Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα κόλπα της μαμάς: Έτσι θα κάνετε την κουζίνα σας να μυρίζει πάντα όμορφα

Δώστε βάση!

17 Μαΐου 2022 17:41
Τα κόλπα της μαμάς: Έτσι θα κάνετε την κουζίνα σας να μυρίζει πάντα όμορφα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κουζίνα σας μπορεί να μην μυρίζει πάντα όμορφα και γι' αυτό μπορεί να ευθύνεται κάποια τροφή, τα σκουπίδια, ο απορροφητήρας και διάφορα άλλα πράγματα που ίσως να μην τα είχατε καν φανταστεί.

Ωστόσο, μην ανησυχείτε, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διατηρείται την κουζίνα σας πάντα μοσχομυρωδάτη.

Με την ευκαιρία ανακαλύψτε το θαυματουργό καθαριστικό κουζίνας με ξύδι και άλλα 4 υλικά που φτιάχνεται στο πι και φι.

Μην αγνοείς ποτέ τον απορροφητήρα

Κάθε φορά που μαγειρεύεις κάτι -οτιδήποτε- στα μάτια της κουζίνας, να ανοίγεις τον απορροφητήρα. Έτσι, όλοι οι καπνοί από το τηγάνισμα ή οι ατμοί από τις κατσαρόλες, που φέρουν όλες τις μυρωδιές φαγητού, θα πηγαίνουν κατευθείαν εκεί που πρέπει. Αν έχεις απορροφητήρα φιλτραρίσματος (αντί για τους πιο μοντέρνους απορροφητήρες αναρρόφησης), φρόντιζε να επιλέγεις φίλτρα ενεργού άνθρακα μεγάλης διάρκειας. Βλέπεις, αυτά τα φίλτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές: πλένονται στο πλυντήριο πιάτων και στεγνώνουν στον φούρνο. Αντέχουν μέχρι 3 χρόνια, ενώ τα απλά φίλτρα απορροφητήρα που αγοράζεις από το σουπερμάρκετ πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 3 μήνες.

Άνοιγε τα παράθυρα στην κουζίνα τακτικά

Ευτυχώς ο καιρός στη χώρα μας είναι με το μέρος μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα υπάρχουν, αλλά δεν είναι συχνά. Σπάνια κάνει τόσο πολύ κρύο, που δεν μπορείς να ανοίξεις τα παράθυρα για ένα εικοσάλεπτο, να φρεσκαριστεί λίγο ο αέρας και να φύγουν οι πολλές μυρωδιές από το τηγάνισμα. Το καλύτερο είναι να ανοίξεις και κάποιο άλλο παράθυρο το σπιτιού, για να κάνει λίγο ρεύμα, ώστε να κάνεις τη δουλειά σου πιο γρήγορα.

Φρόντισε τον κάδο των σκουπιδιών

Διάβασε δοκιμασμένες λύσεις για να μην μυρίζει δυσάρεστα ο κάδος των σκουπιδιών, που αναπόφευκτα υπάρχει σε κάθε κουζίνα. Να αλλάζεις τα σκουπίδια τακτικά (για να μην πω καθημερινά αν μαγειρεύεις συχνά), και κάθε τόσο να καθαρίζεις το εσωτερικό του, αφού και οι πιο ανθεκτικές σακούλες καμιά φορά τρυπούν και υπάρχουν διαρροές.

Τα κόλπα της μαμάς: Έτσι θα κάνετε την κουζίνα σας να μυρίζει πάντα όμορφα

Μην αφήνεις εκτεθειμένες τροφές στην κουζίνα

Μετά το φαγητό, να αποθηκεύεις τις leftover τροφές σε τάπερ (ή μπολ) και να τα βάζεις στο ψυγείο. Όσο για τα τρόφιμα που αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου, να τα καλύπτεις με αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη, για να μην σου μυρίζουν, να μην προσκαλούν απρόσκλητους επισκέπτες και να διατηρούνται πιο φρέσκα.

