Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το αλάνθαστο κόλπο της γιαγιάς για να λάμπει η κεραμική εστία στην κουζίνα!

Μίλησε η παράδοση!

30 Μαΐου 2022 14:12
Το αλάνθαστο κόλπο της γιαγιάς για να λάμπει η κεραμική εστία στην κουζίνα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχει ένα υλικό που ήδη έχετε στην κουζίνα σας και θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε αποτελεσματικά την κεραμική σας εστία.

Τι θα χρειαστείτε; Το μόνο που θα χρειαστείτε για το καθάρισμα της κεραμικής εστίας είναι 1 φλ. μαγειρική σόδα σε σκόνη και δύο πανάκια (ένα στεγνό και ένα νωπό), όπως έκανε και η γιαγιά μας. Παράλληλα, δείτε το μυστικό tip που απομακρύνει τους λεκέδες από τη κεραμεική εστία στο λεπτό.

Ξεκινήστε ρίχνοντας στην κεραμική εστία τη μαγειρική σόδα. Φροντίστε να ρίξετε διάσπαρτα σε διάφορα σημεία. Στη συνέχεια με το στεγνό πανί αρχίστε να τρίβετε τη μαγειρική σόδα πάνω σε όλη την επιφάνεια της εστίας. Στο τέλος πάρτε ένα νωπό πανί και συνεχίστε το τρίψιμο. Έτσι καθάριζαν τις κουζίνες τους τη δεκαετία του 1930 και όπως φαίνεται αυτό το tip έχει εφαρμογή ακόμα και σήμερα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς ακριβώς να καθαρίσετε την κεραμική εστία με μαγειρική σόδα:

Κάηκε η κεραμική εστία; Το μυστικό tip που απομακρύνει τους λεκέδες στο λεπτό!

Σε όλους έχει συμβεί κάποια στιγμή να ξεχαστούμε και να καεί το μάτι της κουζίνας, είτε από γάλα, είτε από καφέ κλπ. Γι' αυτό το λόγο σας έχουμε τη λύση! Δώστε τέλος στις βρομιές της κεραμικής εστίας μια και καλή.

Καμένα λίπη

Οι λεκέδες και ειδικά από καμένα λίπη πρέπει να καθαρίζονται άμεσα. Αν δεν προλάβεις και έχουν ξεραθεί μη χρησιμοποιήσεις συρμάτινα σφουγγαράκια γιατί θα προκαλέσεις φθορές στην επιφάνεια του γυαλιού. Αν χρειαστεί, υπάρχουν στα super market ειδικές ξύστρες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις για τις κεραμικές εστίες. Το πρώτο που θα κάνεις όμως, είναι να βάλεις πάνω στους λεκέδες μια πάστα από μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες ξύδι, την οποία θα αφήσεις να δράσει για 10-15 λεπτά. Στο τέλος, σαπούνισε καλά την επιφάνεια και την ξέπλυνε.

Λεκέδες από γάλα

Για τους πιο δύσκολους λεκέδες, όπως από γάλα, καθάρισε αμέσως όσο είναι ζεστοί, ρίχνοντας λίγο λάδι και σκουπίζοντας με ένα βρεγμένο πανί. Εναλλακτικά, ρίξε λίγο ξύδι, το οποίο θα αποτρέψει τους πολύ δύσκολους λεκέδες από το να κολλήσουν περισσότερο. Άφησε για λίγο μέχρι να κρυώσει η εστία και έπειτα χρησιμοποίησε την ειδική ξύστρα για να φύγουν τα υπολείμματα

Extra: Ένα έξυπνο tip για να κολλάνε δυσκολότερα τα υπολείμματα του φαγητού στις εστίες είναι πριν μαγειρέψεις, να τρίψεις την καθαρή επιφάνειά τους με ένα λεμόνι κομμένο στη μέση και να το αφήσεις για λίγα λεπτά να δράσει. Έπειτα ξέπλυνε με ένα πανί βουτηγμένο σε χλιαρό νερό.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share