Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κιτρινισμένη λεκάνη; Έτσι θα την καθαρίσεις με μαγειρική σόδα και λεμόνι

Η καλύτερη συμβουλή

16 Μαρτίου 2022 13:38
Κιτρινισμένη λεκάνη; Έτσι θα την καθαρίσεις με μαγειρική σόδα και λεμόνι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό καθαριστικό, αρκετά ήπιο προς τον άνθρωπο και με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Καθαρίζει, γυαλίζει και εξαφανίζει άσχημες οσμές. Αυτοί είναι και κάποιοι βασικοί λόγοι, για τους οποίους το καθάρισμα μπάνιου με σόδα θεωρείται πολύ καλή και οικονομική λύση για να μοιάζουν οι επιφάνειες σαν καινούριες.

Παράλληλα, να σας θυμίσουμε το λάθος που κάνουμε όλοι και δεν εξαφανίζονται τα μικρόβια από την μπανιέρα σας.

Κιτρινισμένη λεκάνη; 5 λύσεις για να την εξαφανίσεις

Πώς θα καθαρίσεις την κιτρινίλα στη λεκάνη της τουαλέτας με σόδα;

Η διαδικασία είναι απλή.

Για αρχή, πασπάλισε ένα στρώμα σόδας πάνω στα τοιχώματα της λεκάνης.

Άφησε τη να δράσει για μια ολόκληρη νύχτα.

Το επόμενο πρωί τρίψε καλά τη λεκάνη με μια βούρτσα/ σκουπάκι που χρησιμοποιείς μόνο για την τουαλέτα.

Αν το αποτέλεσμα δε σε ικανοποιεί, δοκίμασε να φτιάξεις ένα μείγμα από φρέσκο λεμόνι και σόδα, το οποίο θα αφήσεις να δράσει για άλλη μια νύχτα. Το επόμενο πρωί, επανάλαβε το τρίψιμο και το πουρί θα εξαφανιστεί.

Καθαριότητα σπιτιού με μαγειρική σόδα: 6 χρήσεις για φοβερά αποτελέσματα από τη μπανιέρα μέχρι τη λεκάνη της τουαλέτας!

Ο χώρος του μπάνιου είναι ο πιο απαιτητικός από οποιονδήποτε άλλο στο καθάρισμα του σπιτιού. Συγκεντρώνει εύκολα εστίες μικροβίων και δυσάρεστες οσμές γι' αυτό χρειάζεται τακτικό καθάρισμα ώστε να αποφευχθεί η συσσωρευμένη βρωμιά και η εμφάνιση μούχλας.

Όσο φανατικά και αν προσπαθείς να διατηρήσεις καθαρό τον χώρο υγιεινής σου, πάντα σου ξεφεύγουν μικρά σημεία και καταλήγεις απλά να χαλάς λεφτά σε καθαριστικά. Τι θα έλεγες αν μπορούσες να τα αποφύγεις επιλέγοντας πιο οικονομικές και οικολογικές λύσεις; Εμείς πήραμε μερικές συμβουλές από τους αξιόλογους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας για το πώς ένα καθάρισμα μπάνιου με σόδα θα σε διευκολύνει και σου τις εμπιστευόμαστε!

Γιατί να την προτιμήσεις;

Η μαγειρική σόδα σε σκόνη είναι ένα “μαγικό” εργαλείο καθαρισμού που βρίσκεται σίγουρα στο ντουλάπι του σπιτιού σου. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία φθηνή οικονομικά λύση, οι δυνατότητές της στον καθαρισμό, στο γυάλισμα και στην εξαφάνιση των οσμών είναι αξεπέραστες. Χάρη στην σύστασή της αποτελεί μαζί με το ξύδι την ιδανική επιλογή για να αντικαταστήσεις τα χημικά καθαριστικά που επιβαρύνουν την υγεία αλλά και την τσέπη σου! Το καθάρισμα μπάνιου με σόδα θα σε κάνει να εξοικονομήσεις χρήματα και φυσικά είναι φιλικό προς το περιβάλλον!

Για ποιες χρήσεις είναι κατάλληλο το καθάρισμα μπάνιου με σόδα;

Το καθάρισμα μπάνιου με σόδα θα μετατρέψει την λευκή σκόνη σε σύμμαχό σου για να απομακρύνεις με φυσικό τρόπο τα άλατα από τις επιφάνειες του μπάνιου σου. Ακόμη θα καλύψει τις μυρωδιές και θα εξαφανίσει τους επίμονους λεκέδες χωρίς να χρειαστεί να τρίβεις με τις ώρες. Δοκίμασε την σόδα στις παρακάτω περιπτώσεις και θα πειστείς για τα φοβερά αποτελέσματα που θα προσφέρει στο μπάνιο σου.

