Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Έτσι θα «σώσετε» τα φυτά στο μπαλκόνι σας!

Φυσικό φυτοφάρμακο

20 Ιουνίου 2022 16:20
Έτσι θα «σώσετε» τα φυτά στο μπαλκόνι σας!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όπως φαίνεται το σκόρδο δεν είναι ικανό να μειώνει μόνο την πίεση αλλά και τα ενοχλητικά για τα φυτά έντομα και σκουλήκια, σύμφωνα με αμερικανό επιστήμονα. Με την ευκαιρία, δείτε ποιο φυτό θα αλλάξει τη ζωή σας στο σπίτι.

Πρόκειται για τον Έρικ Μπλοκ, ερευνητή του Πανεπιστημίου του Άλμπανι, ο οποίος υποστηρίζει με σθένος τον φυσικό «χημικό» πόλεμο του σκόρδου. Ο ίδιος βεβαιώνει ότι η ουσία αλισίνη που απελευθερώνει ο βολβός όταν δέχεται «επίθεση» από πεινασμένα σκουλήκια, θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα για αρκετά λαχανικά.

Έτσι, δημιούργησε το ΝΕΜguard, ένα φυτοφάρμακο από σκόρδο το οποίο κατά τις πρώτες δοκιμές έδωσε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Μπλοκ – ο οποίος έχει στα άμεσα σχέδιά του την έγκριση του προϊόντος σε Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά και ΗΠΑ αργότερα – θα περάσουν ακόμη κάποια χρόνια έως ότου το φυσικό φυτοφάρμακο κάνει την εμφάνισή του στην αγορά.

Έτσι θα «σώσετε» τα φυτά στο μπαλκόνι σας!

Δεν πάει ο νους σας: Με αυτό το καλλυντικό θα σταματήσει το τσίμπημα κουνουπιών να σας τρώει!

Όσο προσεκτικοί και αν είστε, όσα εντομοαπωθητικά κι αν απλώνετε πάνω σας κάποια στιγμή θα γίνει η “στραβή” και θα αποκτήσετε το πρώτο τσίμπημα κουνουπιού του καλοκαιριού. Επίσης, δείτε μια σπιτική συνταγή για να τα εξαφανίσετε τα κουνούπια.

Μην πτοείστε! Εμείς σας έχουμε τον τρόπο για να γλιτώσετε μια και καλή από την τρομερή φαγούρα που φέρνουν τα τσιμπήματα. Η αίσθηση της φαγούρας προκύπτει από την αλληλεπίδραση του τσιμπήματος με τον αέρα. Έτσι, για να σταματήσετε τη φαγούρα θα πρέπει να μπλοκάρετε τον αέρα που φτάνει στο τσίμπημα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχετε είναι να βάλετε πάνω στο τσίμπημα διαφανές βερνίκι νυχιών. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά είναι δοκιμασμένο και έχει αποτέλεσμα. Τα συστατικά του βερνικιού είναι αυτά που κρατάνε τον αέρα μακριά από το τσίμπημα. Έτσι δεν αισθάνεστε φαγούρα.

Απλώνετε το βερνίκι πάνω στο τσίμπημα όσο συχνά νιώθετε ότι χρειάζεται μέχρι αυτό να εξαφανιστεί. Πριν φύγετε, λοιπόν, για τις καλοκαιρινές σας διακοπές προμηθευτείτε μερικά μπουκαλάκια διάφανου βερνικιού για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

βερνικι-νυχια

Θαυματουργό: Αυτό το φυτό απωθεί τα κουνούπια!

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν εκείνες τις χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την ιδιότητα του φυτού που βλέπετε στην φωτογραφία να απωθεί πολύ αποτελεσματικά τα κουνούπια. Πρόκειται για το πολύ κοινό Sweetgrass, ένα φυτό που απωθεί, όχι μόνο τα κουνούπια, αλλά παραδοσιακά χρησιμοποιείται από κάποιους ιθαγενείς Αμερικανούς για να κρατάει μακρυά κάθε είδους έντομο.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, δύο χημικές ενώσεις στο Sweetgrass οδήγησαν τα κουνούπια μακριά από ένα… δελεαστικότατο για εκείνα δείγμα αίματος, ακριβώς όπως θα έκανε και ένα χημικό αντικουνουπικό από εκείνα που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Η διαφορά βέβαια, έγκειται στο ότι το φυτό είναι κάτι απόλυτα φυσικό, ενώ τα χημικά εντομοαπωθητικά μπορεί να είναι επιβλαβή σε πολλές περιπτώσεις για την υγεία σας.

Το βασικό συστατικό που έχει αυτό το φυτό είναι η κουμαρίνη (coumarin), σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Charles Cantrell. Το δεύτερο βασικό συστατικό που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν η φυτόλη (phytol), ένα κοινό συστατικό σε αιθέρια έλαια από φυτά.

Η ομάδα του δρ Cantrell απομόνωσε αυτά τα χημικά με την διέλευση ατμού μέσα από τα φύλλα του, κάτι που οδήγησε στο διαχωρισμό των ελαιωδών και πτητικών του ενώσεων. Στη συνέχεια επεξεργάστηκαν αυτές τις ενώσεις, τις “καθάρισα” και τις διαχώρισαν σε 12 επιμέρους κατηγορίες. Αυτά τα 12 δείγματα δοκιμάστηκαν στα κουνούπια για να προσδιοριστούν εκείνες που τα απωθούσαν περισσότερο. Η κουμαρίνη και η φυτόλη ξεχώρισαν σε αυτό τον τομέα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share