Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Απόψυξη κιμά: Τα 3 μυστικά για τέλειο ξεπάγωμα - Ποιό λάθος κάνουν όλοι

Όλη η αλήθεια για τη σωστή απόψυξη του κιμά

29 Ιουλίου 2022 15:06
Απόψυξη κιμά: Τα 3 μυστικά για τέλειο ξεπάγωμα - Ποιό λάθος κάνουν όλοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ξεπάγωμα κρέατος είναι μια διαδικασία που θεωρούμε εύκολη και αθώα: Απλώς βγάζουμε το κρέας από την κατάψυξη και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας έως ότου αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για ανατολίτικα μπιφτέκια γεμιστά με λαχανοσαλάτα.

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε όλοι!

Μπορεί το ξεπάγωμα σε θερμοκρασία δωματίου να είναι γρήγορο και να μας βολεύει σε αποφάσεις τελευταίας στιγμής, όμως δεν είναι ασφαλές και μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

Αφήνοντας τον κιμά σε ζεστό περιβάλλον για πάνω από δύο ώρες, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι το βγάζουμε το βράδυ και το αφήνουμε έως περίπου το μεσημέρι.

Ειδικά το καλοκαίρι, αυτό είναι απαγορευτικό!

Το δεύτερο πιο σύνηθες λάθος είναι να το αποψύχουμε σε ζεστό νερό!

Εκτός από την ανάπτυξη των βακτηρίων που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και πιο γρήγορη, το κρέας εκτός από το να ξεπαγώνει ταυτόχρονα μαγειρεύεται σε μικρό βαθμό, κάτι το οποίο δε θέλουμε να συμβεί.

Ευτυχώς, υπάρχουν σωστοί τρόποι απόψυξης κρεάτων και είναι οι εξής:

Απόψυξη κρέατος στη συντήρηση του ψυγείου

Στα θετικά

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε κρέας, μιας και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μεταφέρετε το κρέας από την κατάψυξη στη συντήρηση και να το αφήσετε έως ότου λιώσει ο πάγος.

Οι 3 με 4 βαθμοί Κελσίου της συντήρησης δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

Το κρέας μπορεί να μείνει σίγουρα για 1-2 μέρες στη συντήρηση μετά το ξεπάγωμα του και πριν μαγειρευτεί.

Στα αρνητικά

Η απόψυξη διαρκεί πολλές ώρες, μπορεί και μια ολόκληρη μέρα ή και δυο μέρες για μεγάλα κομμάτια κρέας, κάτι το οποίο απαιτεί καλό προγραμματισμό στο μαγείρεμα.

Απόψυξη κιμά: Τα 3 μυστικά για τέλιο ξεπάγωμα - Ποιό λάθος κάνουν όλοι

Παρατηρήσεις

  • Τοποθετήστε το κρέας μέσα σε ένα βαθύ σκεύος, καθώς τα υγρά του κατά την απόψυξη μπορούν να λερώσουν το ψυγείο ή και να μολύνουν άλλα τρόφιμα αν έρθουν σε επαφή με αυτά.
  • Τοποθετήστε το κρέας σε χαμηλό σημείο εντός του ψυγείου, ώστε αν τυχόν τρέξουν υγρά να μη μολύνουν άλλα τρόφιμα. Επίσης σε χαμηλό σημείο υπάρχουν και χαμηλότερες θερμοκρασίες πιο κοντά στο μηδέν, κάτι το οποίο επιθυμούμε.

Απόψυξη κρέατος σε πλαστική συσκευασία μέσα σε κρύο νερό βρύσης

Στα θετικά

Γρηγορότερο ξεπάγωμα απ’ότι στη συντήρηση του ψυγείου. Μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 3 ώρες.

Στα αρνητικά

Αλλαγή του νερού κάθε 30 λεπτά, μιας και το νερό παγώνει όσο ξεπαγώνει το κρέας και χρειάζεται αλλαγή με κρύο νερό βρύσης (το οποίο σίγουρα θα έχει παραπάνω θερμοκρασία). Αυτό σημαίνει πως δε μπορείτε να το αφήσετε να ξεπαγώσει και να λείψετε ώρες από το σπίτι.