#1 Για την λεκάνη της τουαλέτας

Η χλωρίνη είναι αυτή που θα διατηρήσει ζωντανό το λευκό χρώμα της τουαλέτας σου. Όμως αν θες ένα πιο φυσικό και απλό καθαρισμό, η μαγειρική σόδα θα σου δώσει την λύση. Δημιούργησε ένα σπρέι με μισή κούπα νερό, μισή κούπα λευκό ξύδι και μισή κούπα σόδα και ψέκασε το εσωτερικό της λεκάνης σου. Τρίψε τοπικά με το βουρτσάκι και άφησέ το να δράσει χωρίς να πατήσεις το καζανάκι. Επίσης, αν αφήσεις την σόδα να δράσει ολόκληρο το βράδυ, το οξύ της θα διώξει το πουρί της λεκάνης. Επανέλαβέ το μερικά βράδια ακόμη και θα εξαφανιστεί εντελώς!

#2 Αστραφτερή μπανιέρα-ντουζιέρα

Για να αποφεύγεις το σκληρό καθάρισμα της μπανιέρας σου και να διευκολυνθείς, φρόντισε να την ξεπλένεις κάθε φορά αμέσως μετά το μπάνιο σου. Ωστόσο, με λίγες κινήσεις μπορείς να αποκτήσεις μία μπανιέρα καθαρή από υπολείμματα σαπουνιού και αλάτων. Αυτό θα το πετύχεις αν σε μία μικρή λεκάνη αναμείξεις τρία μέρη σόδας με ένα μέρος ζεστό νερό και μία κούπα λεμονιού. Βούτηξε ένα σφουγγάρι στο μείγμα και τρίψε την επιφάνεια της μπανιέρας με την σκληρή μεριά του. Άφησέ το να δράσει για λίγη ώρα και έπειτα ξέπλυνε με άφθονο νερό. Σίγουρα το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει!

#3 Γυάλισε τα πλακάκια και το πάτωμα

Οι γραμμές ανάμεσα στα πλακάκια είτε στον τοίχο του μπάνιου είτε στο πάτωμα, μαζεύουν βρωμιά και μούχλα που είναι δύσκολο να καθαρίσεις. Δημιούργησε λοιπόν μία πάστα με 3 κουταλιές σόδας και μία κουταλιά νερό και τρίψε με μία οδοντόβουρτσα για να απομακρύνεις τους επίμονους λεκέδες. Πέρα από αυτό, είναι ευκαιρία να τα κάνεις να γυαλίσουν με έναν πανεύκολο τρόπο. Σε ένα μπουκάλι για ψεκασμό βάλε μισή κούπα λεμόνι, μισή κούπα υγρό καθαριστικό πιάτων και τέσσερις κουταλιές σόδα και οι επιφάνειες θα λάμψουν αμέσως.

#4 Κουρτίνα σαν καινούργια

Έχεις βαρεθεί να αγοράζεις συνέχεια καινούργια κουρτίνα μπάνιου; Η άκρη της κουρτίνας μπορεί να μαυρίσει πολύ εύκολα από την υγρασία και την μούχλα και να φαίνεται βρώμικη και παλιά. Η μαγειρική σόδα θα σε σώσει και πάλι. Βάλε την κουρτίνα σου στο πλυντήριο ρούχων και αντικατέστησε το απορρυπαντικό με σόδα και το μαλακτικό με λευκό ξύδι. Πρόσθεσε δύο πετσέτες μπάνιου στον κάδο του πλυντηρίου για ασφάλεια και επέλεξε ένα ελαφρύ πρόγραμμα γύρω στους 30-40 βαθμούς. Θα αποκτήσεις μία πεντακάθαρη κουρτίνα και το κόλπο αυτό θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς πριν πετάξεις την επόμενη!

#5 Στην αποχέτευση

Ο υδραυλικός και το γνωστό χημικό τουμποφλό δεν είναι οι μόνες λύσεις για να ξεβουλώσεις την αποχέτευση του μπάνιου σου. Η μαγειρική σόδα θα αποτρέψει ή θα δώσει τέλος στο φράξιμο και στις οσμές από τα σιφόνια της τουαλέτας. Βάλε μία κούπα μαγειρική σόδα στην αποχέτευση και έπειτα ρίξε ζεστό ξύδι και βραστό νερό. Πρόσεχε να μην τα ρίξεις απότομα γιατί από την αντίδραση θα δημιουργηθούν αφροί και αναθυμιάσεις. Η λύση αυτή θα αντικαταστήσει το γνωστό αποφρακτικό με φυσικό και οικολογικό τρόπο!

