Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το μάθαμε και αυτό: 8 τρόποι για να χρησιμοποιήσεις αλλιώς τα φασόλια

Χρήσιμες συμβουλές!

22 Ιανουαρίου 2022 19:26
Το μάθαμε και αυτό: 8 τρόποι για να χρησιμοποιήσεις αλλιώς τα φασόλια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα φασόλια, αυτή η απλή αλλά εξαιρετικά πολύπλευρη φυτική πρωτεΐνη, είναι μία από τις κορυφαίες τροφές της μεσογειακής διατροφής, της δίαιτας που ψηφίστηκε ως κορυφαία για το 2022.

Μάλιστα, μπορούν να αποτελέσουν βάση για πολλά θρεπτικά γεύματα ενώ μπορείς να τα ψήσεις, να τα βράσεις μέχρι να γίνουν κρεμώδη, να τα βουτήξεις σε σάλτσα – και η λίστα συνεχίζεται.

Φυσικά, είναι επίσης πολύ θρεπτικά. Κι αν νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα γι’ αυτά τα όσπρια, οι παρακάτω πρωτότυπες συμβουλές μπορεί να σε βοηθήσουν να εμπλουτίσεις τα πιάτα σου.

Πώς αλλιώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα φασόλια (και γενικά τα όσπρια)

Βάλ’ τα στο smoothie

Λευκά φασόλια ή ρεβίθια θα δώσουν στο ρόφημά σου ένα boost από πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Η γεύση των φασολιών εξαφανίζεται, ενώ παράλληλα προσθέτουν όγκο και υφή, όπως η μπανάνα. Χτύπησε στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι λευκά φασόλια ή ρεβίθια με μάνγκο, καρύδα, μέντα και τζίντζερ για ένα εξωτικό πρωτεϊνούχο smoothie.

Κράτησε το ζωμό τους

Όταν βράζεις όσπρια, έχεις κατευθείαν έναν πολύτιμο ζωμό. Χρησιμοποίησέ τον αντί για νερό ζυμαρικών για να δώσεις υφή και βάθος στις σάλτσες, βάλ’ τον μέσα στις σούπες ή πρόσθεσέ τον σε πολτούς και πουρέδες λαχανικών για να τους αραιώσεις και να ενισχύσεις τη γεύση τους. Βράσε ρύζι στο ζωμό μαύρων φασολιών για να φτιάξεις μαύρο ρύζι (arroz negro), ένα κρεμώδες πιάτο που αναδίδει εξαίσιες γήινες νότες από το Νότιο Μεξικό.

Κάν’ τα τραγανά

Ψήσε τα μισοβρασμένα όσπρια στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά και τρίψ’ τα σε σαλάτες αντί για κρουτόν ή πρόσθεσέ τα ως γαρνιτούρα σε σούπες.

Το μάθαμε και αυτό: 8 τρόποι για να χρησιμοποιήσεις αλλιώς τα φασόλια

Άλλοι τρόποι για να φας τα φασόλια γίγαντες

Μεγάλα, κρεμώδη και πλούσια σε γεύση, είναι μια αποκάλυψη γι’ αυτόν που τα δοκιμάζει για πρώτη φορά, κυρίως λόγω του μεγέθους τους, ενώ αποτελούν και εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος. Χρησιμοποίησέ τα σε σαλάτες εμπνευσμένες από την ελληνική κουζίνα μαζί με λεμόνι, μέλι, άνηθο, λιαστές ντομάτες και λαχανίδα. Εναλλακτικά, πέρασέ τα σε καλαμάκι μαζί με λαχανικά και ψήσ’ τα στο γκριλ. Σέρβιρε μαζί με ρύζι.

Αντί φασολάδας

Βράσε τα φασόλια με αυτή την απλή συνταγή και χρησιμοποίησέ τα ως βάση για διαφορετικά πιάτα.

Υλικά:

  • 500 γρ. φασόλια
  • Νερό (για να καλυφθούν τα φασόλια, περίπου 7 εκ.)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κρεμμύδι
  • Μερικές σκελίδες σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 λωρίδα κόμπου (ξερό φύκι), εναλλακτικά σέλινο

Η ώρα βρασμού διαφέρει ανάλογα με το είδος του φασολιού. Κάνε δοκιμές. Τα φασόλια είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν μια απαλή κρεμώδη υφή στο εσωτερικό τους, με τη φλούδα τους να είναι άθικτη. Μετά παίξε με τις γεύσεις και τα υλικά για να δημιουργήσεις ξεχωριστά πιάτα.

Κουβανέζικα

Πρόσθεσε στα φασόλια λίγο πριν γίνουν φέτες πορτοκαλιού και πράσινες πιπεριές. Πριν κλείσεις τη φωτιά, σβήσ’ τα με χυμό πορτοκαλιού και αρωμάτισε με λίγο ξύσμα.

Μεξικάνικα

Πρόσθεσε αποξηραμένο τσίλι και ρίγανη.

Ιταλικά

Αρωμάτισέ τα με ρίγανη ή φασκόμηλο και έξτρα σκελίδες σκόρδο κατά το βράσιμο.

Πηγή: shape.gr

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share