Το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί άμεσα μετά το ξεπάγωμα.

Παρατηρήσεις

Αφού τοποθετήσετε το κρέας μέσα σε μια πλαστική σακούλα, φροντίστε να αφαιρέσετε όσο περισσότερο αέρα μπορείτε και να κλείσετε αεροστεγώς τη σακούλα για να μην εισέλθει νερό και έρθει σε επαφή με το κρέας.
Απόψυξη κρέατος σε φούρνο μικροκυμάτων

Στα θετικά

Ο πιο γρήγορος τρόπος ξεπαγώματος. Μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως κάτω από 1 ώρα.

Στα αρνητικά

  • Κάθε λίγο θα πρέπει να βγάζετε το κρέας από το φούρνο μικροκυμάτων και να βλέπετε τη θερμοκρασία του. Αν νιώσετε πως ένα μέρος του κρέατος είναι ζεστό όμως δεν έχει συνολικά ξεπαγώσει, καλό είναι να το αφήσετε για λίγο να κρυώσει και μετά να συνεχίσετε τη διαδικασία.
  • Το κρέας χρειάζεται κάθε λίγο ανακάτεμα και διαχωρισμό (αν είναι σε κομμάτια), καθώς διατηρώντας το στην ίδια θέση υπάρχει πιθανότητα σε ορισμένα μέρη ακόμη και να ξεκινήσει να ψήνεται σε μικρό βαθμό, ενώ ταυτόχρονα άλλα μέρη του να είναι ακόμη παγωμένα.
  • Το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί άμεσα μετά το ξεπάγωμα.

Παρατηρήσεις

  • Το κρέας να τοποθετηθεί χωρίς τη συσκευασία του σε ένα πιάτο ειδικό για τον φούρνο μικροκυμάτων.
  • Κάθε φούρνος μικροκυμάτων διαθέτει λειτουργία για ξεπάγωμα, καθώς αν κάνετε το λάθος και το βάλετε σε παραπάνω βαθμούς Κελσίου, τότε το κρέας σας θα ψηθεί αντί για να ξεπαγώσει. Βρείτε την κατάλληλη ένδειξη.

Πώς ξεπαγώνω γρήγορα κιμά;

Αν και η διαδικασία ξεπαγώματος κιμά ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχει ένα κόλπο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Όταν αγοράσετε κιμά και πριν τον καταψύξετε, χωρίστε τον σε δόσεις (π.χ. ανά μισό ή ένα κιλό) και βάλτε τον μέσα σε σακούλες τροφίμων (polybags). Φροντίστε να βγάλετε τον περιττό αέρα και να κλείσετε αεροστεγώς.

Στη συνέχεια, με έναν πλάστη (ή με τα χέρια σας) πιέστε μαλακά τον κιμά και φροντίστε να τον απλώσετε σε όλη την επιφάνεια της σακούλας τροφίμων, κάνοντας τον όσο πιο λεπτό μπορείτε. Τέλος, τοποθετήστε τον στην κατάψυξη.

Με τον προηγούμενο τρόπο, έχοντας μικρότερο πάχος και μεγαλύτερη επιφάνεια, ο κιμάς θα ξεπαγώσει πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με έναν άλλον, σε σχήμα μπάλας για παράδειγμα.

Το κόλπο της γιαγιάς για τον κιμά

Τέλος, ένα κόλπο το οποίο έχω δει από τη γιαγιά μου και το έχουμε χρησιμοποιήσει κι εμείς αρκετές φορές, αφορά το μαγείρεμα κιμά στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι απευθείας από την κατάψυξη.

Στην ουσία ρίχνουμε τον κιμά παγωμένο και όσο αυτός μαγειρεύεται από τη μία πλευρά, τον γυρνάμε ανάποδα και ξύνουμε την πλευρά που έχει μαγειρευτεί για να ξεκολλήσει.

Συνεχίζουμε την προηγούμενη διαδικασία έως ότου μαγειρευτεί όλος ο κιμάς. Ο τρόπος αυτός λειτουργεί μια χαρά για φαγητά όπως μακαρόνια με κιμά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share