#6 Διώξε τα άλατα

Η βρύση του νιπτήρα και το τηλέφωνο του ντους συγκεντρώνουν πολλά άλατα που αφαιρούνται αρκετά δύσκολα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να γέμισεις ένα πλαστικό σακουλάκι με ένα φλυτζάνι ξύδι και μισό φλυτζάνι σόδα και να το τοποθετήσεις γύρω τους, δένοντάς το με ένα λαστιχάκι. Αφού το αφήσεις αρκετή ώρα, ξέπλυνε τις επιφάνειες με ζεστό νερό και σκούπισέ τες με ένα στεγνό πανάκι. Μην ξεχάσεις να δώσεις ιδιαίτερη έμφαση στις τρυπούλες του τηλεφώνου του ντους για να απομακρύνεις κάθε ίχνος άλατος που μαζεύεται εκεί.

Μερικά επιπλέον tips για να διατηρήσεις καθαρό το μπάνιο σου!

Tip #1

Το καθάρισμα μπάνιου με σόδα αφορά και τις οδοντόβουρτσές σου. Βούτηξε τις οδοντόβουρτσες από την μεριά της κεφαλής τους μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, σόδα και λίγο ξύδι για να τις αποστειρώσεις και να τις καθαρίσεις. Ταυτόχρονα θα διώξεις και τις οσμές που μπορεί να έχουν για να μην χρειαστεί να τις αλλάζεις κάθε τόσο. Σόδα μπορείς να τοποθετήσεις και στον πάτο από το ειδικό βαζάκι που τις αποθηκεύεις για να μην μαζεύει μυρωδιές.

Tip #2

Μην παραλείπεις το τακτικό ξεκαθάρισμα των ραφιών και των ντουλαπιών του μπάνιου σου. Μπορεί να έχουν χυθεί κρέμες και υγρά τα οποία να ευθύνονται για περίεργες μυρωδιές και θα μαζέψουν βρωμιές και λεκέδες. Ξεσκόνισε τα ράφια και καθάρισε τα φύλλα των ντουλαπιών. Μην ξεχνάς επίσης, να καθαρίζεις τον καθρέφτη από την σκόνη και τα στίγματα από οδοντόκρεμα ή νερό που πετάχτηκε. Μόνο έτσι θα κάνεις το μπάνιο σου να λάμπει!

Tip #3

Οι πετσέτες του μπάνιου συγκεντρώνουν υγρασία όταν δεν τις απλώνεις αλλά και από τους υδρατμούς κατά την διάρκεια του μπάνιου σου. Αυτό έχει ως συνέπεια να μαζεύονται βακτήρια αλλά και να αναδύουν μία μυρωδιά μουχλιασμένου που δημιουργεί μία δυσοσμία στον χώρο. Για να το αποφύγεις, άλλαξε συχνά τις πετσέτες σου με καθαρές και φρεσκοπλυμένες και να απλώνεις αμέσως τις χρησιμοποιημένες. Το ίδιο ισχύει και για τα χαλάκια και πατάκια του μπάνιου. Εκτός από τίναγμα, χρειάζεται να τα απλώνεις και να τα καθαρίζεις αρκετά συχνά στο πλυντήριο και ποτέ να μην πατάς με τα παπούτσια!

Tip #4

Το ζεστό ντους και οι υδρατμοί δημιουργούν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα μέσα στον κλειστό χώρο. Αυτό θα συγκεντρώσει υγρασία στις γωνίες, στο ταβάνι και στους σωλήνες που θα μετατραπεί σε μούχλα και θα δώσουν μία άσχημη εικόνα στο μπάνιο σου. Μπορείς να το προλάβεις εάν φροντίσεις να αερίζεις τον χώρο. Δημιούργησε ρεύμα ανοίγοντας τα παράθυρα και την πόρτα για να καθαρίζει ο αέρας και να στεγνώνει το μπάνιο γρήγορα διαλύοντας τις σταγόνες και τους υδρατμούς.

Tip #5

Άλλαξε τακτικά την σακούλα από το καλαθάκι των σκουπιδιών. Μην περιμένεις να παραγεμίσει και να μην χωράει άλλα χαρτιά. Θα αρχίσει να αναδύεται άσχημη μυρωδιά και θα φαίνεται αρκετά αντιαισθητικό στους επισκέπτες σου. Επιπλέον, να φροντίσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα να πλένεις τον κάδο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Πριν τοποθετήσεις την σακούλα, μπορείς να τοποθετήσεις στον πάτο του λίγη μαγειρική σόδα για να απορροφάει κάποιες από τις οσμές.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share