Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Από το σφουγγάρισμα μέχρι το στρώσιμο του κρεβατιού: 6 μυστικά της γιαγιάς για να γίνουν οι δουλειές του σπιτιού... παιχνιδάκι!

Οι καλύτερες συμβουλές για γρήγορο και εύκολο καθάρισμα!

3 Αυγούστου 2022 12:55
Από το σφουγγάρισμα μέχρι το στρώσιμο του κρεβατιού: 6 μυστικά της γιαγιάς για να γίνουν οι δουλειές του σπιτιού... παιχνιδάκι!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όποτε μπαίναμε στο σπίτι της γιαγιάς, βγάζαμε πάντα τα παπούτσια και τα τοποθετούσαμε με ευλάβεια στην άκρη.

Συνήθως περπατούσαμε στις μύτες των ποδιών, διότι το πιο πιθανό ήταν να είχε σφουγγαρίσει…πάλι. Ήταν λες και η γιαγιά, κρατούσε μόνιμα μια σκούπα ή μια κουτάλα στο χέρι και έκανε διαρκώς δουλειές. Μόνο έτσι, θα μπορούσε να εξηγηθεί το πεντακάθαρο σπίτι και οι όμορφες μυρωδιές.

Παράλληλα, θυμηθείτε: Χλωρίνη ή υγρό πατώματος για σφουγγάρισμα; Τι να προτιμάτε;

Η πραγματικότητα όμως διαφέρει, αφού οι γιαγιάδες μας είχαν πρόγραμμα στη διάρκεια της μέρα τους. Οι περισσότερες, ήταν της άποψης: «αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα μην το αφήνεις για αύριο».

Η γιαγιά δεν περίμενε ποτέ το σαββατοκύριακο, για να ξεκινήσει τις δουλειές. Δεν ήταν άνθρωπος της τελευταίας στιγμής και επίσης το σφουγγάρισμα, ήταν καθημερινή αξία για το σπίτι της.

σφουγγαρισμα-σπιτι-γιαγια-μυστικα-3-8

Οι καθημερινές δουλειές της περιλάμβαναν:

  • Πάντα έστρωνε τα κρεβάτια.
  • Δεν υπήρχαν ποτέ άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη.
  • Σκούπιζε και ξεσκόνιζε όλες τις φανερές γωνιές και μη του σπιτιού.
  • Είχε πάντα ένα τεράστιο καλάθι,για να μαζεύει οποιοδήποτε ρούχο ή παιχνίδι δεν βρισκόταν στη θέση του κι όταν έβρισκε χρόνο τα τακτοποιούσε. Με αυτόν τον τρόπο το σπίτι ήταν καθαρό και συμμαζεμένο.

Τα παιδικά μας χρόνια είναι συνυφασμένα με την μυρωδιά φρεσκάδας και κέικ.

  • Το πρώτο που έκανε ήταν να ανοίγει τα παράθυρα του σπιτιού από το πρωί για να αερίζονται οι χώροι και το ίδιο ακριβώς έκανε κι όταν μαγείρευε (ακόμη κι αν τουρτούριζε απ’ το κρύο).
  • Όσον αφορά τη μυρωδιά κέικ, προφανώς δεν έψηνε κάθε μέρα. Το μυστικό βρισκόταν σε ένα μπολ, στο οποίο είχε βράσει νερό με φλούδες πορτοκαλιού μαζί με γαρύφαλλα.
  • Η άλλη μυστική συνταγή βρισκόταν στον υπέροχο ελληνικό καφέ και στους κόκκους του, που τοποθετούσε σε μια μεγάλη κούπα μέσα στο ψυγείο.
  • Και φυσικά, έδινε τεράστια σημασία στα σεντόνια και τα τραπεζομάντηλα, τα οποία αέριζε καθημερινά και έπλενε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share