Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πλύσιμο και απολύμανση των μαξιλαριών: Οι 4 σωστοί τρόποι

Δώστε βάση!

16 Μαρτίου 2022 13:25
Πλύσιμο και απολύμανση των μαξιλαριών: Οι 4 σωστοί τρόποι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γνωρίζατε ότι οι ειδικοί συνιστούν πλύσιμο και απολύμανση των μαξιλαριών μία φορά τον μήνα; Καθαρίζετε τακτικά τα μαξιλάρια σας;

Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων και επικίνδυνων μικροοργανισμών μέσα στα μαξιλάρια σας, θα σας παρουσιάσουμε απλούς τρόπους για τον καθαρισμό τους.

Πολλοί άνθρωποι προσέχουν πολύ τα κλινοσκεπάσματά τους. Πέρα από τον καθημερινό αερισμό τους, τα σεντόνια και τα σκεπάσματα χρειάζονται καθημερινό καθάρισμα και σωστή συντήρηση. Έτσι αποτρέπεται η συσσώρευση σκόνης, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως απλώς πλένουν τις μαξιλαροθήκες. Έτσι, συχνά ξεχνούν τα ίδια τα μαξιλάρια. Πρόκειται για μεγάλο λάθος. Τα μαξιλάρια βρωμίζουν το ίδιο με τα σεντόνια και τις κουβέρτες, ή και περισσότερο.

Όταν ανοίγουμε τις πόρτες και τα παράθυρα, μαζεύεται σκόνη στα κλινοσκεπάσματα αλλά και στα μαξιλάρια. Επίσης μαζεύεται σκόνη στα μαξιλάρια όταν ξαπλώνετε το βράδυ.

Δείτε με την ευκαιρία: Κιτρινισμένα μαξιλάρια; Έτσι θα τα κάνετε και πάλι ολόλευκα

Τι λέτε λοιπόν για ένα καλό καθάρισμα των μαξιλαριών;

λύσιμο και απολύμανση των μαξιλαριών με εύκολους τρόπους
Παρακάτω θα σας πούμε πώς να πλύνετε και να απολυμάνετε τα μαξιλάρια σας γρήγορα. Έτσι θα μπορείτε να τα καθαρίζετε πιο τακτικά, χωρίς να προσθέτετε περισσότερο άγχος στις ήδη γεμάτες μέρες σας.

1. Στο πλυντήριο
Τα περισσότερα μαξιλάρια μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο χωρίς προβλήματα. Ωστόσο θα πρέπει πάντα να ελέγχετε την ετικέτα τους.

Στη συνέχεια ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε υγρό απορρυπαντικό, όχι απορρυπαντικό σε σκόνη. Έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το απορρυπαντικό θα ξεπλυθεί τελείως.
  • Πλύντε και άλλα ελαφριά ρούχα μαζί με τα μαξιλάρια. Έτσι υπάρχει ισορροπία και το πλυντήριο δεν καταστρέφεται.
  • Ξεβγάλτε τα δύο φορές. Με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο ότι θα ξεπλυθεί όλο το απορρυπαντικό.
  • Όταν έχετε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, αφήστε τα μαξιλάρια να στεγνώσουν στον ήλιο όλη τη μέρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν παραμείνουν υγρά στο εσωτερικό τους, μπορεί να εμφανιστεί μούχλα.

2. Γρήγορο πλύσιμο και απολύμανση των μαξιλαριών

Η γέμιση των μαξιλαριών δεν αντέχει συνεχή πλυσίματα. Επομένως, πρέπει να πλένετε συχνά τις μαξιλαροθήκες, όχι τα ίδια τα μαξιλάρια. Ακολουθείτε αυτή τη συμβουλή όποτε είναι δυνατόν.

Μερικά μαξιλάρια επιτρέπουν την αφαίρεση της γέμισης. Έχουν είτε κουμπιά είτε φερμουάρ. Μάλιστα, συχνά η γέμιση είναι από αφρολέξ ή άλλο αφρώδες υλικό.

Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να πλύνετε αυτά τα μαξιλάρια γρήγορα μαζί με τα σεντόνια. Έτσι σιγουρεύεστε ότι τα μαξιλάρια απολυμαίνονται και δεν έχουν ακάρεα.

Πλύσιμο και απολύμανση των μαξιλαριών: Οι 4 σωστοί τρόποι

3. Ξύδι και μαγειρική σόδα για βαθύ καθαρισμό
Αν πιστεύετε ότι τα μαξιλάρια σας χρειάζονται βαθύ καθαρισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και ξύδι.

Ακολουθούν τα βήματα για την απολύμανση των μαξιλαριών με αυτά τα συστατικά:

  • Πρώτα αναμείξτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα με μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι.
  • Έπειτα βάλτε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο.
  • Όταν το νερό τα καλύψει, προσθέστε το μείγμα.

Τέλος, πλύντε τα μαξιλάρια όπως αναφέραμε στην πρώτη μέθοδο.
Η τεχνική αυτή, πέρα από το ότι καθαρίζει και απολυμαίνει τα μαξιλάρια, τα κάνει να αστράφτουν. Όπως πάντα, η λευκαντική δράση αυτών των συστατικών είναι εξασφαλισμένη. Επίσης η προσθήκη βόρακα στο απορρυπαντικό, αντί για μαγειρική σόδα και ξύδι, θα σας δώσει τα ίδια αποτελέσματα.

4. Οξυζενέ για τους λεκέδες
Αν και ακούγεται παράξενο, το οξυζενέ μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμο για πλύσιμο και απολύμανση των μαξιλαριών. Ωστόσο, συγκριτικά με τις τεχνικές που προαναφέραμε, έχει κάποιους περιορισμούς.

Πρώτον, είναι κατάλληλο μονάχα για λευκά υφάσματα. Επειδή διαθέτει ισχυρές λευκαντικές ιδιότητες, δεν συνιστούμε τη χρήση του σε σκουρόχρωμα υφάσματα.

Πλύσιμο και απολύμανση των μαξιλαριών

Από την άλλη πλευρά, το μόνο που μπορείτε να κάνετε με το οξυζενέ είναι να αφαιρέσετε λεκέδες. Ο λόγος είναι ότι η μέθοδος περιλαμβάνει την εφαρμογή μικρής ποσότητας οξυζενέ πάνω στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε.

Παρά το γεγονός αυτό η συγκεκριμένη μέθοδος εξακολουθεί να είναι χρήσιμη. Συχνά τα μαξιλάρια έχουν λεκέδες από κρέμες, μακιγιάζ, αίμα, ή ακόμα και ιδρώτα. Η συσσώρευσή τους δημιουργεί λεκέδες. Η τεχνική αυτή θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε τελείως από αυτούς τους λεκέδες.

Με τις παραπάνω απλές διαδικασίες μπορείτε να κάνετε το υπνοδωμάτιό σας ακόμα πιο υγιεινό και καθαρό. Να θυμάστε ότι περνάτε τουλάχιστον το ένα τέταρτο της ζωής σας στο κρεβάτι σας. Επομένως, το πλύσιμο και η απολύμανση των μαξιλαριών προφανώς είναι απολύτως απαραίτητες ρουτίνες.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share