Να ελέγχεις τακτικά φρούτα, σκόρδα και κρεμμύδια

Τα χαλασμένα κρεμμύδια έχουν μια μυρωδιά που θα ήθελα να ξεχάσω για πάντα. Εάν αποθηκεύεις τα κρεμμύδια, τις πατάτες κι τα σκόρδα μέσα στην κουζίνα, φρόντισε κάθε τόσο να τα τσεκάρεις, μην έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα: ειδικά εάν βάλεις τις μπανάνες και τα μήλα πλάι σε άλλα φρούτα στη φρουτιέρα σου, να ξέρεις ότι θα ωριμάσουν πολύ, πολύ γρηγορότερα.

Μην αφήνεις τα πιάτα να μαζεύονται στον νεροχύτη

Αν έχουν μαζευτεί πολλά άπλυτα πιάτα και σκεύη στο νεροχύτη, μεταφέρουν τη δυσάρεστη μυρωδιά τους σε όλη την κουζίνα. Μετά το φαγητό, να ρίχνεις όλα τα υπολείμματα τροφών στα σκουπίδια, ώστε όταν μην μπαίνουν κι αυτά μέσα στον νεροχύτη. Να τα πλένεις τακτικά ή να τα ξεπλένεις και να τα βάζεις στο πλυντήριο (το οποίο πρέπει να θέτεις σε λειτουργία συχνά γιατί αν μείνει, μυρίζει και αυτό).

Σιγουρέψου ότι δεν υπάρχουν διαρροές νερού και κρυμμένη υγρασία

Συχνή πηγή δυσάρεστων οσμών είναι η κρυμμένη μούχλα, που μπορεί να σχηματιστεί στα ντουλάπια απ’ όπου περνούν σωλήνες νερού (πχ κάτω από τον νεροχύτη). Διασφάλισε ότι δεν τρέχουν ή στάζουν κάπου νερά, ώστε να μην σχηματίζεται εγκλωβισμένη υγρασία και άρα μούχλα. Αλλιώς, θα πρέπει να πάρεις κάποιον ειδικό για να στο λύσει άμεσα.

Αρωμάτισε φυσικά τον χώρο

Όπως και σε όλο το υπόλοιπο σπίτι, μπορείς κάθε τόσο να ανάβεις φυσικά αρωματικά κεριά, εφόσον σου αρέσει να περνάς χρόνο στην κουζίνα σου. Φρόντισε όμως να μην τα αφήνεις ποτέ χωρίς επίβλεψη. Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις, είναι να βάζεις σε ένα κατσαρολάκι κομμένα εσπεριδοειδή (π.χ. φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού) μαζί με μπαχαρικά (π.χ. κανέλα και γαρύφαλλο) και νερό και να τα βάζεις να σιγοβράσουν για λίγη ώρα, μέχρι να γεμίσουν την κουζίνα με τα αρώματά τους. Μπορείς επίσης να αρωματίσεις κάποια σημεία της κουζίνας με καλής ποιότητας αιθέρια έλαια.

Κράτα την κουζίνα πάντα καθαρή και περιποιημένη

Το πιο βασικό, το κράτησα για το τέλος. Είναι και το πιο προφανές: αν κρατάς την κουζίνα σου καθημερινά καθαρή, δεν θα μυρίζει άσχημα. Θα μυρίζει φρεσκάδα! Άλλωστε αν την αφήσεις να βρωμίσει για πολλές μέρες, τότε θα κάνει διπλό και τριπλό κόπο να την καθαρίσεις. Μετά τα μαγειρέματα, να καθαρίζεις τους πάγκους από ψίχουλα και υπολείμματα τροφών και να τους περνάς με καθαρό υγρό πανάκι. Να φροντίζεις ώστε το πάτωμα μπροστά απ’ τους πάγκους είναι καθαρό και μια στο τόσο, να καθαρίζεις και το εξωτερικό του ψυγείου, που όσο να ναι, μαζεύει ένα στρώμα σκόνης και λίπους από τις μαγειρικές.

Πηγή: ladylike.gr

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share