Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Με αυτό το πανέξυπνο κόλπο θα μαγειρέψετε χωρίς να λερώσετε τη κουζίνα σας

Κι όμως γίνεται αρκεί να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα

28 Ιανουαρίου 2022 21:34
Με αυτό το πανέξυπνο κόλπο θα μαγειρέψετε χωρίς να λερώσετε τη κουζίνα σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι γεγονός ότι για τους περισσότερους και κυρίως για τους αρχάριους - τους ερασιτέχνες - τις μαγειρικής αλλά και για τους επαγγελματίες μάγειρες μια βρώμικη κουζίνα είναι ανασταλτικός παράγοντας για να δράσουν.

Παράλληλα, δείτε πως θα κάνετε τα αντικολλητικά σας σκεήη να αντέχουν περισσότερο στο χρόνο

Αντίθετα μια καθαρή και καλά οργανωμένη κουζίνα, βοηθάει στο να μαγειρεύετε πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και σίγουρα πιο γευστικά.

Παρακάτω θα διαβάσετε απλές και γρήγορες στρατηγικές για να κρατάτε καθαρή την κουζίνα σας ενώ μαγειρεύετε, όπως ακριβώς εκπαιδεύονται οι επαγγελματίες σεφ.

Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα

Πριν βγάλετε τα υλικά για το μαγείρεμα και οι κουτάλες πάρουν φωτιά αδειάστε το πλυντήριο πιάτων, πλύνετε τον νεροχύτη και οργανώστε τον πάγκο σας για ένα έχετε ελεύθερο πεδίο δράσης.

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος κάθε χιλιοστό του πάγκου της κουζίνας είναι πολύτιμο, είναι αυτονόητο λοιπόν ότι ο χώρος αυτός θα πρέπει να έχει καθαριστεί και οργανωθεί από πριν. Αφαιρέστε κάθε ακαταστασία από τον πάγκο σας και καθαρίστε τον σχολαστικά με τη βοήθεια ενός πανιού από μικροΐνες, για κάθε χρήση. Επίσης, δεδομένου ότι θα χρειαστείτε άφθονο νερό για καθαρισμό και ξέπλυμα, ο νεροχύτης είναι ένα άλλο σημείο που πρέπει να δώσετε την προσοχή σας από πριν. Αφαιρέστε ότι περιττό υπάρχει μέσα σε αυτόν και καθαρίστε τον καλά με ένα σφουγγάρι, στο οποίο θα έχετε ρίξει πρώτα σαπούνι πιάτων και λίγη μαγειρική σόδα.

Το μαγείρεμα θα δημιουργήσει βρώμικα πιάτα, κουτάλια, κουτάλες, σπάτουλες, κατσαρόλες, τηγάνια και άλλα. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι η κουζίνα σας είναι έτοιμη ώστε να μπορείτε να τοποθετήσετε τα βρώμικα αυτά αντικείμενα στην θέση που τους αξίζει. Σε αντίθετη περίπτωση αυτά θα συσσωρευθούν επάνω στον πάγκο σας και μέσα στο νεροχύτη σας, με αποτέλεσμα να σας καλύψουν πολύτιμο χώρο και να σας αποσυντονίσουν, ειδικά αν η κουζίνα σας είναι μικρή. Επομένως, αδειάστε το πλυντήριο πιάτων πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε, έτσι ώστε να είναι έτοιμο για όλα τα βρώμικα σκεύη που δεν πλένονται στο χέρι.

Μουλιάστε τα βρώμικα σκεύη που θα χρειαστείτε πάλι

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ένα μεγάλο ποσοστό των σκευών που χρησιμοποιούμε συνήθως τα χρειαζόμαστε πάλι είτε πριν, είτε μετά το γεύμα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να γεμίσετε τον νεροχύτη σας ή ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων και πολύ απλά όταν τελειώσετε με τη χρήση των σκευών, πετάξτε τα μέσα και αφήστε τα να μουλιάσουν μέχρι να τα χρειαστείτε πάλι. Πριν από τη χρήση τους, κάντε ένα γρήγορο ξέβγαλμα και είστε πανέτοιμοι.

κουζινα

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορείτε να καθαρίσετε το νεροχύτη σας ξεπλένοντας και σκουπίζοντας τα σκεύη έτσι ώστε να είναι έτοιμος για τα επόμενα που θα χρειαστούν πλύσιμο. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά βοηθητική! Στην ευχάριστη κατά τα άλλα περίπτωση ενός πάρτι, μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την τακτική ενώ θα σας βοηθήσει στο ενδεχόμενο του να μην έχετε έλλειψη από τυχόν μαχαιροπήρουνα για το επιδόρπιο.

Tips:

-Δώστε μεγάλη προσοχή, στο γεγονός ότι σκεύη που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα κρέατος πρέπει να πλένονται ξεχωριστά ενώ αποφεύγετε να τα χρησιμοποιείτε και αλλού για να αποφευχθούν μολύνσεις.

