Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022

Τηγανισμένο λάδι: Μέχρι πόσες φορές είναι ασφαλές να το μαγειρεύουμε - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όλη η αλήθεια!

17 Αυγούστου 2022 17:31
Τηγανισμένο λάδι: Μέχρι πόσες φορές είναι ασφαλές να το μαγειρεύουμε - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα γρήγορο και νόστιμο φαγητό τότε γνωρίζετε πως το τηγάνι είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να το καταφέρετε. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα light αλλά αυτός ο τρόπος μαγειρέματος θα σας χαρίσει σε μερικά μόνο λεπτά ένα νόστιμο πιάτο. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για πεντανόστιμες τηγανητές πατάτες.

Πόσες φορές, όμως, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ίδιο λάδι; Έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει πως το ίδιο λάδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω από 3 φορές. Αυτό, βέβαια, ισχύει όταν το τηγάνισμα διαρκεί 4-5 λεπτά και σε ήπια θερμοκρασία.

Ο λόγος που πρέπει να αλλάζετε το λάδι είναι επειδή μετά από πολλές χρήσεις αυτό οξειδώνεται. Αυτό σημαίνει πως αλλοιώνονται τα συστατικά του.

Πέρα από αυτό πολύ σημαντικό είναι και το πού ρίχνετε το λάδι μετά το μαγείρεμα. Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- από εμάς ρίχνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στον νεροχύτη. Αυτό, όμως, είναι μεγάλο λάθος. Το μόνο που πετυχαίνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι να μολύνουμε χιλιάδες λίτρα νερού.

Αφήνετε το λάδι να κρυώσει και γεμίζετε με αυτό πλαστικά μπουκαλάκια νερού. Έπειτα, πηγαίνετε τα μπουκάλια με το λάδι σε διάφορα σημεία που τα μαζεύουν και αναλαμβάνουν να τα ανακυκλώσουν. Διαφορετικά, πετάξτε το μπουκαλάκι με το λάδι σε κάδο σκουπιδιών.

τηγανισμα-λαδι-17-8

Τηγανίζετε και δεν ξέρετε που να ρίξετε το λάδι; Αυτή είναι η λύση!

Είτε τηγανίζετε συχνά στο σπίτι σας, είτε το κάνετε μία στο τόσο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φαγητού υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, το οποίο έχει να κάνει με το λάδι που έχει μείνει στα σκεύη και που θα το ρίξετε.

Δείτε επίσης: Ο τρόπος για να καταπολεμήσετε τους μαύρους κύκλους με το θαυματουργό ελαιόλαδο

Η αλήθεια είναι πως η πρώτη επιλογή πολλών ανθρώπων είναι να το ρίξουν στον νεροχύτη, ωστόσο, αυτή η τακτική είναι λανθασμένη. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρο νερού, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού για 14 χρόνια.

Για τον λόγο αυτό, η καλύτερη λύση είναι να πάρετε το λάδι και να το ρίξετε σε πλαστικό μπουκάλι, είτε νερού, είτε αναψυκτικού, να το κλείσετε καλά και να το ρίξετε στα σκουπίδια.

Νηστεία: Γιατί οι ελιές είναι νηστίσιμες ενώ το ελαιόλαδο όχι

Μία από τις μεγαλύτερες σπαζοκεφαλιές της παράδοσής μας είναι πώς γίνεται οι ελιές να είναι νηστίσιμες, ενώ το ελαιόλαδο όχι. Κι όμως υπάρχει απάντηση!

Δείτε επίσης: Αφήνετε το ελαιόλαδο δίπλα στον φούρνο; Σταματήστε αμέσως!

Φαίνεται πως η αιτία είναι πάρα πολύ παλιά κι έχει να κάνει με τον τρόπο αποθήκευσης του ελαιόλαδου τα παλιά χρόνια. Κατά τα παρελθόντα έτη, που δεν υπήρχαν τενεκέδες, συνήθιζαν να αποθηκεύουν το λάδι σε ασκούς από δέρμα ζώων. Πίστευαν πως η επαφή του λαδιού με το δέρμα του ζώου το έκανε αυτόματα μη νηστίσιμο και άρα ακατάλληλο προς βρώση κατά τη διάρκεια των πιο αυστηρών ημερών της νηστείας, ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο παραδοσιακός τρόπος αποθήκευσης του λαδιού μέσα σε ασκιά έχει εκλείψει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το σύγχρονο λάδι είναι ένα αμιγώς φυτικό προϊόν όμως οι παραδόσεις που έχουμε κληρονομήσει από γενιά σε γενιά δεν γνωρίζουν από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share