Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024

Επίμονοι λεκέδες στα ρούχα; Όχι πια! Πως να καθαρίσετε το αίμα!

Τα μυστικά που θα σου «λύσουν» τα χέρια!

12 Μαρτίου 2022 11:04
Επίμονοι λεκέδες στα ρούχα; Όχι πια! Πως να καθαρίσετε το αίμα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σας έπεσε αίμα στα ρούχα?! Μην ανησυχείτε υπάρχουν λύσεις σε αυτό το άρθρο. Ο λεκές από αίμα είναι ένας από τους συχνούς λεκέδες και ειδικά στα παιδικά ρούχα ή στα σεντόνια. Δύσκολα αφαιρείται, και καλό είναι να γνωρίζετε με ποιόν τρόπο θα φύγει εύκολα από το ύφασμα.

Το πάμφθηνο κόλπο για να κρατήσετε την υγρασία μακριά από τα ρούχα

Να θυμάστε, όσο πιο φρέσκος είναι, τόσο πιο εύκολα θα αφαιρεθεί. Το καλύτερο είναι να το καθαρίσετε άμεσα (πριν στεγνώσει και ξεραθεί), διαφορετικά θα ανέβει ο βαθμός δυσκολίας καθαρισμού. Παρακάτω θα βρείτε μερικές λύσεις για τα ρούχα, το χαλί, ακόμα και το στρώμα.

Λεκές από αίμα πως φεύγει από τα ρούχα Συχνά, τα παιδιά παίζοντας, μπορεί να χτυπήσουν και να ματώσουν τα ρούχα τους. Πως θα μπορέσει η καλή νοικοκυρά να τα καθαρίσει; Παρακάτω παραθέτουμε μερικά μυστικά και λύσεις αφαίρεσης του λεκέ από αίμα.

Κρύο Νερό Το μυστικό είναι να χρησιμοποιείτε πάντοτε κρύο νερό! Είναι το κατάλληλο μέσο για να φύγει ο λεκές από αίμα. Για να τον αφαιρέσετε όσο είναι ακόμα φρέσκο, γυρίστε το ύφασμα από την ανάποδη και αφήστε να τρέξει πάνω του κρύο νερό. Τρίψτε την λερωμένη επιφάνεια για να φύγει η βρωμιά από το ρούχο. Το ζεστό νερό είναι απαγορευμένο, καθώς φέρνει αντίθετα αποτελέσματα και διατηρεί τον λεκέ στο ύφασμα.

αιμα-ρουχα

Αλατόνερο Χρησιμοποιήστε το για να αφαιρεθεί ο λεκές από αίμα στα ρούχα. Το αλατόνερο χρησιμοποιείται συνήθως για τα ευαίσθητα υφάσματα, στα οποία δύσκολα θα αφαιρεθεί η βρωμιά στο πλυντήριο. Ανακατέψτε μερικές σταγόνες νερό μαζί με αλάτι, για να φτιάξετε μια πάστα, και τρίψτε τη λεκιασμένη περιοχή. Η δράση της, θα αφαιρέσει τη βρωμιά μόλις ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Σαπούνι Προσπαθήστε να σαπουνίσετε τον λερωμένη περιοχή. Βάλτε αρκετή ποσότητα σαπουνιού πάνω της και προσθέστε νερό για να κάνετε σαπουνάδα. Τρίψτε την περιοχή και μετά ξεπλύνετε με άφθονο τρεχούμενο, κρύο νερό. Προσοχή, όχι ζεστό, πάντοτε να χρησιμοποιείτε κρύο νερό.

Απορρυπαντικό Μπορείτε να φτιάξετε μία πάστα απορρυπαντικού για να αφαιρεθεί ο λεκές από αίμα. Η δοσολογία είναι 2 μέρη νερό και 1 μέρος απορρυπαντικό σε σκόνη. Ανακατεύετε για να φτιάξετε μια πάστα και την προσθέτετε στο σημείο. Στη συνέχεια τρίβετε ελαφρά με μία μαλακή βούρτσα ρούχων. Τέλος, με πετσέτα ή πανί εμποτισμένο με κρύο νερό, μπορείτε να ξεπλύνετε.