-Έχετε διαχωρισμένες τις σανίδες κοπής και τα σκεύη από πριν, έτσι ώστε να χρησιμοποιείτε άλλα για το κρέας και άλλα για τα λαχανικά.

-Κόψτε από πριν αρκετά κομμάτια από χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για να καθαρίσετε τα χέρια σας ή τους χυμούς του κρέατος και να μη χρειαστεί να αγγίξτε με τα λερωμένα σας δάκτυλα το ρολό.

-Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γάντια μιας χρήσης, αν πρόκειται να διαχειριστείτε ωμό κρέας (π.χ. να φτιάξτε κεφτεδάκια ή μπιφτέκια, να μαρινάρετε κοτόπουλο κλπ).

-Τέλος, πλύνετε σχολαστικά τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε για το ωμό κρέας με άφθονο ζεστό νερό και υγρό σαπούνι πιάτων ή τοποθετείστε τα ξεχωριστά στο πλυντήριο πιάτων, ώστε να πλυθούν μόνα τους.

Τοποθετήστε ένα μπολ για σκουπίδια δίπλα από την επιφάνεια κοπής

Χρησιμοποιείστε ένα μπολ για σκουπίδια, στο οποίο θα ρίχνετε οτιδήποτε δεν θέλετε να κρατήσετε από αυτά που κόβετε στην ξύλινη επιφάνεια. Έτσι θα σας βοηθά να κρατήσετε την επιφάνεια κοπής σας καθαρή από φλούδες και άλλες γαρνιτούρες. Το να έχετε δίπλα σας ένα δοχείο απορριμμάτων θα σας βοηθήσει να μειώσετε την ατσαλιά που θα επικρατούσε αν αυτό βρισκόταν αρκετά μακριά σας. Υπολείμματα τροφών αλλά και ανεπιθύμητα ζουμιά θα κυλούσαν στο πάτωμα. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε δύο μπολ, εάν έχετε να μαγειρέψετε μεγάλη ποσότητα. Επίσης, το περιεχόμενο του μπολ σκουπιδιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν λίπασμα για τα φυτά σας!

Όταν μαγειρεύετε

Προετοιμάστε τα υλικά που θα χρειαστείτε από πριν

Πάρτε μικρά μπολ ή πιάτα, που πλένονται εύκολα και τεμαχίστε, μετρήστε και διαχωρίστε τα συστατικά που θέλετε για το γεύμα σας. Η μέθοδος αυτή θα σας δώσει τη δυνατότητα να είναι τα πάντα έτοιμα ακριβώς την στιγμή που τα χρειάζεστε και θα μειώσει την ακαταστασία που προκαλείται στον χώρο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Είναι άλλωστε μια συνήθεια που την έχουν υιοθετήσει όλοι οι μεγάλοι σεφ!

Καθαρίστε ό,τι σκορπίζετε, αμέσως

Έχετε διαθέσιμο ένα πανί ώστε ανά πάσα ώρα και στιγμή να καθαρίζετε τις πιτσιλιές για παράδειγμα από σάλτσες που μπορεί να γίνουν εστίες βρωμιάς, στον πάγκο και στο πάτωμα, από τα τηγάνια ή τις κατσαρόλες. Επίσης, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να σκουπίσετε την επιφάνεια κοπής μεταξύ των χρήσεων και για να καθαρίσετε το μαχαίρι σας ανάμεσα στον τεμαχισμό διαφορετικών συστατικών.

Πλένετε τα σκεύη αμέσως μετά τη χρήση τους

Ξεπλύνετε τα σκεύη με υγρό απορρυπαντικό και έπειτα με τη βοήθεια ενός πανιού στεγνώστε τα. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι, πλύντε το αμέσως, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνετε και με το φλυτζάνι που σας βοηθά στις αναλογίες χρησιμοποιώντας το ως μονάδα μέτρησης. Για ευκολία, μπορείτε επίσης εάν έχετε καλές πετσέτες μικροϊνών, να στρώσετε μία δίπλα στον νεροχύτη και να τοποθετήσετε τα σκεύη εκεί ώστε να στεγνώσουν μόνα τους. Έτσι, θα μπορείτε να επικεντρωθείτε είτε στο μαγείρεμα, είτε σε άλλα πράγματα.

Αγοράστε μία προστατευτική σίτα μαγειρικής

Μπορεί να σας φαίνεται ανόητο, αλλά πραγματικά θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι κατά το μαγείρεμα, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται σε υψηλή θερμοκρασία και σε χαμηλά μαγειρικά σκεύη όπως ένα τηγάνι, βοηθάει ώστε να μην πετάγονται λάδια ή σάλτσες γύρω από την μαγειρική εστία, στα πλακάκια πίσω από την κουζίνα ή ακόμα και στο φίλτρο του απορροφητήρα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share