Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Σταματήστε τα αμέσως!

17 Ιουνίου 2022 10:39
12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν φορές που ακολουθούμε πιστά μια συνταγή, αλλά παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ικανοποιητικό όσο το περιμέναμε.

Δείτε επίσης: Αποτέλεσμα βγαλμένο από όνειρο: Πήρε 1 κιλό κιμά και τον «έκοψε» σε 6 φέτες - Συνταγή που ανατρέπει τα πάντα!

Τι κάνουμε λάθος λοιπόν;

Συγκεντρώσαμε σε αυτό το άρθρο όλα τα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε, που μπορούν να αλλοιώσουν τη γεύση στα πιο απλά φαγητά.

Παραγεμίζουμε το τηγάνι

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Θυμηθείτε: Αν θέλετε το κρέας που θα ψήσετε να αποκτήσει χρώμα, τότε δεν πρέπει να βάζετε πολλά υλικά στο τηγάνι. Διαφορετικά, τα υλικά θα σοταριστούν.

Τηγάνισμα κρέατος σε αντικολλητική επιφάνεια

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Αν τηγανίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι, τότε πιθανόν το κρέας να μην αποκτήσει το χρώμα που θέλετε. Αυτού του είδους τα τηγάνια θερμαίνονται λιγότερο, και είναι περισσότερο κατάλληλα για ομελέτες, τηγανίτες και κρέπες. Για να τηγανίσετε κρέας, προτιμήστε τηγάνια-γκριλ ή τσίγκινα τηγάνια.

Ελλειπές αλάτισμα ζυμαρικών

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Ο χρυσός κανόνας για την σωστή προετοιμασία των ζυμαρικών είναι το καλό αλάτισμα του νερού, όπου βράζουν. Διαφορετικά, θα έχετε μια άγευστη μάζα, που δεν τα σώζει καμία σάλτσα. Σε 300 γραμμάρια μακαρόνια αντιστοιχεί μία κουταλιά της σούπας αλάτι.

Τηγάνισμα με ελαιόλαδο

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Σε μεγάλες θερμοκρασίες, το ελαιόλαδο χάνει τα θρεπτικά του συστατικά, οξειδώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο σε σαλάτες, και για τηγάνισμα χρησιμοποιήστε ηλιέλαιο.

Χρήση ποτηριού ως μεζούρα

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Πολλοί μετράνε υλικά χρησιμοποιώντας ως μέτρο ένα ποτήρι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα υγρά και τα στερεά υλικά έχουν διαφορετική πυκνότητα. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ειδική μεζούρα ή ηλεκτρονική ζυγαριά κουζίνας.

Δεν προθερμαίνεται επαρκώς το σκεύος πριν το μαγείρεμα

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Οι έμπειροι σεφ προτείνουν: «Αν πιστεύετε ότι το σκεύος έχει προθερμανθεί αρκετά, τότε περιμένετε ακόμα 2 λεπτά.» Το σκεύος που είναι καλά προθερμασμένο είναι ιδανικό για σοτάρισμα λαχανικών και για να γίνει το κρέας τραγανό.

Υπερβολικό σοτάρισμα σκόρδου

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Το σκόρδο για να μαγειρευτεί σωστά πρέπει να το ρίχνουμε στο φαγητό προς το τέλος, ή να το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και μετά να το αφαιρέσουμε από τη φωτιά. Αν το αφήσουμε παραπάνω, καίγεται και αλλοιώνεται η γεύση του.

Βάζουμε το κρέας από το ψυγείο κατευθείαν στο τηγάνι ή στο φούρνο

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Πριν μαγειρέψουμε το κρέας, πρέπει να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα. Διαφορετικά μπορεί να ψηθεί εξωτερικά και εσωτερικά να είναι ακόμα ωμό.

Δεν αφήνουμε το κρέας να “ξεκουραστεί” μετά το μαγείρεμα

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Ακόμα και αν δεν κρατιέστε να φάτε αμέσως μόλις αφαιρέσετε το κρέας από τη φωτιά, πρέπει να το αφήσετε για μερικά λεπτά να “ξεκουραστεί”. Έτσι θα βγουν όλοι οι χυμοί του και η γεύση θα είναι πιο γεμάτη.

Συντήρηση όλων των φρούτων και λαχανικών στο ψυγείο

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Δεν αντέχουν όλα τα τρόφιμα το κρύο. Οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα τροπικά φρούτα, όπως τα ακτινίδια, το μάνγκο και οι μπανάνες, τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες είναι προτιμότερο να τα φυλάτε εκτός ψυγείου. Βάζοντάς τα στο ψυγείο, δεν παρατείνετε την ημερομηνία λήξης τους, αλλά τα αλλοιώνετε.

Συνεχώς γυρνάτε όσα μαγειρεύετε

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Δεν χρειάζεται συνεχώς να γυρνάτε το φαγητό που τηγανίζετε ή ψήνετε, καθώς το κρέας μπορεί να χάσει τους χυμούς του ή αν βάζετε κουρκούτι να διαλυθεί. Αφήστε να ψηθεί επαρκώς από τη μία πλευρά και γυρίστε μία φορά για να ψηθεί και από την άλλη μεριά.

Παραβράζετε τα αυγά

12 τεράστια λάθη που όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταστρέφουμε τη γεύση και τη ποιότητα του φαγητού μας!

Αν τα βρασμένα αυγά που έχετε βράσει έχουν ξεθωριασμένο χρώμα και ο ασπράδι είναι σαν λαστιχένιο, τότε μάλλον τα βράσατε για πολλή ώρα. Για να πετύχετε το σωστό χρώμα και καλή συνοχή, μόλις βράσει το νερό, αφαιρέστε από φωτιά και αφήστε με κλειστό καπάκι μέσα στο ζεστό νερό για 10 λεπτά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share