσετε ένα χαλί στο παιδικό δωμάτιο επιλέξτε ένα μικρό και φυσικό (τα συνθετικά συλλέγουν τη σκόνη). Καθαρίστε το με ηλεκτρική σκούπα μια φορά την εβδομάδα και με ατμό μια φορά τον μήνα. Αυτό δεν θα επιτρέψει στη σκόνη να συσσωρευτεί στα βαθύτερα στρώματα του υφάσματος και το χαλί θα είναι ασφαλές ακόμη και για ένα μωρό.

Αποχνουδωτής

Ένα ρολό με συγκολλητική επιφάνεια καταφέρνει να αντιμετωπίσει τη σκόνη στα αμπαζούρ, τα διακοσμητικά μαξιλάρια και άλλες επιφάνειες υφάσματος.

Σφουγγαρίστε

Αν κάνετε υγρό καθαρισμό στο σπίτι συχνά, θα φανεί πολύ πιο τακτοποιημένο και ο αέρας θα είναι ευχάριστος για την αναπνοή. Το νερό απομακρύνει το 90% της σκόνης. Αν πρέπει να διαλέξετε μεταξύ του στεγνού και του υγρού καθαρισμού, επιλέξτε τη δεύτερη μέθοδο.

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τους τοίχους και την οροφή μια φορά κάθε λίγους μήνες για να αποτρέψετε τη συσσώρευση σκόνης.

Αποθηκεύστε τα ρούχα σε θήκες

Τα ρούχα, οι κουβέρτες, τα μαξιλάρια των επισκεπτών, οι μάλλινες κουβέρτες, αποτελούν σημαντική πηγή σκόνης στο σπίτι. Για να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα της σκόνης, κρατήστε αυτά τα πράγματα σε ειδικές θήκες ή σακούλες.

Αλκοόλ για τις λάμπες

Μπορείτε να αφαιρέσετε τη σκόνη από τις λάμπες χρησιμοποιώντας αλκοόλ. Απλά σκουπίστε τες με ένα εμποτισμένο πανί και αφήστε τες να στεγνώσουν. Θα δείτε τη διαφορά.

Γυαλίστε με πανιά

Δεν συνιστάται να εφαρμόζεται βερνίκι, κερί και οτιδήποτε άλλο απευθείας σε έπιπλα και ξύλινες επιφάνειες από όπου πρέπει να απομακρύνετε τη σκόνη. Αν το κάνετε αυτό, η σκόνη θα μαζευτεί γρηγορότερα. Έτσι, είναι καλύτερα να εφαρμόσετε όλα τα καθαριστικά προϊόντα σας σε ένα ύφασμα.

Καθαρίστε τα φίλτρα

Όσο λιγότερο συχνά καθαρίζετε τα φίλτρα, τόση περισσότερη σκόνη θα έχετε στο σπίτι. Εάν χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικές σκούπες και συστήματα εξαερισμού με βρώμικα φίλτρα, θα στείλετε τη σκόνη πίσω στον αέρα και θα συσσωρευτεί στις επιφάνειες. Αν θέλετε να αποφύγετε κάτι τέτοιο, καθαρίστε τα φίλτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Πανί με μικροΐνες

Ένα καλό πανί με μικροΐνες μπορεί να λειτουργήσει μαγικά. Συλλέγει όχι μόνο τη σκόνη από τις επιφάνειες αλλά επίσης δεν αφήνει τα σωματίδια στον αέρα και πάλι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πανί για κάθε επιφάνεια, από το δάπεδο ως την κορυφή. Χρησιμοποιήστε ένα λαστιχάκι για να προσαρμόσετε το πανί στην σκούπα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share