Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μεγάλη προσοχή με τα κλιματιστικά: Η νόσος των λεγεωνάριων «θερίζει» και προκαλεί μεγάλη ζημιά!

Οι ειδικοί συνιστούν περιορισμένη χρήση και σωστή τακτική συντήρηση

8 Φεβρουαρίου 2022 18:13
Μεγάλη προσοχή με τα κλιματιστικά: Η νόσος των λεγεωνάριων «θερίζει» και προκαλεί μεγάλη ζημιά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά και το κρύο του χειμώνα πλέον σε μεγάλο βαθμό, κάνουν τη χρήση των κλιματιστικών αναπόφευκτη.

Οι ειδικοί ωστόσο συνιστούν περιορισμένη χρήση και σωστή τακτική συντήρηση, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση η νόσος των λεγεωναρίων, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη χρήση κλιματιστικών.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς να αλλάξετε κλιματιστικό, πλυντήριο, φούρνο με έκπτωση 30-50%

Η νόσος των λεγεωνάριων προκαλείται από ένα μικρόβιο το οποίο επιμολύνει το νερό ή τα συστήματα κλιματισμού.

Το μικρόβιο αυτό αναπτύσσεται σε νερά, σε χαμηλές θερμοκρασίες και στα κλιματιστικά, τα οποία γι’ αυτόν το λόγο χρειάζονται καλό καθαρισμό και τακτική αλλαγή των φίλτρων.

κλιματιστικο-καθαρισμα

Τα συμπτώματα της νόσου παρουσιάζονται μέσα σε δύο έως δέκα μέρες από την προσβολή του ατόμου και προσβάλλονται κυρίως άτομα που εργάζονται σε κτίρια με κεντρικό κλιματιστικό σύστημα.

Η νόσος των λεγεωνάριων εκδηλώνεται με τη μορφή βαριάς πνευμονίας και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως:

-Έντονη κόπωση

-Δύσπνοια

-Πυρετός

Η βαριά μορφή της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ στο 3-4% των περιπτώσεων ο ασθενής μπορεί να καταλήξει.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ τα κλιματιστικά μεταφέρουν στους εργασιακούς χώρους πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), που έχουν αρνητική επίδραση στον οργανισμό.

Αρκετές χιλιάδες χημικές και συνθετικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι τοξικές, χρησιμοποιούνται στα υλικά των κτιρίων. Η σταθερή εκπομπή αναθυμιάσεων από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τα έπιπλα, τις συσκευές και τα εξαρτήματα μπορεί να κάνει αυτές τις χημικές ουσίες να κυκλοφορούν σε όλο το κτίριο.

Ορισμένα χημικά, όπως το πολυβρωμιούχο διφαινυλοβενζόλιο (PBDE), υπάρχουν στα πλαστικά εξαρτήματα των γραφείων. Το χημικό αυτό είναι λυποδιαλυτό και παραμένει στο σώμα από τη στιγμή που θα το εισπνεύσει ο εργαζόμενος μέσω των κλιματιστικών. Επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και ενδέχεται να περάσει και στο κυοφορούμενο έμβρυο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share