Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τα μυστικά της γιαγιάς: Έτσι θα είναι πάντα καθαρά τα τζάμια του φούρνου σας

Θα σας λύσει τα χέρια!

9 Μαΐου 2022 10:28
Τα μυστικά της γιαγιάς: Έτσι θα είναι πάντα καθαρά τα τζάμια του φούρνου σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ηλεκτρική κουζίνα είναι μία από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες ηλεκτρικές συσκευές, ειδικά για όσους αγαπούν να μαγειρεύουν σπίτι. Ωστόσο, λερώνονται πολύ εύκολα και γι' αυτό αν θες να είναι πάντα καθαρός ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

Γιατί να δώσεις έμφαση στον καθαρισμό τζαμιού φούρνου; Το τζάμι του φούρνου σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις την κατάσταση του φαγητού σου. Ένα βρώμικο τζάμι, όχι μόνο δε σου παρέχει την απαραίτητη ορατότητα αλλά τα λίπη που έχει πάνω του επηρεάζουν και την ποιότητα του φαγητού που ψήνεται. Η καλύτερη λύση είναι να καθαρίσεις το τζάμι μετά από κάθε ψήσιμο με ένα νωπό πανί.

Τα μυστικά της γιαγιάς: Έτσι θα είναι πάντα καθαρά τα τζάμια από τον φούρνο

Μόλις κρυώσει λίγο ο φούρνος πάρε ένα βαμβακερό πανί που το έχεις βρέξει λίγο και καθάρισε το τζάμι του φούρνου. Με αυτό τον τρόπο δε θα προλάβει να συσσωρευτεί λίπος στην επιφάνειά του και δε θα είναι χρονοβόρος ο καθαρισμός του. Εφόσον η επιφάνεια έχει επίμονους λεκέδες ο καθαρισμός τζαμιού φούρνου γίνεται ως εξής: Δημιουργείς μία αλοιφή από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού. Απλώνεις την αλοιφή στο τζάμι και την αφήνεις για 15 λεπτά. Έπειτα με ένα νωπό πανί και μία ξύστρα φούρνου καθαρίζεις τους επίμονους λεκέδες στο τζάμι του φούρνου σου.

Προσοχή μην την πάθετε και εσείς: Μην βάλετε ποτέ λεμόνι και ελαιόλαδο σε αυτά τα σημεία του σπιτιού

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές καθαριότητας που ενώ συστήνονται από πολλές νοικοκυρές δεν είναι πάντα πετυχημένες. Μία από αυτές είναι και το γυάλισμα ξύλινων επιφανειών με λεμόνι και ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο δημιουργεί ένα αηδιαστικό στρώμα πάνω στις ξύλινες επιφάνειες που ελκύει τη σκόνη και τις βρομιές, όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποσότητα.

Μπορεί να μην βλάπτει το ξύλο αλλά θα αναγκαστείτε να καθαρίζετε το τραπέζι σας πιο συχνά λόγω τς σκόνης που θα συσσωρεύεται πάνω σε αυτό. Γι' αυτό όταν το αναμειγνύετε με λεμόνι μην το παρακάνετε. Μια ελάχιστη ποσότητα αρκεί!

λεμονι-καθαρισμα

Δεν θα σας ξεγελάσουν ξανά: Το κόλπο με το ελαιόλαδο στο ψυγείο που θα σας δείξει αν είναι νοθευμένο

Ελαιόλαδα στο εμπόριο κυκλοφορούν πάμπολλα και όλοι οι παραγωγοί έχουν να πουν τα καλύτερα για το δικό τους λάδι. Ποιο είναι όμως το πραγματικά καλό ελαιόλαδο;

Η ποιότητα του λαδιού αξιολογείται μόνο με την όσφρηση και τη γεύση και όχι από το χρώμα του. Βέβαια υπάρχουν και κάποια σημάδια που πολλές φορές μπορεί να προσπερνάμε όμως είναι σημαντικά, για παράδειγμα, δείτε εδώ την απάτη ορισμένων εστιατορίων.

Υπάρχουν όμως και μερικά κόλπα για να καταλάβεις εάν το ελαιόλαδο που αγόρασες είναι καλό ή νοθευμένο. Ένα εξ' αυτών και το να το βάλεις στο ψυγείο. Βάλτε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο στο ψυγείο, αν το ελαιόλαδο διατηρηθεί υγρό, τότε σίγουρα δεν είναι έξτρα παρθένο. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αγοράσετε ελαιόλαδο κάντε αυτό το μικρό κόλπο και θα μας θυμηθείτε!

Έπινε κάθε πρωί μια κουταλιά ελαιόλαδο και απαλλάχτηκε από τον πιο αφόρητο πόνο

Το ελαιόλαδο, ένα από τα βασικότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων η πρόληψη της άνοιας, η αποφυγή των επιπλοκών του διαβήτη και η αντιμετώπιση της υπέρτασης, εδώ μπορείτε να δείτε τι θα συμβεί αν κάνετε καθημερινά γαργάρες με ελαιόλαδο.

ελαιολαδο

Τώρα, η λίστα με τις ευεργετικές του ιδιότητες επεκτείνεται ακόμη περισσότερο ώστε να συμπεριλάβει και την αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, μιας συχνής αιτίας των πόνων περιόδου.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή πύλη Scholars Research Library, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας. Πρωτοπαθής ονομάζεται η δυσμηνόρροια που δεν οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση, όπως η ενδομητρίωση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν δείγμα 60 γυναικών ηλικίας 17 έως 30 ετών σε δύο ομάδες. Όλες οι γυναίκες εκδήλωναν ήπιας έντασης έως σοβαρές κράμπες περιόδου, με την ένταση του πόνου να φτάνει κατά μέσο όρο το 6,7 σε κλίμακα 1-10. Η μία ομάδα γυναικών έπρεπε να καταναλώνει ποσότητα 25 ml (περίπου 5 κουταλιές του γλυκού) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα για διάστημα 2 μηνών, ξεκινώντας τη «θεραπεία» δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του κύκλου.

Η δεύτερη ομάδα λάμβανε 400 mg ιβουπροφαίνης (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες αναλγητικό) τρεις φορές την ημέρα κατά τις 3 πρώτες ημέρες της περιόδου, όταν δηλαδή οι κράμπες είναι συνήθως πιο έντονες, για διάστημα περίπου δύο μηνών.

Τα αποτελέσματα

Η ένταση του πόνου στην ομάδα του ελαιόλαδου ήταν κατά μέσο όρο 2,4 τον πρώτο μήνα, ενώ έπεσε στο 1,4 τον δεύτερο μήνα! Η ένταση του πόνου στην ομάδα της ιβουπροφαίνης ήταν κατά μέσο όρο 4,7 τον πρώτο μήνα και 2,4 τον δεύτερο μήνα.

Η εντυπωσιακή επίδραση του ελαιόλαδου οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μια ισχυρή πολυφαινόλη, την ελαιοκανθάλη (oleocanthal), η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μελέτες έχουν υποδείξει ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιόλαδου είναι σωρευτική, κάτι που σημαίνει ότι ο «υγρός χρυσός» πρέπει να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση για να αποδώσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share