Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Σας έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό; Με αυτόν τον πανέξυπνο τρόπο θα το σώσετε

Δώστε προσοχή!

22 Ιανουαρίου 2022 14:12
Σας έπεσε πολύ αλάτι στο φαγητό; Με αυτόν τον πανέξυπνο τρόπο θα το σώσετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δοκιμάσατε και καταλάβατε πως το φαγητό σας είναι πολύ αλμυρό; Μην απελπίζεστε, μπορεί να συμβεί και στα καλύτερα σπίτια ή πιο σωστά και στις καλύτερες κουζίνες.

Το ζήτημα είναι με ποιο τρόπο θα σώσετε τις σάλτσες και τις σούπες σας όταν, άθελα σας, τις αλατίσατε παραπάνω; Παράλληλα, αυτές είναι οι 11 χρήσεις του αλατιού που δεν φανταζόσασταν ποτέ.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το κόλπο που προσθέτουν μια ολόκληρη πατάτα και την αφήνουν να σιγοβράσει στο ζωμό για να πάρει την αλμύρα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο;

Θα έχετε ακούσει για την κακαβιά που φτιάχνουν οι ψαράδες πάνω στα καΐκια τους, χρησιμοποιώντας μόνο θαλασσινό νερό, την οποία κανείς δεν κατηγόρησε ποτέ πως ήταν λύσσα.

Ξέρετε ποιο είναι το μυστικό τους;

Αραδιάζουν στον πάτο της κατσαρόλας τους (κακάβι) μια στρώση πατάτες, κομμένες σε φέτες και τη μισο-σκεπάζουν με θαλασσινό νερό. Πάνω της βάζουν μια στρώση κρεμμύδια και πάνω στα κρεμμύδια πατάνε τα ψάρια τους.

Οπότε, στην πραγματικότητα, τα ψάρια δεν έρχονται σε επαφή με αυτό το νερό, βράζουν με τους χυμούς των κρεμμυδιών, με το ελαιόλαδο που πρόσθεσαν στην κακαβιά και το δικό τους ζωμό. Αλατίζονται όμως καθώς έρχεται σε επαφή ο δικός τους ζωμός τις πατάτες, που ρούφηξαν όλο το θαλασσινό νερό.

Στην ουσία οι πατάτες λειτούργησαν σαν σφουγγάρια, απορρόφησαν το αλμυρό νερό κι αλάτισαν την κακαβιά. Αυτό σημαίνει πως έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν τα αλμυρά υγρά της κατσαρόλας. Αλλά δε σημαίνει πως η πατάτα είναι ικανή να προκαλέσει αντίστροφη ώσμωση (κι αφαλάτωση των υγρών), από μόνη της.

Οπότε για να δουλέψει το «κόλπο της πατάτας», θα πρέπει να προσθέσετε τόσες πατάτες όσες χρειάζονται ώστε να απορροφήσουν το ζωμό, τη σάλτσα ή ένα μέρος από σούπα σας. Στο τέλος θα πρέπει να τις βγάλετε από την κατσαρόλα και να προσθέσετε νέα υγρά και σιγοβράσετε ξανά το φαγητό σας.

αλάτι

Συνεπώς μπορείτε να παραλείψετε τη φάση με τις πατάτες και απλώς να προσθέσετε επιπλέον νερό στο φαγητό σας γιατί, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, αφού δεν υπάρχει τρόπος να αφαιρέσετε το αλάτι από το φαγητό σας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μεγαλύτερο διάλυμα στο οποίο το παραπανίσιο αλάτι δε θα είναι πια αισθητό.

Αυτό είναι πολύ απλό, αν μαγειρεύετε κάποια σούπα.

Προσθέτετε νερό και κάποια παραπάνω υλικά από αυτά που χρησιμοποιήσατε για τη σούπας και τη ζεσταίνετε, χωρίς να την ξαναβράσετε – γιατί ως γνωστόν το νερό που εξατμίζεται δημιουργεί συμπύκνωση, που εντείνει την αλατότητα του φαγητού.

Αν έχετε όμως κάποια σάλτσα για να αποφύγετε το δυσάρεστα υδαρές αποτέλεσμα μιας σάλτσας «νερομπλούζι», αντικαταστήστε το νερό με κάποιο άλλο υγρό. Σε μια σάλτσα τομάτας είναι προτιμότερο να προσθέσετε τομάτες.

Σε μια σάλτσα όμως που δεν υπάρχει άλλο κυρίαρχο υλικό για να αντικαταστήσει τον αλμυρό ζωμό, η μόνη λύση είναι να «αφαιρέσετε» μια ποσότητα – χύνοντας την στο νεροχύτη και στη θέση της να προσθέσετε νερό.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε αρκετά νωρίς ότι το φαγητό σας είναι λύσσα, τότε τα πράγματα είναι εύκολα.

Αν τύχει και το δοκιμάσατε την τελευταία στιγμή που τίποτα πια δεν διορθώνεται γιατί η σάλτσα έχει πια συμπυκνωθεί, μια τελευταία λύση, πριν αναζητήσετε το τηλέφωνο εκείνου του συμπαθητικού ντιλίβερι, είναι να προσθέσετε λίγο νερό και μια καλή κουταλιά βούτυρο ή κρέμα γάλακτος.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share