Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022

6+1 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το ξύδι στον κήπο ή την αυλή σας

Δεν είχαμε ιδέα!

3 Φεβρουαρίου 2022 12:25
6+1 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το ξύδι στον κήπο ή την αυλή σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ξύδι είναι ένα από τα πράγματα που έχουν αρκετές χρήσεις και εκτός φαγητού, όπου μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας από κρασιά που σας έχουν περισσέψει.

Συγκεκριμένα η χρήση ξυδιού στον κήπο βοηθάει τα φυτά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν εφτά τρόποι να χρησιμοποιηθεί το ξύδι στον κήπο, προς όφελος των φυτών, χωρίς τη χρήση χημικών συστατικών.

Το ξύδι είναι ένα φυσικό προϊόν, που βρίσκεται στην κουζίνα όλων των σπιτιών και μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα στον κήπο.

Ως ζιζανιοκτόνο

Το ξύδι είναι μια πραγματικά όξινη ουσία, αφού περιέχει πολύ οξικό οξύ. Όπως ακριβώς προκαλεί χημικές αντιδράσεις όταν το καταναλώνουμε, προκαλεί επίσης αντιδράσεις όταν έρχεται σε επαφή με τα φυτά.

Ωστόσο, η ζιζανιοκτόνος δράση του δεν είναι μακροπρόθεσμη, έτσι το ξύδι δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το ξεχορτάριασμα με τη χρήση άλλων προϊόντων ή ακόμα και με το χέρι. Όμως μπορεί να φανεί πραγματικά χρήσιμο στην απομάκρυνση μικρών ζιζανίων.

Ως αντιμυκητιακό

Χρησιμοποιώντας ξύδι στον κήπο σας εξουδετερώνετε τους μύκητες πάνω στα φυτά σας. Η δράση του είναι παρόμοια με εκείνη της μαγειρικής σόδας. Αν και η μαγειρική σόδα αυξάνει το pH και δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον, που προλαμβάνει την ανάπτυξη των μυκήτων, το ξύδι το μειώνει και δημιουργεί όξινο περιβάλλον, το οποίο επίσης δεν ευνοεί τους μύκητες.

ξύδι στον κήπο αυλή

Τρόπος χρήσης

Διαλύστε μία κουταλιά της σούπας ξύδι σε δύο λίτρα νερό και ψεκάστε τα φύλλα δύο φορές την εβδομάδα ή μετά τη βροχή.

Χρήση ξυδιού στον κήπο: Για ένα πιο όξινο έδαφος

Όπως προαναφέρθηκε, το ξύδι μειώνει το pH του περιβάλλοντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα το χρησιμοποιήσετε για να εξασφαλίσετε ένα πιο όξινο έδαφος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναμίξετε ένα φλιτζάνι ξύδι με τριάμισι λίτρα νερό και να ρίξετε το διάλυμα στο χώμα.

Αυτό θα ευνοήσει πολύ την ανάπτυξη των φυτών που χρειάζονται όξινο χώμα, όπως η αζαλέα, η τριανταφυλλιά, η λεβάντα, τα μύρτιλα και οι γαρδένιες. Θα βοηθήσει το χώμα να απελευθερώσει σίδηρο, ένα πολύ ωφέλιμο μεταλλικό στοιχείο για τα φυτά.

Για την απώθηση των μυρμηγκιών

Αν προσέξατε κάποια φωλιά μυρμηγκιών στον κήπο σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι για να τα εξουδετερώσετε. Απλώς ψεκάστε με αδιάλυτο ξύδι τη φωλιά για μια-δυο μέρες. Σιγά-σιγά θα δείτε τα μυρμήγκια να εξαφανίζονται.

Μπορείτε επίσης να κάνετε το ίδιο σε άλλα σημεία του σπιτιού. Το ξύδι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εντομοκτόνα. Επίσης δεν έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία.

Είναι επίσης αποτελεσματικό ενάντια σε άλλα είδη εντόμων που μπορούν να προσβάλουν τα φυτά σας. Αν ψεκάσετε με λίγο ξύδι τα φύλλα του φυτού, τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες θα μείνουν μακριά.

Ως λίπασμα για τα φυτά σε γλάστρες

Το ξύδι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να έχετε πιο υγιή φυτά σε γλάστρες. Αναμίξτε δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο με τρία λίτρα νερό και ψεκάστε τα φυτά με το διάλυμα. Θα δείτε αποτελέσματα πολύ γρήγορα!

Για να αναζωογονήσετε τα λουλούδια σε βάζο

Αν σας αρέσουν τα λουλούδια σε βάζο, το ξύδι μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας σύμμαχος. Τα λουλούδια θα διατηρηθούν περισσότερο αν χρησιμοποιήσετε ξύδι. Απλώς αναμείξτε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι και δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη με ένα λίτρο νερό. Έπειτα αδειάστε το διάλυμα μέσα στο βάζο και τοποθετήστε σε αυτό τα λουλούδια.

Πρέπει έπειτα να φροντίζετε τα λουλούδια όπως συνήθως. Κάθε πέντε μέρες περίπου, κόβετε τους βλαστούς τους και αλλάζετε το διάλυμα.

Για να απομακρύνετε τη σκουριά από τα εργαλεία

Το ξύδι δεν είναι μόνο χρήσιμο για τα φυτά σας. Τα εργαλεία του κήπου μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τις ιδιότητές του.

Αν έχετε βαρεθεί να δουλεύετε με σκουριασμένα εργαλεία, μουσκέψτε τα με καθαρό ξύδι και έπειτα ξεπλύνετε τα. Μια άλλη καλή εναλλακτική είναι να μουλιάσετε τα εργαλεία μέσα σε καθαρό ξύδι. Και οι δύο μέθοδοι είναι εύκολες και αποτελεσματικές.

Το ξύδι είναι οπωσδήποτε ένα εξαιρετικό προϊόν με αμέτρητες χρήσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός σπιτιού. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τις ιδιότητές του και δεν το αξιοποιούν όσο θα μπορούσαν.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share