Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Λεκές στο μάρμαρο: Εξαφανίστε τον με 1 υλικό που υπάρχει σε όλα τα σπίτια

Θα εκπλαγείτε!

13 Απριλίου 2022 16:49
Λεκές στο μάρμαρο: Εξαφανίστε τον με 1 υλικό που υπάρχει σε όλα τα σπίτια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το μάρμαρο είναι ένα φυσικό πέτρωμα με ιδιαίτερες ανάγκες που καμιά φορά ίσως και να σας δυσκολεύει στο καθάρισμα, ειδικότερα δε, όταν θέλετε να απομακρύνετε επίμονους λεκέδες που δε λένε να φύγουν με τίποτα! Εμείς σας έχουμε τη λύση όχι μόνο για να «σβήσετε» τους λεκέδες από τα μάρμαρά σας αλλά και τρόπους για να τα κάνετε να ζήσουν, πραγματικά, για πάντα! Παράλληλα, δείτε το μυστικό κόλπο για να απομακρύνετε τους λεκέδες από τη κεραμική εστία.

Σε γενικές γραμμές το μάρμαρο είναι περισσότερο ευάλωτο απέναντι σε ορισμένους τύπους λεκέδων όπως είναι το λάδι, ο καφές (ελληνικός και espresso γιατί είμαστε και Ευρωπαίοι), το κόκκινο κρασί, η σκουριά, η νικοτίνη (υπολείμματα από γόπες τσιγάρων), τα αναψυκτικά και το μαύρο τσάι. Πράγματα δηλαδή τα οποία χρησιμοποιούμε, σχεδόν, καθημερινά! Δε γίνεται όμως να αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους για να μην λερώσουμε τα μάρμαρά μας, έτσι δεν είναι;

Στην περίπτωση που το μάρμαρό σας, λοιπόν, λερωθεί με κάτι από τα παραπάνω το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το καθαρίσετε αμέσως, ιδιαίτερα αν το μάρμαρο σας ανήκει στα «απορροφητικά» μάρμαρα όπως είναι τα Θάσου, Βώλακα, Πρίνου, Λευκού Sivec (κ.α.). Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους γρανίτες! Μη σας ξεγελά η σκληρότητα του υλικού. Ο γρανίτης είναι περισσότερο απορροφητικό υλικό από ότι το μάρμαρο. Αν παρόλα αυτά ο λεκές επιμένει (υπάρχει κάποια χρωματική αλλοίωση) στο μάρμαρό σας τότε μια ανώδυνη και εύκολη λύση που θα εξαφανίσει το λεκέ είναι το οξυζενέ! Μην ετοιμάζεστε για ντεκαπάζ! Όταν λέμε οξυζενέ εννοούμε το οξυζενέ που πωλείται στα φαρμακεία!

Λεκές στο μάρμαρο: Εξαφανίστε τον με 1 υλικό που υπάρχει σε όλα τα σπίτια

Ο τρόπος είναι απλός και εύκολος! Εμποτίστε χαρτί κουζίνας, κατά προτίμηση λευκό, με οξυζενέ και τοποθετήστε το πάνω στο λεκέ . Στη συνέχεια καλύψτε το με μεμβράνη κουζίνας και σφραγίστε το περιμετρικά με χαρτοταινία. Μετά αφήστε το να κάνει τη «δύσκολη» δουλειά μόνο του για 8 έως 12 ώρες. Όταν αφαιρέσετε το επίθεμα ο λεκές θα έχει εξαφανιστεί!

Αν πάλι θέλετε τα μάρμαρα του σπιτιού σας να μείνουν «ζωντανά» για πάντα υπάρχει μόνο ένα υλικό και ένας τρόπος! Νερό και πράσινο σαπούνι! Τίποτα πιο απλό, τίποτα πιο φυσικό, τίποτα πιο οικονομικό! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα αναμείξετε το νερό με το πράσινο σαπούνι και να καθαρίσετε τις επιφάνειες που έχετε. Η αναλογία είναι 2-3 κ.σ. τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα κουβά με χλιαρό νερό.

Tip: Σε καμιά περίπτωση δε σφουγγαρίζουμε μαρμάρινες επιφάνειες με παρκετίνη γιατί μπορεί να γυαλίζει εκείνη την ώρα όμως με τη συχνή χρήση της τα μάρμαρα θαμπώνουν αφού η παρκετίνη κάνει ένα φιλμ κεριού στο πάτωμα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share