Οξυζενέ Είναι ιδανικό για να καθαρίσει τη λερωμένη επιφάνεια και χρησιμοποιείται σε νωπό αίμα. Για να μειωθεί η δράση του οξυζενέ, προσθέστε μισή ποσότητα νερού ώστε να μην προκαλέσει βλάβη στο ύφασμα.

Αμμωνία Για δύσκολους λεκέδες χρησιμοποιήστε αμμωνία. Μπορείτε να φτιάξτε το μείγμα με 1 κ.σ. αμμωνία και μισό φλιτζάνι κρύο νερό. Η χρήση της δεν ενδείκνυται για μεταξωτά και μάλλινα υφάσματα.

Πως να αφαιρέσετε λεκέ από αίμα σε διαφορετικά υφάσματα Το μυστικό είναι να προλάβετε πριν στεγνώσει κ ξεραθεί. Γιαυτό, επιβάλλεται ο καθαρισμός του όσο είναι φρέσκος και πριν στεγνώσει. Αν ο λεκές παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, βάλτε το ρούχο να μουλιάσει σε μία λεκάνη με κρύο αλατισμένο νερό. Η δοσολογία είναι δύο κουταλιές τις σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Σε διαφορετικά υφάσματα χρησιμοποιούμε διαφορετικούς μεθόδους αφαίρεσης. Παρακάτω σας παραθέτουμε υφάσματα που χρησιμοποιούμε συχνά και είναι πιο εύκολο να λερωθούν, καθώς και τρόπους για να καθαριστούν.

Λευκά ρούχα Στα λευκά ρούχα είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί ο λεκές από αίμα, καθώς επιτρέπεται η χρήση χλωρίνης. Οπότε λίγη χλωρίνη και μικρή ποσότητα κρύο νερό (σε αναλογία ένα προς δέκα), θα το αφαιρέσει άμεσα και εύκολα!

Jeans Αφαιρέστε το λεκέ από το αγαπημένο σας τζιν με την χρήση κρύου τρεχούμενου νερού. Ενώ για λεκέδες που έχουν στεγνώσει, χρησιμοποιήστε αλατόνερο, απορρυπαντικό ή αμμωνία, όπως περιγράφουμε παραπάνω.

Σατέν και μεταξωτά υφάσματα Πρόκειται για ευαίσθητα υφάσματα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να τα μεταχειρίζεστε προσεχτικά, όποτε για να απομακρυνθεί ο λεκές από αίμα χρησιμοποιείστε κρύο νερό και αλατόνερο. Αποφύγετε την χρήση οξυζενέ και αμμωνίας.

Στρώμα Η αφαίρεση του λεκέ από αίμα σε ένα στρώμα μπορεί να γίνει με την χρήση πάστας αλατιού. Για τους πιο δύσκολους λεκέδες, χρησιμοποιήστε πάστα απορρυπαντικού όπως περιγράφεται παραπάνω. Αφού τα στρώματα δεν μπαίνουν στο πλυντήριο, η καλύτερη επιλογή είναι να προσθέσετε λίγη πάστα στην λερωμένη περιοχή και με μία βούρτσα ρούχων να τρίψετε ελαφρά. Μετά την εφαρμογή και το τρίψιμο, ξεπλύνετε καλά με πετσέτα που έχετε βρέξει με κρύο νερό.

Χαλί Όλες οι μέθοδοι που περιγράψαμε παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αφαίρεση λεκέδων πάνω στο χαλί. Δοκιμάστε πρώτα κρύο νερό με αλατόνερο, και σε πιο δύσκολους λεκέδες εφαρμόστε πιο ισχυρές μεθόδους, όπως οξυζενέ ή αμμωνία.

Συμπέρασμα Το πιο σημαντικό για να αφαιρεθεί ο λεκές από αίμα, είναι να το προλάβουμε φρέσκο πριν στεγνώσει και ξεραθεί! Το μυστικό για καλύτερο αποτέλεσμα είναι το κρύο τρεχούμενο νερό! Προσοχή, μη χρησιμοποιείτε ζεστό νερό, γιατί θα διατηρήσει τον λεκέ. Ελπίζουμε τα μυστικά και οι λύσεις που περιγράφονται παραπάνω να συμβάλλουν σημαντικά στην αποτελεσματική αφαίρεση ακόμη και των πιο δύσκολων λεκέδων.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share